Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Φορολογικά

Ενέργειες για εργάτες γης ενόψει περιόδου συγκομιδής (μέρος 1ο)

Nα νοµοθετήσουµε δεν µπορούµε. Το µόνο που µπορούµε να κάνουµε είναι να αναδεικνύουµε τα προβλήµατα, όταν εντοπίζονται και να προτείνουµε λύσεις όπου αυτό είναι εφικτό.

43

3723
5Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ
(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών
Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων
Νομού Καρδίτσας)

Τώρα, αν θα γίνουν αποδεκτές εν µέρει ή εξ ολοκλήρου, είναι θέµα που άπτεται της λειτουργίας των υπουργείων και των εντός των τειχών τους Υπηρεσιακούς Παράγοντες, υπουργούς, υφυπουργούς κλπ.
Έχουµε αναδείξει άπειρες φορές το πρόβληµα που προκύπτει καθηµερινά µε τους πίνακες προσωπικού των εργατών γης. ∆εν µπορούµε να κάνουµε κάτι περισσότερο. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.
Το πρόβληµα βέβαια είναι ότι ο πολιτικός θα πει «αναλαµβάνω την πολιτική ευθύνη» και καθάρισε, ό,τι κι αν έχει (ή δεν έχει) κάνει διαγράφονται σαν να βγήκε από την κολυµβήθρα του Σιλωάµ. Ποιος από τους υπόλοιπους θα πει ότι αναλαµβάνει τη δική του ευθύνη και θα καθαρίσει; Κανείς. Μέχρι να βγει κάποιος αρµόδιος και ξεκάθαρα να πει οτιδήποτε σχετικά µε το πρόβληµα αυτό, θα ασχοληθώ µε πιο πρακτικά θέµατα, αφού κανείς δε δείχνει να ενδιαφέρεται.

Καταχώρηση στοιχείων στον πίνακα προσώπικου

Όλοι λένε «δεν θα συµβεί σε µένα», έλα όµως που ξεκίνησε να συµβαίνει και -κρίνοντας από τη συµπεριφορά όλων των εµπλεκοµένων- φοβάµαι ότι θα συµβαίνει όλο και πιο συχνά και επειδή µπορώ να φανταστώ τι θα συµβεί όταν θα πέσει το πρόστιµο, ξεκαθαρίζω κάτι: Τον πίνακα προσωπικού, για να τον υποβάλλει ο λογιστής στην επιθεώρηση Εργασίας, πρέπει πρώτα να τους δώσετε στοιχεία, διαφορετικά δεν µπορούµε να υποβάλλουµε πουθενά τίποτε.

Όποιος απασχολεί εργατικό δυναµικό στα χωράφια του λοιπόν, έχει υποχρέωση να προσκοµίζει στην κατά τόπους Επιθεώρηση Εργασίας, έναν χειρόγραφο πίνακα προσωπικού. Στον πίνακα αυτό, καταχωρούνται τα κάτωθι στοιχεία: ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Αριθµός Μητρώου ΟΓΑ, Επώνυµο, Όνοµα, Πατρώνυµο, Μητρώνυµο, Ειδικότητα (εκεί δηλώνεται εργάτης γης), Ηµεροµηνία πρόσληψης, Ηµέρες και ώρες εργασίας, µικτές αποδοχές.

Προσπαθώντας να συµπληρώσουµε τα παραπάνω στοιχεία, ας δούµε τα προβλήµατα στην πράξη:

ΑΦΜ, ΑΜΚΑ: Όποιος δεν έχει, δεν µπορεί να συµπεριληφθεί στον πίνακα προσωπικού.

Αριθµός Μητρώου ΟΓΑ: Εργόσηµο µπορείς να βάλεις σε έναν που απασχολείς στο χωράφι σου και δεν έχει αριθµό µητρώου ΟΓΑ. Κανονικά όµως πρέπει να σου δώσει πρώτα αριθµό µητρώου και µετά να τον προσλάβεις.

Ηµεροµηνία πρόσληψης: Ο πίνακας προσωπικού υποβάλλεται πριν από την έναρξη της απασχόλησης. Αν π.χ. αύριο έχω προγραµµατίσει να µαζέψω καπνό, πρέπει µέχρι και 1 λεπτό πριν την έναρξη της εργασίας να έχω υποβάλλει τον πίνακα προσωπικού.

Ηµέρες και ώρες εργασίας: Οι ώρες εργασίας δεν µπορούν να ξεπερνούν τις 40 ανά εβδοµάδα. Για τις µέρες έχω τις επιφυλάξεις µου, θεωρώ πάντως ότι πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα ρεπό. Έστω ότι βάζουµε ∆ευτέρα έως Σάββατο, επτά (7) ώρες καθηµερινά και πέντε (5) ώρες το Σάββατο. Έχετε υποχρέωση να προσδιορίσετε την έναρξη της εργασίας, δηλαδή: ∆ευτέρα 06:00-13:00, Τρίτη 06:30-13:30 κλπ. ∆ιαφορετικά η Επιθεώρηση Εργασίας (ΣΕΠΕ) δεν παραλαµβάνει τον πίνακα.

Μισθός/Ηµεροµίσθιο: Ως ανειδίκευτος εργάτης πληρώνεται µε ηµεροµίσθιο. Βάζετε ένα ποσό το οποίο δεν µπορεί να είναι κάτω από το κατώτατο ηµεροµίσθιο που προβλέπεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας, δηλαδή µικτές αποδοχές 29,04 ευρώ.


Αποκλείονται αυτόµατα όσοι δεν έχουν ΑΜΚΑ

Με βάση τα παραπάνω, αποκλείονται αυτοµάτως όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, άρα όλοι οι αλλοδαποί οι οποίοι βρίσκονται παράνοµα στη χώρα. Υπάρχουν εκατοντάδες αλλοδαποι, οι οποίοι έχουν χρόνια στη χώρα µας, δεν έχουν χαρτιά νόµιµης παραµονής, εργάζονται, πληρώνονται, ζουν τις οικογένειες τους. Όµως δεν µπορούν όσοι τους απασχολούν, να δηλώσουν τις δαπάνες αυτές στα βιβλία τους. Γιατί; ∆ιότι δεν µπορούν να τους πληρώσουν µε εργόσηµο αλλά τους πληρώνουν µαύρα. Γιατί; ∆ιότι δεν έχουν τα ανωτέρω ελάχιστα απαιτητά (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ) για να µπορέσει ο αγρότης-παραγωγός να πάει στην τράπεζα και να πληρώσει νόµιµα το εργόσηµο.

Τι σηµαίνει αυτό; Ότι οι απασχολούµενοι στα χωράφια χωρίς χαρτιά, δουλεύουν, πληρώνονται, αλλά τα έξοδα αυτά ο αγρότης δεν µπορεί να τα εµφανίσει πουθενά επίσηµα. Και προχωρά σε όλα όσα κατά καιρούς έχω αναφέρει: αγορά εργοσήµων στο όνοµα άλλων που δεν εργάστηκαν µεν, αλλά µπορούν να δώσουν τα στοιχεία τους για την αγορά εργοσήµων δε. Ο αγρότης πληρώνει ξανά, το 10% της ασφαλιστικής επιβάρυνσης, ώστε να µπορέσει να πάρει στα χέρια του τα παραστατικά δαπάνης για τα βιβλία του. Συνεχίζεται…

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

13-09-2019 14:18ΔΠ

ΝΑ ΔΩΣΩ ΕΓΩ ΜΙΑ ΛΥΣΗ. ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ (ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ). Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ (ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ) ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ (ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΗΜΟΥ ΤΟ 10%) ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ. ΕΤΣΙ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΛΑ ΑΛΛΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ. ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΗΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ 8 ΩΡΩΝ ΑΞΙΑΣ 30 ΕΥΡΩ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟΣΗΜΟ. Ο ΕΡΓΑΤΗΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 8 ΤΟ ΠΡΩΙ. ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΒΡΕΧΕΙ. ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ (30/8)*2=7,5 ΕΥΡΩ.ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ 7,5 ΕΥΡΩ Ο ΕΡΓΑΤΗΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΘΕΛΕΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ 10%.

Απάντηση

10-09-2019 17:22ΠΕΤΡΟΣ ΜΩΡΑΊ΄ΤΗΣ

καλησπέρα... Την Κυριακή δηλαδή δεν μαζεύουμε ελιές? Κ αν έχει καλές ήμερες συνεχώς θα πρέπει να βρω άλλους εργάτες τις ήμερες που κάποιοι εργάτες θα έχουν ρεπό? Κ αν γράψω πόσες ήμερες θα δουλέψει ο εργάτης σε μένα κ την επόμενη η τις επόμενες ήμερες βρέχει? κ αν βρέξει το πρωί κ φυγουμε από το χωράφι? κ αν σταματήσει η βροχή στις μια το μεσημέρι κ πάω μετά για συγκομιδή? Καλό είναι να δηλώνονται οι εργάτες γης , να βάζουμε τα εργόσημα στα έξοδα μας, αλλά επι του πρακτέου επειδή αυτοί που νομοθετούν έχουν άγνοια των πραγμάτων δεν θα είναι πρακτικό όλο αυτό. Το χωράφι δεν είναι γραφείο, ούτε ταβέρνα, ούτε δημόσιο, έχει τους δικούς του νόμους κ κανόνες κ καλό είναι να ρωτιούνται αυτοί που βρίσκονται κάθε ήμερα σ αυτό.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία