Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Φορολογικά

Να στείλει ο λογιστής το εκκαθαριστικό με fax, λένε οι τράπεζες

Να κάνουµε µία µικρή αναφορά σε κάποια θέµατα καθηµερινότητας, προκειµένου να γίνουµε χρηστικοί και να διευκολύνουµε τους αναγνώστες.

24_6

2721
25Γιώργος Παπαδημητρίου

Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ
(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών
Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων
Νομού Καρδίτσας)

Νωπά και ευαλλίωτα προϊόντα
: Μόλις πριν από λίγες ηµέρες πληροφορήθηκα ότι πράγµατι υπήρξαν αγρότες οι οποίοι αιτήθηκαν τη δηµιουργία της πλατφόρµας αυτής. Από τη στιγµή που υπάρχει έστω και ένας αγρότης που αιτήθηκε τη δηµιουργία αυτής της εφαρµογής, δεν έχω κανένα δικαίωµα ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλος λογιστής, φοροτεχνικός να αιτηθεί την κατάργησή της, διότι αυτό αφορά τους παραγωγούς και όχι εµάς. Συνοπτικά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

-Η ανάρτηση των τιµολογίων στην ψηφιακή πλατφόρµα, κοστίζει. Η συµφωνία που έχετε µε τους λογιστές σας, δεν περιλαµβάνει τα πάντα όλα. Με την υφιστάµενη εφαρµογή απαιτείται ανάρτηση όλων των παραστατικών πώλησης (εκκαθάριση, τιµολόγιο πώλησης, τιµολόγιο αγοράς κλπ), παρακολούθηση και [κατόπιν ενηµέρωσης από σας τους παραγωγούς], επισήµανση του τιµολογίου/ων που είναι ανεξόφλητα. Θα µπορούσαµε να αναρτούµε τα τιµολόγια που είναι ανεξόφλητα, κερδίζοντας έτσι χρόνο, χρήµα και γρηγορότερο και ευκολότερο έλεγχο.

-Η ανάρτηση  γίνεται εµπρόθεσµα εντός 15 ηµερών από την ηµεροµηνία έκδοσης του τιµολογίου, π.χ. πουλάµε κηπευτικά 01.10.19, µπορούµε να αναρτήσουµε το τιµολόγιο µέχρι τις 26.10.19 χωρίς πρόστιµο.

-Όποιος αναλάβει να καταχωρίσει τις πωλήσεις στην ψηφιακή πλατφόρµα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα πρέπει να του προσκοµίζετε τα τιµολόγια το αργότερο εντός 10-15 ηµερών από την έκδοση τους. Η προθεσµία –όπως τονίζω χρόνια τώρα- δεν αφορά αυτόν που έχει υποχρέωση αλλά αυτόν που έχει αναλάβει να εκτελέσει την εργασία.

-Η καταχώρηση γίνεται και για διάστηµα 26-50 µέρες µετά την έκδοση, µόνο που τότε επιβάλλεται πρόστιµο.
Αυτά όσον αφορά τα νωπά και ευαλλοίωτα. Ποια είναι αυτά; Έχουµε ασχοληθεί δεκάδες φορές µε το εν λόγω θέµα που θα έπρεπε να τα γνωρίζετε απέξω: κηπευτικά, εσπεριδοειδή, γάλατα, κρέατα, τυρί, κλπ., σχεδόν τα περισσότερα παραχθέντα προϊόντα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων [ελαιόλαδο, δηµητριακά, βαµβάκι, καπνός και µερικά ακόµη].

Τράπεζες: Το κακό έχει παραγίνει. Πηγαίνετε στις τράπεζες µε τα χέρια στις τσέπες, κάθεστε µπροστά στον υπάλληλο, σας ζητάει εκκαθαριστικό ή Ε1 ή Ε3, Ε9, ΕΝΦΙΑ κλπ. και ξαφνικά σας βρίσκει τη λύση: «πάρτε τηλέφωνο το λογιστή σας να τα στείλει µε fax». Να ξεκαθαρίσουµε κάτι: ξεχάστε το email, ξεχάστε το fax, ξεχάστε τα πάντα. ∆εν στέλνουµε τίποτε πλέον. Υπάρχει ο νόµος περί προσωπικών δεδοµένων και όσο πιο σύντοµα γίνει κατανοητό, τόσο καλύτερες θα είναι οι µεταξύ µας σχέσεις.
Όταν µε παίρνεις τηλέφωνο και µου ζητάς να στείλω ένα δικό σου στοιχείο, δεν µπορώ να αποδείξω ότι µου το ζήτησες εσύ ο πελάτης µου, µε αποτέλεσµα να είµαι επί ξύλου κρεµάµενος σε µία αυριανή αντιδικία µαζί σου.

  • Μπορείς να το ζητήσεις µε email [εφόσον έχεις], θα σου στείλω τα στοιχεία σου στο δικό σου email και µπορείς στη συνέχεια να τα προωθήσεις στην τράπεζα [δικά σου είναι τα κάνεις ό,τι θέλεις].
  • Μπορείς να πάρεις µαζί σου από το σπίτι σου, τα αντίγραφα που σου έχω δώσει τουλάχιστον 20 φορές το χρόνο, να βγάλεις φωτοτυπία και να τα προσκοµίσεις στην τράπεζα.
  • Μπορείς  να περάσεις από το γραφείο, να κεράσω καφέ και να σου εκτυπώσω ό,τι θέλεις.

Συμπέρασμα: δεν στέλνουµε fax-email-περιστέρι -σήµατα καπνού στις τράπεζες µε δικαιολογητικά που σας αφορούν. Τελεία και παύλα.

Απορία: Γνωρίζετε ότι δεν έχει κανείς δικαίωµα να σας ζητά το εκκαθαριστικό, προκειµένου να ελέγξει αν είναι σωστός ο ΑΦΜ σας; Γιατί, αντί να ρωτήσετε τον υπάλληλο της τράπεζας «τι το θες;», λέτε στο λογιστής σας «δώσε το εκκαθαριστικό να το πάω να ησυχάσω;»

Ρυθμίσεις: Η ρύθµιση των ασφαλιστικών εισφορών βρίσκεται σε εξέλιξη. Φροντίστε να επικοινωνήσετε µε το λογιστή σας να προχωρήσει στην υποβολή τα αίτησης [πότε θα γίνει είναι άλλο θέµα, αφορά τον ΕΦΚΑ και την αδυναµία ενηµέρωσης των συστηµάτων του]. Η προθεσµία για τη δυνατότητα ρύθµισης έληγε αρχικά στις 30 Σεπτεµβρίου [δόθηκε παράταση µίας εβδοµάδας]. Αποφύγετε την επίσκεψη την τελευταία µέρα, γιατί µπορούν να δηµιουργηθούν ένα σωρό προβλήµατα, και πιθανόν, παρόλη την καλή διάθεση που θα έχουµε, να µην µπορέσουµε να σας εξυπηρετήσουµε. 

Σχόλια (25)
Προσθήκη σχολίου

11-10-2019 17:50Βασιλης

Επειδη το θεμα με εμας τους λογιστες εχει κουρασει μπορει ο καθενας να δωσει εξετασεις να περασει στο τελευταιο ΤΕΙ με 10 να παρει το πτυχιο του να γραφτει στο ΟΕΕ να στρωθει να διαβασει εργατικα,φορολογια εισοδηματος,ΕΛΠ,ΦΠΑ,ολα τα βιβλια για ολων των ειδων τις εταιρειες,να γνωριζει να διαβαζει συμβολαια και να υποβαλει Ε9 και τις διορθωσεις τους,να βγαζει εκκαθαριστικα Ενφια,πιστοποιητικα ενφια,να τυπωνει τον ενφια,να εξηγει γιατι βγαινει τοσο ο ενφια,να γνωριζει απο κεα,κοινωνικο μερισμα,συνταξιοδοτικα,ΓΕΜΗ,να συντασει καταστατικα,να υποβαλει Μυφ οπως επισης και να χανει τουλαχιστον μια εβδομαδα στα τηλ με την καθε εταιρεια για να τις συμφωνησει,επιδομα πετρελαιου,ιδιωτικα συμφωνητικα χειρογραφα και ηλεκτρονικα και ενα σωρο αλλες εργασιες που θελω ολοκληρο τομο να τις συμπεριλαβω.Ποτε δεν ειναι αργα.Και στα 40 και στα 50.Θεμα θελησησς ειναι.Ετσι μπορει να υποβαλει τα παντα ο κσθενας μονος του χωρις να πληρωνει λογιστη.

Απάντηση

09-10-2019 23:24ΠΕΛΑΓΙΑ ΒΡΕΝΤΖΟΥ

Λυπαμαι παρα πολυ. Και ξερετε γιατι? Οχι γιατι η συζητηση στα σχολια ειναι ασχετη με την αναρτηση ........ισα ισα ...σχετικοτατη ειναι ΛΥΠΑΜΑΙ ομως διοτι οσα γραφει στο αρθρο του ο Κος Παπαδημητριου....στην ουσια κανουν αναφορα ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑς προστασια ...λογω προσωπικων δεδομενων και οχι μονο , κατι ομως που ουτε καν το προσεξατε ουτε καν σας ενδιαφερει οτι ο λογιστης προσπαθει να σας προστατευσει .....ΕΛΕΟΣ ΔΗΛΑΔΗ........Επρεπε να ημασταν αλλιως οι συναδελφοι μεταξυ μας να δω αν θα καναμε τετοιες κουβεντες τωρα .

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία