BACK TO
TOP
Φορολογικά

Δεν καθορίζει ο λογιστής τα κριτήρια βάσει των οποίων γίνεται ο έλεγχος στα εισοδήματα

Να πω καταρχάς πως όταν ένα άρθρο είναι δηµόσια αναρτηµένο, ο καθένας έχει το δικαίωµα να σχολιάσει, να κριτικάρει, να κατακρίνει ή να επικρίνει και γενικότερα να τοποθετηθεί, αρκεί να είναι µέσα στα πλαίσια.

24_93

329
7



Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσα



Να τονίσω επίσης (και το γράψει πολλές φορές) ότι, τα άρθρα στη συγκεκριµένη στήλη αποτελούν µία γενικότερη ενηµέρωση για διάφορα θέµατα που κατά τη δική µου εκτίµηση τη συγκεκριµένη χρονική στιγµή χρήζουν προσοχής ή που µου επισηµαίνουν διάφοροι αγρότες ότι τους ενδιαφέρουν και που δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψη µου.

Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω όλους όσοι µπαίνουν στον κόπο να σχολιάσουν, ανεξαρτήτως τους τόνου ή του ύφους γραφής τους. Από όλα τα σχόλια εξάγεται εύκολα ένα κοινό συµπέρασµα: το άγχος και ο προβληµατισµός για το τι γίνεται όταν βρεθείς µπροστά στον ελεγκτή. Ποιος έχει δίκιο; Ποιος έχει άδικο; Τι πρέπει να κάνω για να µην χρειαστεί να φτάσω στον έλεγχο ποτέ; Βασικοί προβληµατισµοί, κοινοί για όλες τις επιχειρήσεις και όχι µόνο για τους αγρότες.

Οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει και µάλιστα εντατικά, η πληθώρα των αγροτών, των επαγγελµατιών, των επιχειρήσεων γενικότερα, είναι αγωνιστές µέσα στα πλαίσια της εντιµότητας που τους επιτρέπεται από την κείµενη νοµοθεσία. Το ελάχιστο ποσοστό των ανέντιµων σε όλα τα επαγγέλµατα, δεν µπορεί να στιγµατίσει την επαγγελµατική οµάδα στην οποία ανήκουν.

Γράφει λοιπόν ένας αναγνώστης: «…Ο ελεγκτής της εφορίας µπορεί να κάνει και να ελέγξει ό,τι θέλει όσον αφορά τα λογιστικά στοιχεία, έσοδα – έξοδα των αγροτών. Αυτό όµως δε σηµαίνει ότι νοµιµοποιείται σε όλες του τις απαιτήσεις. Εγώ µπορώ να τεκµηριώσω απώλεια παραγωγής ή ακαρπία που δεν δικαιολογεί ο ΕΛΓΑ. Ποσώς βέβαια µε ενδιαφέρει τι νοµίζει ο ΕΛΓΑ. Εποµένως λοιπόν κατ’ εσάς και κατά τα κριτήρια της Εφορίας φοροδιαφεύγω. Λοιπόν, γιατί να αποδείξω εγώ ότι ∆ΕΝ φοροδιαφεύγω και να µην αποδείξει η Εφορία ότι φοροδιαφεύγω; Από που κι ως που έγινε ο ΕΛΓΑ και η Εφορία κριτής της ορθότητας των στοιχείων που παρουσιάζω;;;;;;;

Αν υπάρχει ψευδής δήλωση ή αναληθής, θα πρέπει να τεκµηριωθεί από τους υπαλλήλους της Εφορίας. Αν πάλι εγώ τεκµηριώσω ορθά το λόγο για τον οποίο δηλώνω λιγότερα εισοδήµατα σε σχέση µε πέρυσι, αλλά ο υπάλληλος δεν το δέχεται, ποσώς µε ενδιαφέρει γιατί δεν είναι γεωπόνος. Θα του πάω λοιπόν ένα κατεβατό µε σφραγίδα γεωπόνου που να τεκµηριώνει τα µειωµένα έσοδα. Αφού λέτε ότι µιλάνε τα στοιχεία και όχι τα προφορικά στοιχεία, λοιπόν κι εµείς απαντάµε. Είναι τραγικό ο υπάλληλος πίσω από το γκισέ να έχει ύφος πρωθυπουργού και να µε «ανακρίνει» γιατί εγώ συγκόµισα λιγότερα µήλα ή πορτοκάλια από πέρυσι.!!! Γελάω και µόνο στη σκέψη!!!!!!»

Το σχόλιο δείχνει ότι ο εν λόγω αναγνώστης έχει κατανοήσει απόλυτα τους προβληµατισµούς που έχουν τεθεί σε προηγούµενα άρθρα. Ποιοι είναι αυτοί; Το πρόβληµα της απόδειξης.

Την ευθύνη της απόδειξης την έχει ο έλεγχος, η Εφορία. Ο ελεγκτής δεν έχει δικαίωµα να επικαλεστεί απλές ενδείξεις. ∆εν µπορεί δηλαδή να πει π.χ., ότι τα εργόσηµα σύµφωνα µε τον τάδε πίνακα έπρεπε να ήταν 100 και είναι 1.000, διότι δεν υπάρχει τέτοιος πίνακας. Η επιλογή του ελέγχου να ασχοληθεί µε τις εργατοώρες (ΜΑΕ) αποτελεί ένδειξη, όχι απόδειξη.

∆ιαπιστώνουµε συνεπώς ότι, ανεξάρτητα από τον τρόπο που ο καθένας γράφει, εκφράζει τις ίδιες αγωνίες και τους ίδιους προβληµατισµούς. Προφανώς και δεν επιλέγω εγώ τα κριτήρια του ελέγχου. Προφανώς και δεν θεωρώ κανέναν φοροφυγά. Λέω µόνο ότι ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι ενδείξεις δεν είναι αποδείξεις, δεν παύουν να αποτελούν σηµείο αναφοράς. Π.χ., δύο χωράφι δίπλα δίπλα, ίδια χώµατα, ίδια καλλιέργεια (π.χ. βαµβάκι) το ένα έχει απόδοση 300 κιλά ανά στρέµµα και το άλλο 400 κιλά ανά στρέµµα, αυτό αντιµετωπίζεται και κανείς λογικός δεν θα δηµιουργήσει πρόβληµα. Αν όµως είχε απόδοση 700 κιλά ανά στρέµµα, δεν νοµίζετε ότι θα αποτελούσε µία ένδειξη παρατυπίας;

Το βασικό πρόβληµα είναι ότι παράγεις σήµερα (ανεξάρτητα αν έχεις ζηµιά ή κέρδος) και ελέγχεσαι 3, 4 ή 5 χρόνια µετά. Η αναφορά µου λοιπόν στην τεκµηρίωση έχει ακριβώς αυτή την έννοια: φροντίστε να διαφυλάξετε ό,τι  µπορεί να βοηθήσει στην τεκµηρίωση και να είστε σίγουροι ότι δεν θα έχετε κανένα πρόβληµα.

∆εξαµενές χύµα υγραερίου

Όσοι χρησιµοποιείτε υγραέριο πρέπει να απευθυνθείτε άµεσα στο Τελωνείο, στο οποίο ανήκετε και να δηλώσετε τη δεξαµενή. Η νοµοθεσία έχει αλλάξει αρχές του 2021. Συνεννοηθείτε µε τον εγκαταστάτη της δεξαµενής σας και µε τον προµηθευτή σας.

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

06-12-2021 01:05Χρήστος

Αφού τον κράζουν και οι ίδιοι οι λογιστές....όλα για το χρήμα....κρίμα για το κύρος της εφημερίδας...

Απάντηση

02-12-2021 22:16ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ-Κ

Η αλαζονία του κ.γιωργου είναι εμφανής σε όλα τα σχόλια των αναγνωστών που σχολιάζουν κάτι στο κείμενο του.το ότι λέει κάποιον τζαμπατζη χωρίς να τον ξέρει είναι λαθοσ.εξαλου όλοι θυμόμαστε ότι στις επιστρεπταιεσ έλεγε ότι ο κάθε λογιστής έχει δικαίωμα να ζητάει ότι ποσό γουστάρει.......

Απάντηση

30-11-2021 13:06Νικος

Εγώ φταίω που αγοράζω την εφημερίδα..από τον αγροτη όλοι βγάζουν και το μυριστηκατε και εσείς

Απάντηση

30-11-2021 13:03Νικος

Κλασικά ξεκινάει με αυτοάμυνα... φυσικά και θα σε κριτικάρουμε στην προσπάθεια να φτιάξεις κλίμα ώστε στις αρμοδιότητες του λογιστή να είναι 1-2 πράγματα και τα άλλα να τα πληρώνουμε έξτρα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία