H υπουργική απόφαση αφορά όλες τις επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα σε περιοχές του Εβρου, της Ροδόπης, της Καβάλας, της Εύβοιας, αλλά και της Δυτικής Αττικής που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές κατά τον Αύγουστο.
Και προβλέπει ότι για όλες τις επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στις περιοχές αυτές, ανεξαρτήτως υλικών ζημιών, ισχύουν τα εξής:
• Κεφαλαιοποιούνται οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης έως την 1η Σεπτεμβρίου.
• Δεν επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις.
• Αναστέλλεται η καταβολή για τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές για ένα μήνα, αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου.
• Ρυθμίζονται και δοσοποιούνται όλες οι ανωτέρω οφειλές, κεφαλαιοποιημένες και τρέχουσες, σε 12 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Ειδικά για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης συνολικά, αλλά και για όλες τις επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στις πληγείσες περιοχές, η προστασία επεκτείνεται στους έξι μήνες εφόσον έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές που πιστοποιούνται με σχετική βεβαίωση της Περιφέρειας και ισχύουν επιπλέον τα εξής:
• Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, περιόδου απασχόλησης μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα (μετά των πρόσθετων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων που γεννήθηκαν μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα).
• Αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα, κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων).
• Εξόφληση των εισφορών, κεφαλαιοποιημένων και τρεχουσών, σε 12 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα, κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή. Ο αριθμός των δόσεων προσδιορίζεται από το πηλίκο της διαίρεσης του ποσού της ζημιάς διά του 1/24 του συνολικού ποσού της οφειλής και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 12 ή να υπερβαίνει τις 24.
Πηγή: kathimerini.gr