BACK TO
TOP
Φορολογικά

Tιμολόγια παροχής υπηρεσιών για τις αγροτικές εργασίες

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι και οι αγρότες είναι επιχείρηση, αντιµετωπίζονται ως επιχείρηση, λειτουργούν ως επιχείρηση και οι έλεγχοι θα τους αντιµετωπίσουν ως επιχείρηση.

24_8

14017
8



Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας


∆εν αλλάζει τίποτε απολύτως αν κάποιος έχει ή όχι βιβλία. ∆υστυχώς για όσους έχουν βιβλία, οι πιθανότητες ελέγχου γι’ αυτούς, είναι αυξηµένες σε σχέση µε τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος.Οι αγροτικές εργασίες βρίσκονται στο φόρτε τους, σε πολλές περιπτώσεις η σπορά έχει ολοκληρωθεί και ξεκίνησαν τα ποτίσµατα και ο διαρκής αγώνας του αγρότη συνεχίζεται για µία ακόµη χρονιά, ευελπιστώντας στο τελείωµα της, οι καρποί της παραγωγής που θα συλλέξει να είναι ανάλογοι των κόπων του (γιατί για να καλύψουν τα έξοδα του λίγο δύσκολο).

Με εξαίρεση τις πιπεριές και τις ελιές, η συλλογή των οποίων γίνεται µε το χέρι (για τις ελιές έχω δει µηχάνηµα που τις µαζεύει, αλλά δεν το έχω δει µε τα µάτια µου στην πράξη), η συλλογή των υπολοίπων καλλιεργειών γίνεται µε µηχανήµατα. Π.χ., η θεριζοαλωνιστική – µε την οποία συλλέγεις σιτάρι, καλαµπόκι, βίκο, τριφύλλι (τουλάχιστον), µετά το θερισµό του σιταριού αράζει στην αυλή του «κοµπινιέρη», βγάζουν το µαχαίρι, αλλάζουν τις ρίγες στο λαιµό, τα κόσκινα, ελέγχουν τα ανεβατόρια, ρυθµίζουν τα κουζινέτα στα άλογα και κουµπώνουν  τον «καλαµποκά», για να είναι έτοιµοι για τον αραβόσιτο. Η συντήρηση σε όλα τα µηχανήµατα, ώστε να είναι έτοιµα για την περίοδο της συλλογής. Και βέβαια αφορά τους ιδιοκτήτες αγροτικών µηχανηµάτων. Γιατί δεν είναι όλοι. Οι υπόλοιποι καλλιεργητές που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία, συνεννοούνται, προγραµµατίζουν και κανονίζουν τη σειρά µε την οποία θα έρθει το µηχάνηµα να συλλέξει την παραγωγή τους. Η συµφωνία γνωστή: «τα λεφτά στη ρόδα», «χωρίς τιµολόγιο, διαφορετικά δεν έρχοµαι να σου το µαζέψω» κλπ.

Ρωτάω πρώτα τον Υπουργό κ. Σταϊκούρα, τον Υφυπουργό κ. Βεσυρόπουλο µε καταγωγή από Λαµία και Βέροια αντίστοιχα (κατ’ εξοχήν αγροτικές περιοχές):

Αν εσείς είχατε ένα χωράφι και δεν είχατε δικά σας µηχανήµατα. Μου ζητούσατε να έρθω να αλωνίσω το σιτάρι, το καλαµπόκι, να κόψω το τριφύλλι, ή να ψεκάσω (γιατί δεν είχατε ψεκαστικό), να σπείρω γιατί δεν είχατε σπαρτική µηχανή) και σας έλεγα «..µάγκες, 20,00ευρώ/στρέµµα, αλλά δεν έχει τιµολόγιο, διαφορετικά δεν έρχοµαι καθόλου..», τι θα κάνατε;

∆εν θα µε αφήνατε να έρθω; Ή θα µου λέγατε «έλα», θα ολοκλήρωνα τη συλλογή της παραγωγής σας και στη συνέχεια θα ψάχνατε να βρείτε άλλα έξοδα για να καλύψετε τα χρήµατα που εν τω µεταξύ µου δώσατε µαύρα; Προφανώς θα επιλέγατε το δεύτερο, κάτι που κάνουν χρόνια τώρα όλοι οι παραγωγοί οι οποίοι δεν έχουν δικά τους µηχανήµατα. Κανείς δεν είναι κατά των ελέγχων. Όλοι όµως είµαστε κατά του υπερβάλλοντος ζήλου που επιδεικνύουν κάποιοι εκ των ελεγκτών. Και καλό είναι, αντί να τιµωρήσετε τους λήπτες της υπηρεσίας, να αναζητήσετε και να τιµωρήσετε τους παρέχοντες την υπηρεσία, για άρνηση έκδοσης τιµολογίου παροχής. Κάνετε κι εδώ το ίδιο λάθος που κάνουν στο Υπουργείο Εργασίας µε τα εργόσηµα: δεν τιµωρούν τον εργάτη που, ενώ πληρώνεται κανονικά, αρνείται να δεχθεί την ασφάλιση µέσω εργόσηµου. Απειλεί τον παραγωγό λέγοντας του «…ή θα µου δώσεις τα λεφτά στο χέρι, ή αλλιώς δεν έρχοµαι,  δεν θα χάσω εγώ τα επιδόµατα εξαιτίας σου…»

Οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει λοιπόν αγαπητοί φίλοι αγρότες. Οι πρώτες γνωστοποιήσεις έχουν ήδη σταλεί, οι «δικαιούχοι» τα έχετε παραλάβει και όταν θα έρθει η ώρα, θα ενηµερωθείτε από τον έλεγχο να προσκοµίσετε όλα εκείνα τα στοιχεία που θα χρειαστούν, προκειµένου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες.

Παρεµπιπτόντως, θέλω να ενηµερώσω όλους τους αγρότες ότι  τον έλεγχο δεν υπάρχει κανέναν λόγος να τον φοβάστε. Ο έλεγχος γίνεται µε βάση µια σειρά από κριτήρια. Σε καµία περίπτωση δεν ξεκινά µε σκοπό να πάρει κανενός το κεφάλι, αλλά για να ελεγχθεί εάν τηρούνται οι διατάξεις. Συνεπώς, φροντίστε φέτος, να έχετε τιµολόγια παροχής για όλες τις αγροτικές εργασίες που σας παρείχαν οι ιδιοκτήτες αγροτικών µηχανηµάτων, για να µην βρεθείτε προ εκπλήξεων. Όποια ευθύνη έχει όποιος δεν εκδίδει, την ίδια έχει και όποιος δεν λαµβάνει τιµολόγιο.

Ε-mail βοηθού: προσοχή σε όποιον δηλώσει το δικό του

Επικαιροποίηση σηµαίνει «δηλώνω στοιχεία επικοινωνίας για να µπορεί να µου στέλνει διάφορα χαρτιά και ραβασάκια το κράτος». Λέει η απόφαση ότι είναι καλό να βάλετε κι ένα ακόµη email από ένα δικό σας  άτοµο. Email βοηθού σηµαίνει ότι η ευθύνη για την οποιαδήποτε ενηµέρωση περνά στον «βοηθό». Και ότι εάν ο φορολογούµενος δεν ενηµερωθεί για κάτι που του έστειλε η Φορολογική αρχή, την ευθύνη αναλαµβάνει ο βοηθός. Συνεπώς απαιτείται µεγάλη προσοχή σε όποιον δηλώσει ο βοηθός, γιατί αναλαµβάνει την πλήρη ευθύνη της εµπρόθεσµης ενηµέρωσης. Όχι ό,τι πιο απλό…

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

16-05-2022 15:37Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Θίγεις ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα. Το οποίο δεν αφορά μόνο την περίπτωση χρήσης υπηρεσιών κάποιου με μηχάνημα για αγροτικές εργασίες, αλλά ακόμα και τους εργάτες γης καθώς το εργόσημο είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο και σπάνιο ως πρακτική. Ειλικρινά δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει, αλλά μεγάλο πρόβλημα για να μην έχει κανείς αποδείξεις ή δηλωμένες φορολογικά-ασφαλιστικά παρεχόμενες εργασίες-υπηρεσίες τρίτων & εργατών, είναι τα διάφορα ...κοινωνικά επιδόματα..., καθώς κανείς δεν θέλει να τα χάσει & θέλει να φαίνεται ότι πένεται!... Πολλές φορές έχει συμβεί να αναζητούμε παροχή εργασίας από διάφορους, αλλά εκ των προτέρων, όλοι όσοι ενδιαφέρονται να εργαστούν θέλουν "μαύρα" ή λίγα να δηλωθούν επίσημα & αυτά μετά από συνεννόηση με λογιστή! Και κάτι ακόμα: είναι γνωστό ότι σε μια αγροτική δραστηριότητα ο αγρότης & τα μέλη της οικογενείας του βάζουν συνεχή καθημερινή & πολύωρη εργασία, η οποία όμως δεν έχει αποτιμηθεί-υπολογιστεί έστω πλασματικά ως κάποιο χ ποσό ως έξοδο, κάτι που είναι παντελώς άδικο, γιατί αυτή την εργασία (ιδίως των μελών της οικογένειας) θα την πλήρωνε σε τρίτους!

Απάντηση

16-05-2022 10:59 Μαθιος

Αυτη που ειναι αλλοδαπή και κανουν τους αγρότες τους έλεγξε κανείς μέσα σε λαχαναγορες στον δρόμο ή όπου αλλού τα πάντα είναι μαύρα τώρα θελε να ελέγξουν τα τρακτέρ στα σαλόνια να δω που θα βρείτε το αλεύρι μετά. Όλους τους ξένους δεν τους ελενχη κανείς τους έλληνες πρέπει να τους πιούμε το αίμα μπράβο σας με λίγα λόγια είστε ..τουρκοι

Απάντηση

15-05-2022 20:39Σακης

Λογιστές δικηγόροι μηχανικοί δεν κόβουν τιμολόγια παροχής υπηρεσιών,ενώ βάζουν τής μισθοδοσίες τον υπάλληλον τους στα έξοδα τους.

Απάντηση

10-05-2022 23:45Μάκης

Ερώτημα: Καταχωρούνται αποσβέσεις στα έξοδα για τις υφιστάμενες ιδιόκτητες μόνιμες φυτείες και πώς υπολογίζονται;

Απάντηση

10-05-2022 15:20Νικος

Να κόψουν κι οι λογιστές καμία απόδειξη. Αν πάρω ποτέ απόδειξη από λογιστή θα την κάνω καδρο

Απάντηση

10-05-2022 10:17Ι Κ ΜΠΑΣΟΥΡΑΚΟΣ

Είναι αληθές ότι οι περισσότεροι από αυτούς που παρέχουν εργασίες στα κτήματα δεν κόβουν εργοσημα.Ιδιαιτερα όσοι χρησιμοποιούν τρακτέρ κ παρελκόμενα μηχανήματα. Το κράτος οφείλει να προστατεύσει τον αγρότη όχι να τον γδσρη.Παρολα αυτα τα μέτρα ενίοτε που λαμβάνει είναι εναντίον του.Το ότι κάποιοι εκ των αγροτών με διασυνδέσεις καταφέρνουν να κερδίζουν εις βάρος του συνόλου δεν απαλλάσσει το κράτος από τις ευθύνες του.Εαν τα εν λόγω τιμολόγια είναι ένα θέμα τι να πούμε για τις αποζημιώσεις που δίδονται περιορισμένα κ επιλεκτικά,τι να πούμε για τις επιδοτήσεις τις ενισχύσεις την αγορά γεωργικών μηχανημάτων μόνο για συναιτερισμους κ.α.Το κράτος όπως το ξέρουμε στα πάντοτε για την στήριξη της μειοψηφίας οπουδήποτε αυτή ανήκει κ όχι για το σύνολο του κλήρου.Γι αυτό άλλωστε κ η οικονομία της χώρας εξακολουθεί να επιβιώνει με συνεχή δανεισμό κ κάτω από αμφίβολη Δυτική κηδεμονία με επιλογές κατά το δοκούν.

Απάντηση

10-05-2022 07:07Βασίλης μαστραπας

Άσε μας ρε φίλε γράψε πρώτα για σένα για το συναφη σου που είστε πρωταθλητές στη ρεμουλα πιάσε και τους μεγάλους πιάσε τους δικηγόρους τους γιατρούς και όλα τα λαμόγια και μετά να γράψεις αυτά. Οι αγρότες σε μαραναν.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία