BACK TO
TOP
Φορολογικά

Η αντικατάσταση αγροτικού μηχανολογικού εξοπλισμού δεν πρέπει να θεωρείται πώληση

Ανέκαθεν τα Σχέδια Βελτίωσης χρησιµοποιούνταν σε µεγάλο βαθµό από τους αγρότες, προκειµένου να αντικαταστήσουν το µηχανολογικό τους εξοπλισµό.

24_41

187
1


Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.
(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιώ
Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγω
Νομού Καρδίτσας

Σε κάθε περίπτωση, αποτελούν µεγάλο κίνητρο για τους επαγγελµατίες αγρότες, για να µπορέσουν να βελτιώσουν την παραγωγική τους ισχύ και να αντικαταστήσουν τον παρωχηµένο τους εξοπλισµό, αφού το κόστος της αντικατάστασης αυτής µπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει σε πολλές περιπτώσεις τις 500.000 ευρώ.

Με το σηµερινό µου άρθρο θέλω να εστιάσω στην αδυναµία αντίληψης από την πλευρά του υπουργείου, να κατανοήσει το φορολογικό πρόβληµα που υφίσταται µε την αντικατάσταση των µηχανηµάτων, γι’ αυτό θα προσπαθήσω να το γράψω όσο πιο απλά µπορώ.

 

ενδεικτικο παραδειγµα

Έστω αγρότης, ο οποίος έχει αυξήσει τις καλλιέργειες του και αποφασίζει να αντικαταστήσει το παλιό του τρακτέρ, µε ένα καινούργιο, µαζί µε τα παρελκόµενα αλέτρι και καλλιεργητή. Η συνολική αξία, του προς αγορά εξοπλισµού, είναι 150.000 ευρώ, θα το αποπληρώσει καταβάλλοντας µέρος του ποσού µετρητοίς και το υπόλοιπο µε δάνειο από την τράπεζα. Το παλιό του τρακτέρ, η πωλήτρια εταιρεία το κρατά για 50.000 ευρώ, αφού είναι σε εξαιρετική κατάσταση και µε λίγες ώρες εργασίας, τηρουµένης της αναλογίας µε την ηλικία του, ενώ φορολογικά είναι πλήρως αποσβεσµένο.

Με την υφιστάµενη φορολογική κατάσταση, για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή, θα πρέπει να εκδοθούν 2 παραστατικά:

α) Τιµολόγιο πώλησης το οποίο θα εκδώσει ο αγρότης προς την εταιρεία που θα του πάρει το παλιό του  τρακτέρ, αξίας 50.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ 12.000 ευρώ.

β) Τιµολόγιο πώλησης της προµηθεύτριας εταιρείας προς τον αγρότη, αξίας 150.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ, διότι θα πάρει απαλλαγή ΦΠΑ από τη ∆.Ο.Υ.).

Έστω τέλος, ότι η συναλλαγή ολοκληρώθηκε µε ηµεροµηνία 02.01.18.

 

Πως θα αποτυπωθούν στα βιβλία του αγρότη

οι παραπάνω συναλλαγές;

α) Η αγορά: Θα καταχωρηθεί στο µητρώο παγίων η αγορά του τρακτέρ και των παρελκόµενων και για κάθε χρόνο, θα υπολογίζονται αποσβέσεις 10% (150.000 ευρώ Χ 10% = 15.000 ευρώ), οι οποίες θα προσαυξάνουν το κόστος παραγωγής και θα µειώνουν τα κέρδη.

β) Η πώληση: Θα καταχωρηθεί ως έσοδο από επιχειρηµατική δραστηριότητα, το ποσό των 50.000 ευρώ από την πώληση του τρακτέρ.

Παρενέργειες που καθιστούν τη συναλλαγή 

απαγορευτική για τον αγροτη

  1. Η πώληση του τρακτέρ θα αποτελέσει εξ ολοκλήρου καθαρό κέρδος από επιχειρηµατική (και όχι αγροτική) δραστηριότητα, αφού είναι πλήρως αποσβεσµένο.
  2. Οι αποσβέσεις των 15.000 ευρώ αποτελούν κόστος αγροτικής παραγωγής, άρα µειώνουν τα κέρδη από την αγροτική δραστηριότητα.
  3. Εάν τα καθαρά κέρδη από την αγροτική δραστηριότητα του αγρότη, είναι µικρότερα από 50.000 ευρώ, αυτό σηµαίνει, ότι χάνει για τη συγκεκριµένη χρονιά την ιδιότητα του κατ’ επάγγελµα αγρότη.
  4. Χάνοντας την ιδιότητα του κατ’ επάγγελµα αγρότη, στην περίπτωση µας που έχουµε λάβει τραπεζική χρηµατοδότηση, πιθανόν να αλλάξει και το επιτόκιο.
  5. Χάνοντας την ιδιότητα του κατ’ επάγγελµα αγρότη, πιθανόν να κινδυνεύσει το ίδιο το σχέδιο βελτίωσης, αφού µία από τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί σε αυτό ο αγρότης, είναι να έχει τη σχετική βεβαίωση.
  6. Θα φορολογηθεί ο αγρότης ως επαγγελµατίας και όχι ως κατ’ επάγγελµα και δεν θα έχει αφορολόγητο.

Τι συζητείται στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών: η δηµιουργία αφορολόγητου αποθεµατικού για τα ποσά που προκύπτουν από την πώληση των παλιών τρακτέρ, αλλά και η αύξηση των συντελεστών απόσβεσης

Προτεινόµενη λύση: Το παραστατικό πώλησης να καταγράφει το πραγµατικά οφειλόµενο ποσό (στο παράδειγµά µας 100.000 ευρώ) και επί του ποσού αυτού να διενεργούνται αποσβέσεις. Με τον τρόπο αυτό, οι αγρότες δεν θα επιβαρύνονται µε φορολογία άσχετη µε το αγροτικό τους εισόδηµα, δεν θα κινδυνεύουν να χάσουν την ιδιότητα τους ως επαγγελµατίες αγρότες και θα αποκτήσουν κίνητρο για αντικατάσταση µηχανολογικού εξοπλισµού.

Συµπέρασµα: Αντιληφθείτε τις πραγµατικές ανάγκες του αγροτικού κόσµου ή αντικαταστείστε τους συµβούλους σας από το Χάρβαρντ και την Οξφόρδη, µε ανθρώπους που έχουν αίσθηση της καθηµερινότητας στην ύπαιθρο. ∆ιαφορετικά το χάσατε το παιχνίδι.

 

Φορολογικές ∆ηλώσεις 2020

Ο κ. Σταϊκούρας έκανες πριν λίγες ηµέρες δηλώσεις, σύµφωνα µε τις οποίες δεν θα δοθεί καµία παράταση στην ηµεροµηνία υποβολής. Σοβαρά; Και ποιος νοµίζετε ότι θα την πληρώσει; Ο επιχειρηµατίας φυσικά και ο αγρότης, γιατί τα  πρόστιµα βεβαιώνονται σε αυτούς. Αφήστε λοιπόν κατά µέρος τα νταϊλίκια («πρέπει να βάλουν οι λογιστές πλάτη για να τελειώσουν οι δηλώσεις», έτσι είπατε) και δείτε ότι το σύστηµα σέρνεται, ενώ υπάρχουν εκατοµµύρια δηλώσεις ακόµη έξω.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

27-07-2020 09:58Ioulios Kaisaras

Αυτό είναι λάθος ΚΑΙ του λογιστή που συνέχισε να γράφει αποσβέσεις ενώ το τρακτέρ είχε υπολειμματική αξία 50.000 Κανονικά μόλις το πάγιο φτάσει την υπολειμματική του αξία σταματάμε να γράφουμε αποσβέσεις. Βέβαια αυτό δεν είναι πάντα ξεκάθαρο αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να φτάσεις σε ποσό του οποίου η υπεραξία θα υπερβαίνει τις αποσβέσεις του πρώτου έτους ενός καινούριο. Η απόσβεση είναι η φθορά ενός μηχανήματος. Δεν μπορεί να το εμφανίζουμε στα βιβλία μας ως άνευ αξίας ενώ η αξία του παγίου είναι 50.000. Η δουλειά του λογιστή δεν είναι να μην πληρώσει φόρους ο πελάτης του. Είναι να πληρώσει το σωστό ποσό, για να μην την πληρώσει... αργότερα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία