Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Φορολογικά

Οδεύει για κατάργηση ο χειρόγραφος πίνακας προσωπικού για τους εργάτες γης;

Στις 30 Οκτωβρίου 2019 στο ΦΕΚ 167, δηµοσιεύθηκε ο νόµος 4635, γνωστός και ως αναπτυξιακό νοµοσχέδιο. Έχω γράψει επανειληµµένως ότι, νόµους έχουµε, η διάθεση για την εφαρµογή τους µας λείπει. Όταν ο νόµος αυτός ήταν ακόµη νοµοσχέδιο προς διαβούλευση, στο άρθρο 56 (τότε), έγραφε:

24_10

Γιώργος Παπαδημητρίου

2185
1


Γιώργος Παπαδημητρίο
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.
(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιώ
Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγω
Νομού Καρδίτσας

Άρθρο 56 – Αναβάθµιση ρόλου του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ στην καταγραφή της εργασίας και απασχόλησης

Συµβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών, που αφορούν απασχολούµενους µε αυτή τη µορφή απασχόλησης σε έως δύο εργοδότες (παρ. 9 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016, όπως ισχύει), και οι απασχολούµενοι µε εργόσηµο (του άρθρου 20 του ν. 3863/2010, όπως ισχύει) καταχωρίζονται υποχρεωτικά στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Με απόφαση του υπουργού Εργασίας ρυθµίζεται κάθε λεπτοµέρεια για την εφαρµογή της διάταξης, καθώς και οι κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής της. Το νοµοσχέδιο έγινε νόµος του κράτους, και η εν λόγω προσθήκη τελικά οριστικοποιήθηκε στο άρθρο 60. Ας δούµε  τι σηµαίνει το άρθρο αυτό και πως επηρεάζει τους αγρότες.

Οι απασχολούμενοι με εργόσημο θα καταχωρούνται στο σύστημα Εργάνη:

Στο πληροφοριακό σύστηµα ΕΡΓΑΝΗ καταχωρούν όλες οι επιχειρήσεις τους εργαζοµένους που απασχολούν, ανεξάρτητα από τις ώρες και τις µέρες που εργάζονται. Είναι γεγονός ότι αποτέλεσε καινοτοµία η διαδικασία αυτή, δεν παύει όµως να δηµιουργεί προβλήµατα σε όσους δεν απασχολούν ή απασχολούν εκ του πονηρού ανθρώπους χωρίς ασφάλιση. Τα πρόστιµα τεράστια: 10.500 ευρώ για κάθε ένα που θα εντοπιστεί από τον έλεγχο να εργάζεται χωρίς ασφάλιση, 1.500 ευρώ για όποιον «συλληφθεί» να εργάζεται εκτός του ωραρίου που έχει δηλώσει. Τι σχέση έχει το σύστηµα ΕΡΓΑΝΗ µε τους αγρότες; Πως αυτό θα βοηθήσει και σε τι;
Το υπουργείο Εργασίας, σύµφωνα µε το ψηφισµένο πλέον άρθρο 60, θέλει να αναρτώνται στο ίδιο σύστηµα, όλοι οι απασχολούµενοι στις αγροτικές εργασίες και αµείβονται µε εργόσηµο. Είναι γεγονός ότι  δηµιουργούνται προβληµατισµοί για τον τρόπο µε τον οποίο αυτό είναι εφικτό να γίνει, κυρίως όµως τι θα προσφέρει στον έλεγχο της ασφάλισης.

Αν η καταγραφή των εργοσήµων στο ΠΣ Εργάνη ζητηθεί να γίνει προκαταβολικά, δεν θα πετύχει απολύτως τίποτε. Αν η καταχώρηση των εργοσήµων ζητηθεί να γίνει στο σύστηµα απολογιστικά, δηλαδή µε το πέρας των εργασιών, είναι καταρχάς θετικό, γιατί θα απαλλάσσει τους παραγωγούς από την υποχρέωση υποβολής του χειρόγραφου πίνακα στην Επιθεώρηση Εργασίας και πάλι όµως από µόνη της η απολογιστική υποβολή δεν βοηθά.  Σε συνδυασµό µε την δυνατότητα να αγοράζει προκαταβολικά ο παραγωγός, ένα εργόσηµο συνολικής αξίας στο όνοµα του και να πληρώνει τον εργάτη στο τέλος της µέρας µε κουπόνι, χρήζει ουσιαστικής εφαρµογής, γιατί µε τον τρόπο αυτό ελέγχεται και ο παραγωγός (ότι έβαλε τα εργόσηµα σε όσους εργάστηκαν) και ο εργάτης (που θα πληρωθεί αµέσως  µετά το πέρας της εργασίας). Αν υποθέσουµε ότι θα γίνει έτσι ή κάπως έτσι, λύνεται το πρόβληµα της κατάργησης υποβολής χειρόγραφου πίνακα προσωπικού πριν την έναρξη εργασιών στο χωράφι, παραµένει όµως το τεράστιο θέµα ανεύρεσης εργατικών χεριών.

Κρατάµε το 2ο µέρος του άρθρου: […Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ρυθµίζεται κάθε λεπτοµέρεια για την εφαρµογή της διάταξης, καθώς και οι κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής αυτής..], που σηµαίνει ότι µέχρι να εκδοθεί η απόφαση από τον αρµόδιο Υπουργό για τον τρόπο λειτουργίας του εργόσηµου, η υποχρέωση υποβολής του χειρόγραφου πίνακα προσωπικού στην Επιθεώρηση Εργασίας πριν από την έναρξη των εργασιών στο χωράφι, παραµένει. Άρα παραµένουν και τα πρόστιµα ενεργά.

Το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να εκµεταλλευθεί ένα -κατά την άποψη µου- µεγάλο όπλο που έχει στα χέρια του: την ανάγκη όλων των παραγωγών να εµφανίσουν έξοδα εργόσηµου στα βιβλία τους. Θέλετε να χρησιµοποιήσετε τους ελεγκτές σας παραγωγικά και σε όφελος όχι µόνο τους Εργασίας αλλά κυρίως του Οικονοµικών; Είναι πολύ απλό: ξεχυθείτε στα χωράφια, καταγράψτε όλους τους απασχολούµενος εργάτες γης και δώστε αντίγραφα της καταγραφής στους παραγωγούς. Θα είναι υποχρεωµένοι να «κολλήσουν» εργόσηµα σε αυτούς που καταγράψατε, οι δε εργάτες, δεν θα µπορούν να αρνηθούν τη χορήγηση του εργόσηµου.

Συμπερασματικά: για να λυθεί ένα πρόβληµα, πρέπει πρώτα να το κατανοήσουµε. Ας αφήσουµε τους αφορισµούς ότι οι αγρότες απασχολούν ανασφάλιστους εργάτες και ας δούµε το πραγµατικό γεγονός, ότι οι εργάτες ζητάνε να εργαστούν χωρίς εργόσηµο για να µη χάσουν τα επιδόµατα.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

05-11-2019 10:44Ετεροεπαγγελματιας

Προς τον κ. Παπαδημητρίου Έκανα εγγραφή στον ογα το 2010 (πριν είχα μόνο ΙΚΑ) φέτος από τον Ιούνιο ξεκίνησε να δουλεύω και σαν μισθωτος(ΙΚΑ) στον τουρισμό μέχρι Οκτωβρίο. Επειδή το αγροτικό μου εισόδημα είναι αρκετά χαμηλο κάτω από 2-3 χιλιάδες ευρώ ετησίως, μπορώ να απαλλαγώ - διαγράφω από τον ογα-εφκα?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία