BACK TO
TOP
Φορολογικά

Προσπάθειες αποκατάστασης καθημερινότητας στις πληγείσες περιοχές, αιτήσεις αποζημίωσης

Πάνω από είκοσι ηµέρες από τη βιβλική καταστροφή της 18ης Σεπτεµβρίου 2020 και στην Καρδίτσα η λάσπη τελειωµό δεν έχει.

24_50

18
0


Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.
(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας

Κι αυτό δεν πρόκειται να τελειώσει ούτε το ερχόµενο Πάσχα. Ο καιρός αρχίζει και κρυώνει και αυτό κρατά την υγρασία στα υπόγεια και τη µούχλα στις καρδιές µας.

Η πόλη και ο κόσµος προσπαθεί σιγά – σιγά να επανέλθει στην κανονικότητα. Οι επιχειρηµατίες έχουν καθαρίσει όσο µπορεί ο καθένας τους χώρους τους και περιµένουν να δουν τον κόσµο να κινείται. Κακά τα ψέµατα όµως, αν δεν πέσει χρήµα στην αγορά τα πράγµατα θα εξελιχθούν εξαιρετικά δύσκολα για το χειµώνα που έρχεται.

Την Πέµπτη 08/10 άνοιξε η πλατφόρµα στο gov.gr στην οποία µπορούν οι επιχειρήσεις αλλά και οι ιδιοκτήτες κατοικιών που επλήγησαν, να µπουν και να υποβάλλουν την αίτηση για άµεση καταβολή της οικονοµικής ενίσχυσης, των 8.000 ευρώ και 5.000 ευρώ αντίστοιχα.

Τα χρήµατα αυτά θα δοθούν υπό τη µορφή οικονοµικής ενίσχυσης στους πληγέντες, προκειµένου να µπορέσουν να πάρουν µία ανάσα: να αποκαταστήσουν µέρος των ζηµιών, κυρίως όµως να µπορέσουν να αντικαταστήσουν το χαµένο τους εµπόρευµα και να δώσουν κίνητρο στους πολίτες της περιοχής να βγουν και να ψωνίσουν ξανά. Κύκλος είναι το ρηµάδι το χρήµα κι όταν ο κύκλος αυτός δεν κινείται, τα πάντα ερηµώνουν.

Φυσικά για µία ακόµη φορά, το gov.gr (ανήκει στο Υπουργείο Υποδοµών) έκανε το θαύµα του: ζητάει την ταυτοποίηση των στοιχείων του αιτούντος (σωστά), όχι όµως µε τους κωδικούς taxis που είναι και πρέπει να είναι το προβλεπόµενο, αλλά µέσω της γάγγραινας που λέγεται τράπεζα.

∆ηλαδή: Κάνεις είσοδο στην υπηρεσία, επιλέγεις µία από τις αιτήσεις οικονοµικής ενίσχυσης (για κατοικία ή για επιχείρηση) και ζητείται ταυτοποίηση. Και για να ολοκληρωθεί αυτό, ζητάει να πληκτρολογήσεις του κωδικούς από το e - banking σου.

 

ταυτοποίηση me χρήση κωδικών e-banking

∆ηλαδή έχουµε ξεφύγει τελείως. Έχουµε τα προβλήµατα µας, έχουµε και τη τράπεζα να ζητά την ταυτοποίηση, µε τη χρήση των κωδικών e-banking.

Ευτυχώς µέχρι στιγµής, ο γ.γ του υπουργείου Οικονοµικών Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος παρακολουθεί από πολύ κοντά την όλη διαδικασία (έχει έρθει στην Καρδίτσα τις τελευταίες µέρες όσες φορές δεν έχει έρθει σε όλη του τη ζωή) ανταποκρίθηκε άµεσα, επικοινώνησε µε τους αρµόδιους που χειρίζονται την πλατφόρµα κι ελπίζω ότι γρήγορα θα µπορέσουν οι δικαιούχοι να συνεχίσουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, να αποζηµιωθούν γρήγορα και να µπορέσουν να πάρουν λίγο τα πάνω τους.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία του Εµπορικού και Βιοτεχνικού Επιµελητηρίου, στο νοµό Καρδίτσας, υπέστησαν ζηµιές πάνω από 3.500 εµπορικές επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις µεταποίησης, χωρίς να συµπεριλαµβάνονται οι κτηνοτροφικές µονάδες και οι επιχειρήσεις του πρωτογενούς τοµέα (δεν έχουν υποχρέωση εγγραφής στο ΓΕΜΗ και δεν έχουµε στατιστικά στοιχεία).

Οι συνολικές ζηµιές στο νοµό ξεπερνούν σύµφωνα µε τις πρώτες εκτιµήσεις, ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ.

 

Τεράστιες ζηµιές σε υποδοµές

Το χειρότερο όµως είναι ότι έχουν γίνει τεράστιες καταστροφές σε κτιριακές εγκαταστάσεις και σε υποδοµές συγκοινωνίας. Πολλά χωριά του ορεινού όγκου παραµένουν αποκλεισµένα λόγω κατολισθήσεων, ενώ εκατοντάδες ζώα χάθηκαν ή πνίγηκαν, στερώντας ένα µεγάλο ποσοστό του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής.

∆εν έχει έννοια να µπω σε λεπτοµέρειες σχετικά µε τα αιτήµατα του Επιµελητηρίου Καρδίτσας για τις επιχειρήσεις, αυτά πήραν το δρόµο τους προς τα αρµόδια Υπουργεία κι ελπίζουµε να εισακουστούν στο µέγιστο βαθµό. Γιατί πώς να το κάνουµε: µπορεί το Υπουργείο π.χ. Οικονοµικών να έχει τον τελευταίο λόγο στις αποφάσεις που θα λάβει, αλλά τη γνώση για τις ζηµιές και το µέγεθός τους τον έχουν οι κάτοικοι της περιοχής (όπως φυσικά κι όλων των άλλων περιοχών που επλήγησαν.

∆υστυχώς, είναι η πρώτη φορά που πρωτεύουσα νοµού έχει πάθει τέτοια σχεδόν καθολική ζηµιά. ∆εν πρόκειται για ένα µικρό χωριό, αλλά για µια περιοχή 45.000 κατοίκων, στην οποία δραστηριοποιείται το 40% του συνόλου των επιχειρήσεων του νοµού.

Γι’ αυτό το λόγο (και όχι µόνο), η αντιµετώπιση πρέπει να είναι εξίσου πρωτόγνωρη.

Χρόνια τώρα, παρακολουθούµε χωριά να ερηµώνουν στην ελληνική ύπαιθρο. Αν συνεχιστεί αυτό και µε το ξεκλήρισµα πόλεων, τότε το τέλος είναι πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι αρχικά πίστευα.

 

«Πνίκη ο τόπος... φαίνει κανείς ή µόνο η φύση;»

Ο τόπος πνίγηκε κυριολεκτικά στη λάσπη. Τα ποτάµια γύρω από την πόλη την έπνιξαν χωρίς πολλά – πολλά. ∆εν θα κρίνω εγώ ποιος φταίει. Πρέπει όµως κάποια στιγµή να µάθει ο κόσµος µε λεπτοµέρειες τι συνέβη. Αυτό αποτελεί άµεση υποχρέωση των τοπικών αρχόντων προς τους πολίτες του νοµού.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία