Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Φορολογικά

Οι διαδικασίες για την εισαγωγή εργατών γης για έξι μήνες από τρίτες χώρες

Πριν 3-4 χρόνια περίπου, είχα διαβάσει µία αγγελία, η οποία µου είχε κάνει φοβερή εντύπωση: αγροτικοί συνεταιρισµοί στην περιοχή της Ηµαθίας αλλά και των όµορων νοµών, ζητούσαν εργατικό προσωπικό για τη συλλογή της παραγωγής τους (κεράσια κλπ).

24_54

Γιώργος Παπαδημητρίου

1981
1


Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας

∆εν είχε να κάνει µε την αγγελία αυτή καθ’ αυτή, αλλά από την εξέλιξη της: όπως πληροφορήθηκα, εστάλησαν τότε 400 αιτήσεις ενδιαφέροντος, εκ των οποίων µόλις οι 3 ήταν ηµεδαπών και οι υπόλοιπες αλλοδαπών. Μου φάνηκε τότε απίστευτο γιατί δεν µπορούσα να διανοηθώ αυτό που συνέβη, σε µια περίοδο µάλιστα κατά την οποία η ανεργία ήταν στο Θεό, ξεπερνώντας το 25%. 
Οι αγρότες είδαν κι αποείδαν ότι προκοπή δεν γίνεται µε τους ηµεδαπούς, ενώ η παραγωγή τους κινδύνευε να µείνει στο χωράφι. Παλεύοντας πολύ καιρό και µε πρωτοστάτη κυρίως την Κοινοπραξία Συνεταιρισµών Οργανώσεων Παραγωγών Ηµαθίας, κατάφεραν να εξασφαλίσουν εργατικά χέρια για τα χωράφια τους. Μόνο που είναι …εισαγόµενα. 
 
Τα πρώτα λεωφορεία µε αγρεργάτες απο την αλβανια 
Στις 14 Μαίου η Εθνική ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων και Αχλαδιών ενηµέρωσε τους παραγωγούς ότι θα έφταναν τα πρώτα λεωφορεία µε τους εργάτες γης από την Αλβανία , µε την εταιρεία που έχει αναλάβει το εν λόγω έργο και η οποία έχει αδειοδοτηθεί από την Αλβανική Κυβέρνηση. 
Η διαδικασία «εισαγωγής» ξεκινά από την Αποκεντρωµένη κατά τόπους ∆ιοίκηση, στην οποία οι ενδιαφερόµενοι απευθύνονται για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για εργάτες γης. Σηµαντικό να τονιστεί ότι οι εργάτες που θα απασχοληθούν µε τη διαδικασία αυτή, δεν µπορούν να είναι για παραπάνω από έξι µήνες, ενώ ασφάλιση τους θα γίνεται µε εργόσηµο. Φυσικά, όλες οι συναλλαγές, ανταλλαγές δικαιολογητικών, οι υποβολές αιτήσεων κλπ, γίνονται κυρίως ηλεκτρονικά. 
 
Οι ενδιαφερόµενοι θα πρέπει να υποβάλλουν: 
Αίτηση προς την Αποκεντρωµένη ∆ιοίκηση της Περιφέρειας τους, στην οποία θα αναγράφουν τα πλήρη στοιχεία των ανθρώπων που ενδιαφέρονται να απασχολήσουν (ΟνοµατεπώνυµοπατρώνυµοΜητρώνυµοΑρ. ∆ιαβατηρίου, ιθαγένεια). Συνηµµένα υποβάλλουν:  
α. Ηλεκτρονικό παράβολο 100 ευρώ για κάθε πολίτη τρίτης χώρας που επιθυµούν να απασχολήσουν.  
β. Υπεύθυνη δήλωση µε τα στοιχεία τους και κείµενο: 
1. Θα απασχολήσω τον/τους κάτωθι πολίτ__ Γ’ χώρας: 
για περίοδο απασχόλησης 20 τουλάχιστον ηµερών από την ηµεροµηνία εισόδου στην Ελληνική Επικράτεια. 
2. Θα καταβάλλω όλες τις ασφαλιστικές τους εισφορές. 
3. Θα αναλάβω τις προβλεπόµενες δαπάνες εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρµογής της §3 του άρθρου 80 του Ν.3386/2005 (Α’ 212). 
4. Θα εκπληρώσω το σύνολο των υποχρεώσεων µου, όπως αυτές απορρέουν από τις κείµενες διατάξεις της εργατικής νοµοθεσίας για τη σύναψη της σύµβασης εργασίας την οποία, λόγω έκτακτων αναγκών, αδυνατώ να συνάψω εγκαίρως για την αντιµετώπιση των αναγκών της εκµετάλλευσης µου. 
5. Θα του/τους παρέχω επαρκές κατάλυµασύµφωνα µε την κείµενη νοµοθεσία. 
γ. Την ενιαία δήλωση καλλιέργειας (δήλωση ΟΣ∆Ε). 
δ. Φωτοαντίγραφο της σελίδας του διαβατηρίου µε τα στοιχεία του/των πολίτη/των της τρίτης χώρας. 
Η αίτηση και η υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να είναι θεωρηµένες για το γνήσιο της υπογραφής, ή µπορούν να εκδοθούν ηλεκτρονικά από τη διεύθυνση www.gov.gr. 
 
Παραμένει η αφάλιση μέσω ΙΚΑ 
Η διαδικασία αυτή παρατάθηκε µέχρι τις 31.12.20, χωρίς όµως να έχει λυθεί το µεγαλύτερο πρόβληµα όλων: η ασφάλιση των εργατών αυτών εξακολουθεί να γίνεται µέσω ΙΚΑ αντί του εργόσηµου όπως είχε ανακοινωθεί.  
Πάντα έλεγα και εξακολουθώ να το λέω, η ανεργία στη χώρα µας πάντα ήταν δυνητική, δηλαδή επιλεκτική. Εξακολουθώ να λέω επίσης, ότι τηνµεγάλη ευθύνη την έχουµε οι γονείς, γιατί µεγαλώνουµε τα παιδιά µας µέσα σε γυάλινο κουβούκλιο, νοµίζοντας ότι µε τον τρόπο αυτό τα προστατεύουµε και τα αφήνουµε να φτάσουν τα 35 τους χωρίς να έχουν «κολλήσει» ούτε ένα µεροκάµατο στο χωράφι ή οπουδήποτε αλλού. 
Τώρα λοιπόν θα αρχίσουν να γεµίζουν τα χωράφια από αλλοδαπούς, ενώ ταυτόχρονα οι κάρτες ανεργίας θα πολλαπλασιάζονται στους ΟΑΕ∆ της χώρας.  
Αν δεν σταµατήσει η επιδότηση της ανεργίας και δεν αρχίσει η επιδότηση της εργασίας, σε λίγα χρόνια θα εργαζόµαστε ως υπάλληλοι σε όλους τους τοµείς της παραγωγικής διαδικασίας του τόπου, µε ξένους ιδιοκτήτες. Ίσως όµως συνεχίσουµε να κυνηγάµε µία θέση στο ∆ηµόσιο, γιατί έτσι µας έµαθαν...  

 
Ιανός & κορωνοϊός: ∆ύο  
από τα κακά της µοίρας µας 
Και για τα δύο, όπως και για τα περισσότερα ευθύνεται, ποιος άλλος; ο άνθρωπος. Αυτό το δίποδο ζώο που περπατά όρθιο και που [σε πολλές περιπτώσεις] ως βασικό του στόχο έχει, όχι το καλό το δικό του αλλά το κακό του άλλου. Λογικό λοιπόν, αγανάκτησε ο Θεός και η Φύση 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

17-11-2020 22:04Πέτρος Μωραΐτης

Μπράβο, πρωτη φορά βλεπω καποιον να γράφει την πραγματικότητα. Να σταματήσουν τα επιδόματα ανεργίας κ να αρχίσουν τα επιδόματα εργασίας...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία