Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Φορολογικά

Δαπάνες καυσίμων με αποδείξεις, χωρίς στοιχεία του πρατηρίου ούτε του αγρότη

Έχουν ξεκινήσει εντατικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις. Η Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων (ΑΑ∆Ε), στις αρχές κάθε χρόνου ανακοινώνει τους στοχευµένους ελέγχους τους οποίους θα διενεργήσει µέσα στο έτος. Ανάµεσα στους ελεγχόµενους υπάρχουν και πολλοί αγρότες του κανονικού καθεστώτος, οι οποίοι άλλωστε αντιµετωπίζονται ως επιτηδευµατίες.

22_21

Γιώργος Παπαδημητρίου

25693
26


Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας

Τα κριτήρια που καθορίζουν ποιοι θα ελεγχθούν, τα γνωρίζουν µόνο οι υψηλά ιστάµενοι του υπουργείου, οι οποίοι «ταΐζουν» το σύστηµα για να βγάλει τα αποτελέσµατα. Ενδεικτικά, ως κριτήρια ελέγχου θα µπορούσαν  να είναι: η διαφορά δαπανών από χρόνο σε χρόνο (π.χ. 10.000 ευρώ τη µία χρονιά, 20.000 ευρώ δαπάνες την επόµενη, αλλά µε τα ίδια καλλιεργούµενα στρέµµατα και τις ίδιες καλλιέργειες), Ο µικρός τζίρος σε σχέση µε τη δήλωση καλλιέργειας κλπ.

Ειδικά για το τελευταίο πρέπει να αναφέρω τα εξής: ο ΕΛΓΑ, προκειµένου να προχωρήσει στον υπολογισµό της ασφαλιστικής εισφοράς που επιβάλλει στον αγρότη, προχωρά σε προϋπολογισµό των πωλήσεων. Π.χ. υπολογίζει για 25 στρέµµατα σκληρό σιτάρι την αξία της παραγωγής σε 1.520 ευρώ (περίπου: 400 κιλά/στρέµµα x 0,15 ευρώ/κιλό – ή λιγότερα κιλά µε µεγαλύτερη τιµή µονάδας). Στα 1.520 ευρώ ασφαλιζόµενη αξία εφαρµόζει συντελεστή 4% και ζητά από τον αγρότη να καταβάλει το εν λόγω ασφάλιστρο, ώστε σε περίπτωση ζηµιάς να µπορεί να αιτηθεί αποζηµίωση (µε το θέµα αυτό θα ασχοληθούµε σε επόµενο άρθρο).

Με το ίδιο σκεπτικό, για 17,9 στρέµµατα καπνό virginia υπολογίζεται από τον ΕΛΓΑ ασφαλιζόµενη αξία 11.155,28 ευρώ, άρα εισφορά  x 4% = 446,21 ευρώ.

Εάν όµως στη χρονιά που εµπεριέχονται τα ανωτέρω ποσά, ο παραγωγός έχει 0,00 ευρώ πωλήσεις, είτε από σιτάρι είτε από τον καπνό, είναι πιθανό να βγει σε έλεγχο. Η µη ύπαρξη πωλήσεων,  σηµαίνει ζηµιά από καιρικά φαινόµενα, συνεπώς θα υπάρχει αίτηση αποζηµίωσης στον ΕΛΓΑ. Αυτό σηµαίνει ο αγρότης θα προσκοµίσει στον έλεγχο το αποδεικτικό της αίτησης λήψης αποζηµίωσης και θα απαλλαχθεί από την υποψία του ελέγχου ότι διενεργεί πωλήσεις χωρίς τιµολόγιο.

Με το ίδιο σκεπτικό αλλά πιο σοβαρό  έλεγχο, αντιµετωπίζονται οι δαπάνες. Οι πιο συνηθισµένοι έλεγχοι διενεργούνται στα καύσιµα. Είναι το θεωρητικά πιο εύκολο έξοδο να βρει ο αγρότης και θεωρητικά επίσης το πιο εύκολο να ελέγξει ο ελεγκτής.

Ανάµεσα στα δύο µέρη, δυστυχώς το πρόβληµα απόδειξης βαρύνει κυρίως τον φορολογούµενο που ελέγχεται και πρέπει να τεκµηριώσει επαρκώς.

Με την απόφαση ∆Ε∆ 1790/2019, ο έλεγχος απέρριψε τις δαπάνες από αποδείξεις καυσίµων διότι δεν αναγραφόταν στο πίσω µέρος τους ο αριθµός κυκλοφορίας οχήµατος ή ο ΑΦΜ του ελεγχόµενου. Ο ελεγχόµενος υπέβαλε ένσταση και ζήτησε να µην γίνει δεκτό αυτό το σηµείο του ελέγχου.

Ο έλεγχος κατέληξε στα κάτωθι: «…για τις µεµονωµένες (παράδοση από αντλία) χονδρικές πωλήσεις πετρελαίου κίνησης ή βενζίνης έως και 300 ευρώ ανά συναλλαγή γίνεται δεκτό να εκδίδεται σε κάθε περίπτωση Α.Λ.Π. για να διευκολυνθεί και η σύνδεση των αντλιών µε φορολογικό µηχανισµό έκδοσης αποδείξεων…». (το όριο άλλαξε και γίνονται δεκτές αποδείξεις µε αξία µέχρι 100 ευρώ).

«Κάθε συναλλαγή και γεγονός που αφορά την οντότητα τεκµηριώνεται µε κατάλληλα παραστατικά (τεκµήρια)..». ∆ηλαδή αυτό που φωνάζω χρόνια τώρα: ό,τι και να προσκοµίσετε στο λογιστή σας θα το καταχωρίσουµε διότι είµαστε υποχρεωµένοι να το κάνουµε. Άλλωστε, δεν είµαστε παρόντες στο πρατήριο όταν βάζετε πετρέλαιο στο τρακτέρ, στο φορτηγό ή στο αγροτικό, ούτε στο σπίτι ή στο χωράφι σας όταν έρχεται ο πρατηριούχος µε το βυτίο   και γεµίζει τη δεξαµενή µε καύσιµο.

Η Επιτροπή ∆ιοικητικής Επίλυσης απέρριψε την ένσταση του αγρότη µε την αιτιολογία ότι: «…∆εν αναγράφονταν ο ΑΦΜ, ή τα πλήρη στοιχεία της διεύθυνσης και της επωνυµίας, ή ο αριθµός κυκλοφορίας του εφοδιαζόµενου µε καύσιµα οχήµατος, µε συνέπεια την αδυναµία της διενέργειας ελεγκτικών επαληθεύσεων…».

Συµπερασµατικά, έχει µεγάλη σηµασία να τηρούνται τα βασικά, όπως αναγραφή του αριθµού κυκλοφορίας των οχηµάτων στο πίσω µέρος της απόδειξης και η ορθότητα απεικόνισης των δαπανών.

 

Ρωτήστε για την έκδοση άδειας για δεξαµενές καυσίµων

Απευθυνθείτε στις κατά τόπους ∆ΑΟΚ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ρωτήστε για τις δεξαµενές καυσίµων. Αν µπορεί να εκδοθεί άδεια και υπό ποιες προϋποθέσεις. Τουλάχιστον να ξέρετε αν εκδίδονται ή όχι. Γιατί οι έλεγχοι της Εφορίας θέλουν να απορρίψουν τις δαπάνες αγοράς πετρελαίου. Φυσικά, η µη ύπαρξη άδειας δε σηµαίνει ότι δεν είναι πραγµατική η δαπάνη. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο…

Σχόλια (26)
Προσθήκη σχολίου

02-04-2021 10:57ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΙΝΑΚΑΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΕΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ;;;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

01-04-2021 08:44Γιωργος

Κυριε Παπαδημητριου ο ελεγκτης της εφοριας μπορει να ζητησει ο,τι θελει οσον αφορα λογιστικα στοιχεια,εσοδα-εξοδα των αγροτων.αυτο ομως δεν σημαινει οτι νομιμοποιειται σε ολες του τις απαιτησεις.εγω μπορω να τεκμηριωσω απωλεια παραγωγης ή ακαρπια που δεν δικαιολογει ο ελγα.ποσως με ενδιαφερει βεβαια τί νομιζει ο ελγα.επομενως κατ'εσας και κατα τα κριτηρια της εφοριας φοροδιαφευγω.λοιπον γιατι να αποδειξω εγω οτι ΔΕΝ φοροδιαφευγω και να μην αποδειξει η εφορια οτι φοροδιαφευγω.απο που κι ως που εγινε ο ελγα και η εφορια κριτης της ορθοτητας των στοιχειων που προσκομιζω;;;;;;αν υπαρχει ψευδης δηλωση ή αναληθης θα πρεπει να τεκμηριωθει απο τους υπαλληλους της εφοριας.αν παλι εγω τεκμηριωσω ορθα γιατι δηλωνω λιγοτερα εισοδηματα σε σχεση με περισυ αλλα ο υπαλληλος δεν το δεχεται ποσως με ενδιαφερει γιατι δεν ειναι γεωπονος.θα του παω λοιπον ενα κατεβατό με σφραγιδα γεωπονου που να τεκμηριωνει τα μειωμενα εσοδα.αφου λετε οτι μιλανε τα στοιχεια και οχι τα προφορικα.με στοιχεια λοιπον κι εμεις θα απανταμε.ειναι τραγικο ο υπαλληλος πισω απο το κισέ να εχει υφος πρωθυπουργου και να με "ανακρινει" γιατι εγω συγκομισα λιγοτερα μηλα η πορτοκαλια απο περισυ!!!!!!γελαω και μονο στη σκεψη!!!!!!!!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία