BACK TO
TOP
Φορολογικά

Συμπληρωματικές δηλώσεις επιδοτήσεων και οι υποχρεώσεις για τους αγρότες

Aπό 01.01.14, φορολογούνται και οι επιδοτήσεις σχεδόν στο σύνολό τους. Για τα έτη 2014-2015, αθροίζονται όλες –ανεξαρτήτως είδους επιδότησης-, το δε ποσό που ξεπερνά τις 12.000 ευρώ προστίθεται στο τζίρο από τις πωλήσεις και φορολογείται το τελικό αποτέλεσµα, αφού αφαιρεθούν έξοδα, αποσβέσεις, τόκοι κλπ..

24_35

Γιώργος Παπαδημητρίου

40
8


Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.
(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιώ
Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγω
Νομού Καρδίτσας

Από το 2016, άλλαξε ο τρόπος αντιµετώπισης και προστίθεται στις πωλήσεις α) από το 1ο ευρώ η βασική ενίσχυση και β) το ποσό άνω των 12.000 ευρώ που απορρέει από την άθροιση του πρασινίσµατος και της συνδεµένης. Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά σε όλους τους αγρότες.

Το φορολογικό πρόβληµα ξεκινά από την συνεχιζόµενη καταβολή επιδοτήσεων. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ κάνει τη δουλειά για την οποία µεταξύ άλλων προορίζεται: να καταβάλλει στους δικαιούχους τις επιδοτήσεις. Έτσι, παρατηρούµε ότι κατά τη διάρκεια του 2018 έχουν καταβληθεί σε διάφορα διαστήµατα µέσα στο έτος (το ίδιο έχει συµβεί και στα προηγούµενα χρόνια), επιδοτήσεις διαφόρων τύπων και έτους αναφοράς, (βιολογική γεωργία, δηµοσιονοµική πειθαρχία, µέτρο 10.2.3Α ολοκληρ. διαχ. παραγωγής καπνού. Επιδοτήσεις δηλαδή που αφορούν αρκετά χρόνια πίσω.

Υποχρέωση συµπληρωµατικής δήλωσης

Σύµφωνα µε τις φορολογικές διατάξεις, υπάρχει υποχρέωση συµπληρωµατικής δήλωσης ώστε, να συµπεριληφθούν οι επιδοτήσεις που καταβλήθηκαν καθυστερηµένα. Αυτό µεταφράζεται σε νέα εκκαθάριση, νέο µεγαλύτερο καθαρό φορολογητέο ποσό και κατά συνέπεια, νέο µεγαλύτερο ποσό φόρου / προκαταβολής. Πολύς λόγος γίνεται για ευθύνες και υποχρεώσεις, ποιος είναι υποχρεωµένος να ενηµερώσει ποιο και πότε. Μέχρι και το 2017, ο καθένας µπορούσε να δηλώσει ό,τι ήθελε, ποντάροντας στο γεγονός της µη ύπαρξης διασταύρωσης. Αυτή η «άνεση» µας τελείωσε. Αφού από το 2018 κι εντεύθεν, οι εισπραχθείσες εµφανίζονται αυτόµατα στο έντυπο Ε3 του αγρότη. Όσον αφορά δε, τις επιδοτήσεις που καταβάλλονται εντός του κάθε έτους και αφορούν προηγούµενες χρονιές, αυτές εµφανίζονται στη βεβαίωση αποδοχών που υπάρχει αναρτηµένη στο Taxis.

Ακόµη και αν ο αγρότης δεν ενηµερώσει ότι εισέπραξε επιδοτήσεις παλαιοτέρων ετών (κάτι που έχει υποχρέωση να το κάνει σε κάθε περίπτωση), ο λογιστής µπορεί να δει στη βεβαίωση που εκτυπώνεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τι σηµαίνει αυτό;

1. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα πρέπει να υποβληθούν συµπληρωµατικές δηλώσεις για τα προηγούµενα χρόνια, για τα χρόνια δηλαδή που κάθε φορά έχουν εισπραχθεί επιδοτήσεις.

2. ∆εν χρειάζεται να περιµένει ο λογιστής ενηµέρωση από κανέναν. Η βεβαίωση του υποδεικνύει για ποιον και για ποια έτη πρέπει να υποβληθούν συµπληρωµατικές φορολογικές δηλώσεις.

3. Οι συµπληρωµατικές φορολογικές δηλώσεις θα γίνουν χωρίς δεύτερη κουβέντα. ∆εν είναι στη διακριτική ευχέρεια πλέον του πελάτη να αποφασίσει να θέλει ή όχι, αλλά ούτε (κυρίως αυτό) και στην διακριτική ευχέρεια του λογιστή, να αποφασίσει αν θα τις υποβάλλει.

4. Το µόνο που έχουν να επιλέξουν και οι δύο (πελάτης & λογιστής), είναι το χρόνο που θα υποβληθεί η συµπληρωµατική φορολογική δήλωση: εµπρόθεσµα (µέχρι το τέλος του έτους που εκδόθηκε η βεβαίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ) ή εκπρόθεσµα µε πρόστιµο.

5. Μέχρι και το έτος 2017, µπορούσε ο καθένας να αποφασίζει αν θα κάνει ή όχι συµπληρωµατικές δηλώσεις και να δηλώσει τις επιδοτήσεις που αφορούν τα προηγούµενα χρόνια, αναλαµβάνοντας το ρίσκο να τον «τσιµπήσουν σε τυχόν έλεγχο. Πλέον αυτό αλλάζει: µε το τέλος του έτους (π.χ. για τις επιδοτήσεις που καταβλήθηκαν εντός του 2019 και αφορούν προηγούµενα έτη, οι συµπληρωµατικές δηλώσεις µπορούν να υποβληθούν µέχρι τις 31.12.20 χωρίς πρόστιµο), υπάρχει η δυνατότητα να γίνει διασταύρωση µεταξύ του ΟΠΕΚΕΠΕ και του taxis, άµεσα.

Φέτος πηγαίνοντας στο λογιστή σας, έχετε στα υπ’ όψιν ότι υπάρχει υποχρέωση υποβολής συµπληρωµατικής δήλωσης για το 2018, ή / και για περισσότερα προγενέστερα έτη. Τέλος, όσοι έχετε δάνεια, να προσκοµίσετε βεβαίωση τόκων από την τράπεζα σας, µε ανάλυση των τόκων ανά δάνειο, γιατί τα ποσά αυτά –ανάλογα µε το ποσό του δανείου- αποτελούν σηµαντικό έξοδο για τα βιβλία σας και τον προσδιορισµό του καθαρού φορολογητέου αγροτικού εισοδήµατος.

Τουλάχιστον, οι ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ, µπορούν να καταχωρηθούν ως δαπάνη στο έτους που θα πληρωθούν, πράγµα που σηµαίνει ότι δεν χάνονται ως δαπάνη σε καµία περίπτωση. Το πρόβληµα που παραµένει είναι πως, θα δηµιουργηθεί επιπλέον µείωση ρευστότητας εξαιτίας του γεγονότος αυτού.

Ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ λόγω της επιδότησης

Οι περισσότερες επιδοτήσεις αθροίζονται κι εφόσον ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ, ο δικαιούχος είναι υποχρεωµένος να ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Επισήµανση σε µερικούς παντογνώστες: δεν αποφασίζετε εσείς αν θα µπείτε ή όχι στα βιβλία, κοινώς δεν σας ρωτάµε κιόλας. Αν δεν θέλεις να µπεις, υπέγραψε στο λογιστή σου υπεύθυνη δήλωση ότι ενηµερώθηκες κι από κει και πέρα, µην µπεις ποτέ.

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

18-11-2020 14:33Elena Maggana

καλησπερα, Θελω να ρωτησω αν γνωρίζει κανείς τώρα που οι ΔΟΥ είναι κλειστες ποιος είναι ο τρόπος υποβολής και τι δικαιολογιτικά? Μπορούμε με συστημένο να στείλουμε Ε3-Ε1, εκτυπωση ΟΠΕΚΕΠΕ και με την απόδειξη του συστημένου ως αποδεικτικό υποβολής? Ευχαριστω

Απάντηση

28-10-2020 15:59Ιωάννα

Καλησπέρα, αν γίνει ηλεκτρονικά αυτή τη στιγμή έχει πρόστιμο. Υπάρχει η απόφαση που να λέει οτι εξαιρείται; Γιατί όντως για πρασίνισμα που δεν φορολογείται και ειδικά αν μιλάμε για 10-20€ γιατί να πληρώσει ο αγρότης 100€; Ευχαριστώ

Απάντηση

14-05-2020 14:11ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΑΥΡΙΑΝΑΚΗΣ

ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ,ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ 2018 ΓΙΑ 14 ΕΥΡΩ,ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΣΙΝΙΣΜΑ,ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ,ΚΩΔ.659-660. ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΑΦΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΗ, ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ,ΓΙΑΤΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΔΟΥ? ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

13-05-2020 07:23Αχιλλέας

Καλημέρα. Συμπληρωματικη δηλωση βεβσιως, ας ειναι ομως ηλεκτρονικη αφου ειναι ενημερωμενο το taxis, για να μου κανει τη ζωη πιο ευκολη....

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

12-05-2020 23:46Ελένη

Θέλω να ρωτήσω αν μπορούμε να κλείσουμε τα βιβλία εντός 6μηνου από την έναρξη τους εφόσον γνωρίζουμε ότι οι επιδοτήσεις μας είναι σίγουρα κάτω από 5000 ευρώ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία