
Εισφορές και φόρους δύο και τρεις φορές πάνω από το πραγµατικό τους εισόδηµα, καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες που αγοράζουν ένα νέο τρακτέρ, πουλώντας το παλιό τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η αξία στην οποία πουλάνε το τρακτέρ τους, ουσιαστικά µπαίνει στα έσοδά τους, ανεβάζοντας τον φορολογικό συντελεστή.
Μάλιστα, από την πλευρά των αγροτών που συµµετείχαν στην εκδήλωση του ΣΕΑΜ έγινε πολύ συζήτηση για τις δυσκολίες που ανακύπτουν από το φορολογικό καθεστώς, µε ιδιαίτερη έµφαση στα εµπόδια ανανέωσης του στόλου των τρακτέρ εξαιτίας της φορολόγησης µε υψηλό µάλιστα συντελεστή, των παλιών µηχανηµάτων. Επ’ αυτού ο υφυπουργός, Κώστας Σκρέκας, δεσµεύθηκε να εξετάσει το ζήτηµα σε συνεργασία µε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονοµικών.
Διαβάστε επίσης: Ειδικές ενισχύσεις από 37 έως 90 ευρώ το στρέμμα για ντόπιες ποικιλίες μονοετών και πολυετών καλλιεργειών
Πρόταση για απόσυρση-τέλη κυκλοφορίας
Στο ίδιο συνέδριο του ΣΕΑΜ παρουσιάστηκε µελέτη του ΙΟΒΕ, βάσει της οποίας η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τοµέα δεν µπορεί να προέλθει µόνο από την αντικατάσταση ενός αριθµού ελκυστήρων, αλλά απαιτεί πρόσθετες παρεµβάσεις, όπως και φορολογικές. Το ΙΟΒΕ προτείνει:
Φορολογικές ρυθµίσεις για τη διευκόλυνση λειτουργίας της αγοράς αγροτικών µηχανηµάτων, όπως δηµιουργία αφορολόγητου αποθεµατικού για τα έσοδα που προέρχονται από πωλήσεις παλαιών µηχανηµάτων και δυνατότητα επιταχυνόµενης απόσβεσης των νέων µηχανηµάτων.
Τέλη Κυκλοφορίας στα τρακτέρ.
Πρόγραµµα παρόµοιο µε αυτό της απόσυρσης των αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, για την αντικατάσταση των παλαιών γεωργικών µηχανηµάτων και µε παροχή κινήτρων, ώστε να έλκονται οι αγρότες για αγορά νέων.
Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου μαζί με το περιοδικό Profi.