BACK TO
TOP
Φορολογικά

Στο 10% ο συντελεστής φόρου συνεταιρισμών, όχι όμως για τα μέλη

Τη μείωση του φόρου για τα συνεργατικά σχήματα του αγροτικού τομέα στο 10% από 13% σήμερα και την θέσπιση νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς, ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

422816_3

Γιάννης Πανάγος

49
0

Αντίθετα δεν υπήρξε καμιά αναφορά στη βελτίωση της φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών (φυσικών προσώπων) που διακινούν την παραγωγή τους μέσα από συνεταιρισμούς, κάτι που θα έδινε πρόσθετο κίνητρο για συνεργασίες στον αγροτικό χώρο. Εκφράζεται η έλπίδα η εν λόγω ρύθμιση να έρθει μαζί με το νόμο για τους συνεταιρισμούς.
Κατά τα λοιπά, η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9% από 22% σήμερα είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον νέο από το τριήμερο της ΔΕΘ.


Αναλυτικά, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ:

  • Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.
  • Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%.
  • Άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
  • Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%.
  • Μειώνεται ο φόρος στα μερίσματα από 10% σε 5%.
  • Αναστέλλεται για τρία χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτηρίων.
  • Αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.
  • Μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργούνται το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης.
  • Μέσα στο 2020 θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
  • Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
  • Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί.
  • Θα δοθεί μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.
  • Διατηρείται το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μποναμάς». Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.
  • Από την 1η Ιουλίου του 2020 ξεκινά η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έως και το 2023. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα. Θα προβλέπεται μόνο για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.
  • Θεσπίζεται άμεσα προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Αξιόλογη θα είναι πάντως η φορολογική ελάφρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους καθώς με τη μείωση του συντελεστή στο 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα γλιτώσουν φόρο έως 1.300 ευρώ το χρόνο. Ωστόσο, τη μείωση αυτή θα την δουν το 2021 στο εκκαθαριστικό της φορολογικής τους δήλωσης.

Πιο κερδισμένες είναι οι επιχειρήσεις στις οποίες η κυβέρνηση δίνει μεγάλη έμφαση με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων για να τονωθεί η ανάπτυξη. Ο φορολογικός συντελεστής από 28% μειώνεται σε 24%. Η μείωση αυτή θα εφαρμοστεί στα φετινά κέρδη τα οποία θα φορολογηθούν το 2020, ενώ παράλληλα ο φόρος που επιβάλλεται στα μερίσματα τα οποία θα μοιραστούν το 2020 κουρεύεται κατά 50%. Από 10% σήμερα μειώνεται στο 5%.

Δημοσιονομικό κόστος

Το κόστος από τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ, ενώ αλλά περίπου 500 εκατ. ευρώ θα κοστίσει στον προϋπολογισμό του 2020 η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Μαζί με παρεμβάσεις στις εισφορές, τα επιδόματα νέων παιδιών και το ΦΠΑ στην οικοδομή, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι το συνολικό κόστος θα αγγίξει τα 1,2 δισ ευρώ το επόμενο έτος.

Σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί το κόστος των μέτρων που ψηφίστηκαν πριν από τις εκλογές και συγκεκριμένα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση με κόστος 667 εκατ. ευρώ, τα 830 εκατ. ευρώ για το επίδομα της 13ης σύνταξης ενώ από την εξισορρόπηση της διατήρησης του αφορολογήτου και της κατάργησης φορολογικών αντίμετρων έμεινε μια διαφορά περίπου 460 εκατ. ευρώ.

Φοροελαφρύνσεις Νο 2

Το δεύτερο κύμα φοροελαφρύνσεων για τα νοικοκυριά, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις για τα νοικοκυριά θα έρθει το 2021. Τότε θα ξεκινήσει η σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης η οποία επιβαρύνει σήμερα τους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και του τέλους επιτηδεύματος το οποίο κυμαίνεται από 400 έως 1.000 ευρώ. Και οι δυο φόροι θα αποτελούν παρελθόν το 2023.

Τα νέα για τους μισθωτούς

Οι αναλύσεις δείχνουν ότι τον Ιανουάριο του 2020 ένας μισθωτός του ιδιωτικού τομέα χωρίς παιδιά και με ετήσιες αποδοχές 15.000 ευρώ θα διαπιστώσει ότι ο φόρος που έχει παρακρατηθεί στις μηνιαίες αποδοχές του θα είναι μειωμένος κατά 13 ευρώ. Την ίδια μείωση θα δει και ένας συνταξιούχος με ετήσια εισοδήματα 10.000 ευρώ.

Όμως, ένας μισθωτός με δυο παιδιά και εισοδήματα 30.000 ευρώ θα αντιληφθεί ότι λόγω της μειωμένης παρακράτησης φόρου οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές τους θα έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 32 ευρώ.

Η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από 22% σε 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως 10.000 ευρώ σε συνδυασμό με τη διατήρηση του αφορολογήτου ορίου στα σημερινά επίπεδα των 8.636 ευρώ που εξήγγειλε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει φορολογικές ανάσες σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες που φθάνουν:

- έως 177 ευρώ το χρόνο για όσους δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 8.636 και μέχρι 20.000 ευρώ και δεν βαρύνονται με παιδιά. Για όσους έχουν ένα παιδί το ετήσιο όφελος φθάνει τα 217 ευρώ ενώ για τους μισθωτούς με τρία παιδιά η μείωση φόρου φθάνει τα 340 ευρώ.

- από 177 έως 277 ευρώ για τους μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς παιδιά και με ετήσια εισοδήματα πάνω από 20.000 και έως 30.000 ευρώ. Για όσους έχουν ένα παιδί θα δουν το φόρο εισοδήματος να μειώνεται έως και τα 317 ευρώ, ενώ για τους φορολογούμενους με δυο παιδιά η μείωση φόρου φθάνει τα 440 ευρώ το χρόνο.

- από 277 έως 477 ευρώ θα είναι ο φόρος που θα γλιτώσουν όσοι δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ και έως 50.000 ευρώ. Οσοι έχουν ένα παιδί το φορολογικό όφελος φθάνει τα 517 ευρώ, ενώ οι μισθωτοί με δυο παιδιά θα κερδίσουν φόρο έως 640 ευρώ.

Καθοδόν συνέργειες για κρίσιμα παραγωγικά μεγέθη

Αναλυτικότερα, επί των αγροτικών, ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ υποσχέθηκε αυστηροποίηση των ελέγχων και των κυρώσεων σε όσους προβαίνουν σε ελληνοποιήσεις προϊόντων ζωικής ή φυτικής παραγωγής, επίσπευση της ίδρυσης της διεπαγγελματικής φέτας, μερική εκτροπή του Αχελώου για την ανακούφιση των αγροτών του Θεσσαλικού κάμπου και ενίσχυση των συλλογικών σχημάτων, μέσω του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου για τους συνεταιρισμούς, που θα βγει σε διαβούλευση εντός Σεπτεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στο προωθούμενο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ για τους συνεταιρισμούς, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι προκειμένου να μπορέσουν οι παραγωγοί να πετύχουν οικονομίες κλίμακας, αλλά και να καταφέρουν τα προϊόντα μας να γίνουν πιο ανταγωνιστικά κι έτσι να διεισδύσουν ευκολότερα σε νέες αγορές εντός κι εκτός Ελλάδος, πρέπει να δημιουργηθεί κρίσιμο μέγεθος. «Αυτό προϋποθέτει συνεργασίες και γνωρίζετε πως στο πεδίο αυτό είμαστε πάρα πολύ πίσω σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είναι η μεγαλύτερη αλλαγή, η μεγαλύτερη τομή την οποία μπορούμε να κάνουμε. Εξ ου και θα υπάρχει νέο νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί σε διαβούλευση για τους συνεταιρισμούς, εντός του επόμενου μήνα. Θα είναι και η πρώτη μας παρέμβαση για την οργάνωση του αγροτικού κόσμου. Θα το περιμένετε σε διαβούλευση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ διευκρίνισε πως η μείωση 10% στη φορολογία, που ανακοίνωσε την προηγούμενη, στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς θα αφορά τα συνεργατικά σχήματα και όχι τα μέλη τους.

Σε ό,τι αφορά στο κόστος παραγωγής, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε κυρίως στο ζήτημα των τιμών του ρεύματος και στην αναγκαιότητα να δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς να αξιοποιούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προκειμένου να μπορούν να καλύπτουν το ακριβό κόστος ηλεκτροδότησης.

Μερική εκτροπή Αχελώου

«Στο Θεσσαλικό κάμπο έχουμε φτάσει σε σημεία όπου πρέπει να ξαναδούμε από μηδενική βάση το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Και αυτό χρειάζεται μια συνολική παρέμβαση», τόνισε, ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Αχελώου, κάνοντας λόγο για μια πονεμένη ιστορία που πηγαίνει σχεδόν 40 χρόνια πίσω.  «Η άποψή μου είναι ξεκάθαρη. Δεν γίνεται να έχουν δαπανηθεί χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και να υπάρχουν μισοτελειωμένα έργα τα οποία να σαπίζουν ειδικά όταν κάποια από αυτά είναι σημαντικά υδροηλεκτρικά έργα, όπως η Μεσοχώρα, που έχει στοιχίσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ ή ενδεχομένως κι η Συκιά. Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να υπάρχει ένα ισχυρό περιβαλλοντικό επιχείρημα για μια, περιορισμένης έκτασης, μερική εκτροπή του Αχελώου, η οποία δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση το υδατικό δυναμικό της δυτικής Ελλάδος, αλλά θα προσφέρει μια σημαντική ανακούφιση για τη Θεσσαλία και θα μας επιτρέψει να ξεφύγουμε από πρακτικές οι οποίες είναι εξαιρετικά επιβαρυντικές για το περιβάλλον. Διότι δεν συζητάμε σήμερα πόσο επιβαρυντικό για το περιβάλλον είναι να τρυπάμε στα 500 ή στα 600 μέτρα να βγάζουμε υφάλμυρο νερό και να καταναλώνουμε πάρα πολύ ηλεκτρική ενέργεια. Άρα, το ζήτημα αυτό θέλουμε να το ξαναδούμε ως Κυβέρνηση. Δεν κάνω εκπτώσεις ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και δεν πρόκειται να κάνω εκπτώσεις βέβαια και στην ανάγκη η Θεσσαλία να περάσει από ένα μοντέλο αλόγιστης χρήσης του νερού σε ένα μοντέλο σωστής χρήσης του νερού. Και αυτό υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει. Χάνεται πάρα πολύ νερό στη Θεσσαλία σήμερα -το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά- από ξεπερασμένα ανοιχτά αρδευτικά δίκτυα, από ποτίσματα τα οποία γίνονται μέρα μεσημέρι, από έλλειψη σωστής μέτρησης από τους τοπικούς ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ αν και κάποιοι έχουν κάνει πρόοδο σε αυτή την κατεύθυνση ώστε να συνδεθεί πραγματικά η εξοικονόμηση νερού με ουσιαστικά οικονομικά οφέλη. Άρα πρέπει να δούμε το ζήτημα συνολικά. Και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθώ, εφόσον προχωρήσει το έργο αυτό, να αποτελεί άλλοθι για να συνεχίσουμε στη Θεσσαλία κακές πρακτικές κατασπατάλησης των υδάτινων πόρων».

Θα είμαστε αμείλικτοι στις ελληνοποιήσεις

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, επίσης, ο πρωθυπουργός στο πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων. «Είχα δεσμευθεί προσωπικά ότι θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων. Είτε μιλάμε για γάλα, είτε μιλάμε για χοιρινό κρέας. Ήδη με τους ελέγχους που κάναμε, για άλλο λόγο, για το ζήτημα της πανώλης των χοίρων, έχουμε εντοπίσει κυκλώματα παράνομης εισαγωγής χοιρινού κρέατος από βόρειες χώρες. Και οι τιμές, από ό,τι μου λένε, στο χοιρινό και στο γάλα, έχουν αρχίσει να είναι ήδη κάπως καλύτερες. Και αυτό είναι πολύ θετικό. Διότι δεν μπορώ να δεχθώ ότι ένας παραγωγός που έχει τα ζώα του σε ένα βουνό πάνω -στην Σαμαρίνα για παράδειγμα τους επισκέφθηκα- και τα κατεβάζει στον θεσσαλικό κάμπο και κάνει αυτή την διαδρομή -την έκανε αυτός και η οικογένεια του γενιές ολόκληρες- και εκ των πραγμάτων επωμίζεται ένα μεγαλύτερο κόστος σε σχέση με μια οργανωμένη βιομηχανική παραγωγή, δεν θα πάρει την τιμή που του αξίζει για την δουλειά την οποία κάνει. Γιατί είναι γνωστό πως θέλουμε να κρατήσουμε τελικά τον κόσμο στα χωριά μας. Άρα στο ζήτημα αυτό θα είμαι πάρα- πάρα πολύ αυστηρός. Θέλω να ξαναστείλω ένα μήνυμα προς όσους αυτή την στιγμή επιμένουν να ελληνοποιούν παράνομα προϊόντα, είτε μιλάμε για γάλα, είτε μιλάμε για κρέας, να παράγουν φέτα και να την πουλάνε σε τιμές εξευτελιστικά χαμηλές, ουσιαστικά αποκαλύπτοντας ότι δεν χρησιμοποιούν με αυτό τον τρόπο ελληνικό γάλα. Θα είμαστε αμείλικτοι. Και βέβαια, να ξέρετε ότι θα προχωρήσουμε και σε ερευνητικά προγράμματα. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ το πώς η τεχνολογία μπορεί να λύσει αυτό το ζήτημα. Πιστεύω ότι δεν θα αργήσει πολύ η ημέρα που δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα μπορούν να μας επιτρέπουν να κάνουμε την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πρώτης ύλης, ώστε να λυθεί αυτό το ζήτημα άπαξ και διαπαντός».

Κούρασε το θέμα της διεπαγγελματικής φέτας. Θα προχωρήσει άμεσα

Ερωτηθείς για την κωλυσιεργία που καταγράφεται στη δημιουργία της εθνικής διεπαγγελματικής οργάνωσης φέτας ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες και κάλεσε τους εμπλεκόμενους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Θα γίνει άμεσα και έχω δώσει ξεκάθαρες κατευθύνσεις στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Εκκρεμεί πάρα πολύ καιρό αυτή η υπόθεση. Οι ίδιοι οι επαγγελματίες πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στην προστασία του προϊόντος. Έχω κουραστεί να συζητώ για το ζήτημα αυτό. Θα γίνει διεπαγγελματική και θα τελειώσει πολύ γρήγορα, και θα παίξει και έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, ώστε να υποστηρίξουμε το προϊόν, να κυνηγήσουν και οι ίδιοι οι επαγγελματίες του κλάδου αυτούς οι οποίοι, -αναφέρθηκα πριν αναλυτικά- στην ουσία εξαπατούν τους καταναλωτές πουλώντας ως φέτα άσπρο τυρί που δεν πληροί όμως τις προϋποθέσεις της φέτας. Και να δούμε πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτό το προϊόν στο εξωτερικό και να παράγουμε φέτα που είναι πραγματική φέτα -γιατί αυτό είναι το πρόβλημά μας σήμερα».

Καμπάνια για τη θωράκιση των Μακεδονικών προϊόντων

Απαντήσεις, τέλος, έδωσε ο πρωθυπουργός και στις επιπτώσεις που έχει η Συμφωνία των Πρεσπών στον αγροδιατροφικό τομέα, θυμίζοντας πως «είχαμε πει ότι αν η Συμφωνία κυρωθεί, πάρα πολύ δύσκολα μπορεί να αλλάξει. Ούτε η ίδια η Συμφωνία προβλέπει διαδικασίες τροποποίησής της, παρά μόνο έλεγχο της εφαρμογής της. Να είστε απολύτως σίγουρος ότι θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί ως προς την εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας που τη θεωρούμε κακή, αλλά τη βρήκαμε, την κληρονομήσαμε. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι αυτό το οποίο χρειάζεται συνολικά η Μακεδονία, η Βόρεια Ελλάδα, είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα στο μέλλον. Όπως είδατε, μίλησα πολύ εκτενώς χθές για το όραμά μου για τη Μακεδονία, για τη Βόρεια Ελλάδα, για το πώς μπορεί να γίνει αναπτυξιακή ατμομηχανή της χώρας και των Βαλκανίων συνολικά. Μίλησα για την ανάγκη προστασίας των μακεδονικών προϊόντων, μίλησα για την ανάγκη να στηρίξουμε το brand της Μακεδονίας, αυτό το οποίο αποκαλώ αυθεντική, πραγματική Μακεδονία και να κερδίσουμε παγκόσμια το παιχνίδι της επικοινωνίας. Για να το πω πολύ απλά: Όταν ο άλλος ακούει Μακεδονία να σκέφτεται τη Μακεδονία μας, την πραγματική Μακεδονία, την αυθεντική Μακεδονία. Αυτό δεν είναι κάτι που καθορίζεται από τη Συμφωνία. Έχει να κάνει με εμάς, με τη δυνατότητά μας να υποστηρίξουμε την Ιστορία μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αυτό μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα το κάνουμε».





Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία