BACK TO
TOP
Φορολογικά

Έρχονται 36 δόσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη αγροτών στις ΔΟΥ

Ρυθµίσεις µε στόχο την ενίσχυση της οικονοµικής ρευστότητας έστω και µιας µικρής µερίδας αγροτών φέρνει στο προσκήνιο η κυβέρνηση σε συνέχεια των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην 83η ∆ΕΘ.

36-doseis-agrotis

Χρήστος Διαμαντόπουλος

12
0

Η πρώτη αφορά διάταξη που ετοιµάζει το υπουργείο Οικονοµικών για όσους αγρότες έχουν ληξιπρόθεσµα χρέη στις εφορίες έως 3.000 ευρώ και δεν µπορούν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό ο οποίος βρίσκεται σε ισχύ τους τελευταίους µήνες.

Με την ρύθµιση αυτή, η οποία όπως έγινε γνωστό πρόκειται να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του ερχόµενου έτους, θα παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης σε συνολικά 36 µηνιαίες δόσεις. Μάλιστα σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες για τις περιπτώσεις αυτές των αγροτών και κτηνοτρόφων θα ισχύουν εισοδηµατικά κριτήρια που θα σχετίζονται µε τις δαπάνες διαβίωσης (ανάλογα µε τα οποία θα διαµορφώνεται και ο αριθµός και το ύψος των δόσεων). Επιπλέον, µε επικείµενη ψήφιση διάταξης (που εµπεριέχεται σε νοµοσχέδιο για τα Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων), θα πραγµατοποιούνται - µε διαδικασίες fast track -  επιστροφές φόρου εισοδήµατος και ΦΠΑ έως 10.000 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, όσον αφορά την πρώτη περίπτωση, δηλαδή τα ληξιπρόθεσµα χρέη έως 3.000 ευρώ, ο λόγος υπαγωγής της συγκεκριµένης κατηγορίας οφειλετών σε ξεχωριστή ρύθµιση των οφειλών τους, έχει να κάνει – όπως εξηγούν στελέχη του αρµόδιου υπουργείου - µε το γεγονός ότι δεν µπορούν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό συµβιβασµό για χρέη σε δηµόσιο και τράπεζες, µε την εξόφληση του χρέους τους σε έως 120 µηνιαίες δόσεις, γιατί το σχετικό δικαίωµα παρέχει ο νόµος µόνον σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελµατίες και αυτοαπασχολούµενους.  

Σύµφωνα µε στοιχεία που παρουσίασε η Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων (ΑΑ∆Ε) 3.364.459 φορολογούµενοι µε οφειλές έως 3.000 ευρώ οφείλουν συνολικά στην εφορία 1,7 δισ. ευρώ, από ένα σύνολο 4 εκατοµµυρίων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που έχει ληξιπρόθεσµα χρέη ύψους 101,4 δισ. ευρώ. Σύµφωνα µε εκτιµήσεις στους µικροοφειλέτες (οφειλές µέχρι 3.000 ευρώ) περιλαµβάνονται και µερικές εκατοντάδες χιλιάδες µισθωτοί, συνταξιούχοι και κατά κύριο επάγγελµα αγρότες οι οποίοι θα τύχουν της ευνοϊκής αυτής ρύθµισης που σχεδιάζει να ενεργοποιήσει το Υπουργείο Οικονοµικών από 1/1/2019, µετά από αίτηµα µάλιστα που κατέθεσε και στους θεσµούς κατά τις πρόσφατες συνοµιλίες τους. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην Agrenda που κυκλοφορεί από το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου μαζί με το περιοδικό Wine Trails

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία