Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Φορολογικά

Άμεση προτεραιότητα η απασχόληση μερίδας ανέργων στον πρωτογενή τομέα

Κάθε µήνα ανακοινώνονται τα στατιστικά στοιχεία από τον ΟΑΕ∆, σχετικά µε τους ανέργους στη χώρα µας.

24_93

901
7
Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσα


Τα νούµερα αυτά στην ανωτέρω κατάσταση, δεδοµένα δεν είναι πραγµατικά. Υπάρχουν πολλοί που απασχολούνται, απαιτώντας να µην ασφαλιστούν, ώστε να µπορούν να καρπούνται τα όποια επιδόµατα  κατά καιρούς υπάρχουν.

Με 1.000.000 ανέργους, πως είναι δυνατόν να µην µπορούν να βρεθούν εργατικά χέρια για τον πρωτογενή τοµέα;

Στην Περιφέρεια Κεντρικής και ∆υτικής Μακεδονίας κάνουν αγώνα χρόνια τώρα να βρουν εργατικά χέρια για τη συλλογή της παραγωγής των δένδρων. Γιατί; 28.887 ανέργους καταγράφει η κατάσταση Ιουλίου του ΟΑΕ∆….

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τα τελευταία δύο έτη, µειώνεται δραµατικά η καλλιέργεια πιπεριάς και καπνού διότι δεν υπάρχουν εργατικά χέρια και δεν ρισκάρουν να µείνει η παραγωγή στο χωράφι. Γιατί; 66.424 ανέργους καταγράφει η κατάσταση Ιουλίου του ΟΑΕ∆…

Μα τότε, που είναι οι άνεργοι οι περιγράφονται στις καταστάσεις του ΟΑΕ∆;

Έχουµε φτάσει στο σηµείο, να παρακαλάνε οι αγρότες-παραγωγοί τον άνεργο να πάει για δουλειά και ο άνεργος να µην δέχεται. Προφανώς και δεν είναι όλοι τεµπέληδες. Μα τότε γιατί αρνούνται να εργαστούν; ∆ιότι για την απασχόληση απαιτείται ασφάλιση. Αυτό σηµαίνει ότι καταργείται η κάρτα ανεργίας και σταµατά το επίδοµα. Και καλά στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η απασχόληση θα είναι µόνιµη, αξίζει τον κόπο. Άλλωστε ο σκοπός της ύπαρξης της κάρτας ανεργίας είναι η εύρεση εργασίας.

Τι γίνεται όµως όταν απασχολείται κάποιος που κόβει την κάρτα ανεργίας πολλών µηνών ελπίζοντας σε µία µόνιµη εργασία και στην πράξη µετά από µερικές µέρες διαπιστώνει ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει να εργάζεται; Χάνεται η κάρτα ανεργίας και µαζί της τα όποια επιδόµατα εισέπραττε µέχρις ότου βρει εργασία ξανά.

Με το άρθρο 30 του νόµου 4691/2020: «Ρυθµίσεις αρµοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αναβάθµιση και τον εκσυγχρονισµό του αγροτικού τοµέα και άλλες διατάξεις». προστέθηκε 2η παράγραφος στο άρθρο 92 του ν. 4461/2017 (Α’ 38) και διαµορφώθηκε ως εξής:

«Άρθρο 92 Περιστασιακή εργασία εγγεγραµµένων ανέργων:

  1. Άνεργοι εγγεγραµµένοι στα µητρώα του ΟΑΕ∆, που πραγµατοποίησαν ως και εβδοµήντα (70) ηµεροµίσθια ανά δωδεκάµηνο, µπορούν µε αίτησή τους προς τον ΟΑΕ∆ να βεβαιώνουν συνεχή χρόνο ανεργίας, αφαιρουµένου του ως άνω χρόνου εργασίας τους και κάθε χρονικού διαστήµατος κατά το οποίο δεν ήταν εγγεγραµµένοι άνεργοι.
  2. Η ως άνω απασχόληση εφόσον πραγµατοποιείται σε αγροτικές εργασίες δεν αποτελεί λόγο διακοπής της καταβολής της επιδότησης ανεργίας στους δικαιούχους της».

Τα 70 ηµεροµίσθια που δίνονται περιθώριο στον άνεργο να υλοποιήσει, χωρίς να απωλέσει την κάρτα ή το ταµείο ανεργίας, ευελπιστώ ότι θα δώσει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να δουν επιτέλους εργατικά ηµεδαπά χέρια στα χωράφια τους, αλλά και στους άνεργους να µπορέσουν να κάνουν κάποια µεροκάµατα χωρίς το φόβο της απώλειας τω όποιων ευεργετηµάτων του ΟΑΕ∆.

Ελπίζω κι εύχοµαι, σύντοµα, να δούµε ξανά ελληνικά εργατικά χέρια στην ύπαιθρο. Συνεχώς το λέµε: χωρίς την προστασία της αγροτικής παραγωγής, δεν υπάρχει ούτε µεταποίηση, ούτε υπηρεσίες. Καλό είναι να γίνει κατανοητό αυτό από όλη την κοινωνία και τους ανθρώπους της.

Ηλεκτρονικά όλα τα µισθωτήρια των αγροτεµαχίων

Από τη νέα καλλιεργητική περίοδο, σύµφωνα µε την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα πρέπει να είναι ηλεκτρονικά όλα τα µισθωτήρια των αγροτεµαχίων. Ακόµη και τα χειρόγραφα που είναι σε ισχύ, θα πρέπει να αντικατασταθούν. Φροντίστε να τα ελέγξετε. 

Φορολόγηση των επιδοτήσεων στο χρόνο είσπραξης

Τελικά οι προσπάθειες 5 ετών έπιασαν τόπο. Νομοθετήθηκε το αυτονόητο: οι επιδοτήσεις να φορολογούνται στο χρόνο είσπραξης. Με τον τρόπο αυτό δεν χρειάζεται πλέον να γίνονται κάθε χρόνο συμπληρωματικές δηλώσεις για τις επιδοτήσεις των προηγούμενων ετών.Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

13-12-2021 07:54eleos re tagares

η μοναδικη λυση ειναι να παμε απο επιδοτιση ανεργιας σε επιδοτιση εργασιας, μονο ετσι θα μπει τελος στο αισχος...

Απάντηση

10-12-2021 18:40κ,ωστας παπαδόπουλος

Αλβανός εργάτης μεροκάματο 30 ευρώ για 7 ώρες δουλειά,δηλαδή την εβδομάδα 210 ευρώ,δηλαδή το μήνα 840 ευρώ κάτσε άνεργε στο σπίτι να παίρνεις επίδομα της πείνας 300 ευρώ...Ποιός βγάζει 840 ευρώ το μήνα ? Και το παίζουν και δύσκολοι...Ούτε ο αγρότης δεν βγάζει 840 το μήνα και μαύρα εε...Αμέ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία