BACK TO
TOP
Φορολογικά

Οι αποδείξεις των φορολογικών δηλώσεων και οι επαγγελματικοί λογαριασμοί αγροτών

Έχω επισηµάνει αρκετές φορές ότι η ύπαρξη επαγγελµατικού λογαριασµού στους αγρότες δεν είναι υποχρεωτική. Νοµίζω όµως ότι ήρθε η ώρα να δούµε µήπως τελικά πρέπει να προχωρήσουν στη δηµιουργία αυτού του λογαριασµού.

24_9

4114
0



Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας


Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση ∆ΕΑΦ 1167412 ΕΞ 2017 η οποία τροποποίησε την ΚΥΑ 45231/2017 «Ρύθµιση Υποχρέωσης Αποδοχής Πληρωµών µε Κάρτα», ορίζεται η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι επαγγελµατίες που είναι υπόχρεοι σε pos µε βάση τους ΚΑ∆, προκειµένου να δηλώσουν τους επαγγελµατικούς λογαριασµούς στην ΑΑ∆Ε.

Στον Επαγγελµατικό Λογαριασµό οι υπόχρεοι αποδέχονται συναλλαγές που γίνονται µε ηλεκτρονικά µέσα πληρωµής όπως, ενδεικτικά, µε κάρτα, εντολές άµεσης χρέωσης, µεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές µε µετρητά. Οι συναλλαγές που διενεργούνται µέσω του Επαγγελµατικού Λογαριασµού αφορούν αποκλειστικά την εµπορική, επιχειρηµατική ή επαγγελµατική δραστηριότητα του υπόχρεου.

Συναλλαγές που αφορούν την εµπορική, επιχειρηµατική ή επαγγελµατική δραστηριότητα του υπόχρεου, µέσω των Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωµών του ν. 3862/2010 ανεξαρτήτως του µέσου συναλλαγής, διενεργούνται µέσω Επαγγελµατικού Λογαριασµού, που έχει δηλωθεί σύµφωνα µε την ανωτέρω διαδικασία.

Όσοι έχουν Κ.Α.∆. που ορίζονται στην απόφαση υποχρεούνται να έχουν µηχάνηµα pos στην έδρα τους, ώστε όταν πάει ένας πελάτης  τους, να µπορεί να πληρώσει µε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Οι επιχειρηµατίες αυτοί, έχουν συνδέσει έναν τραπεζικό λογαριασµό, στο οποίο πηγαίνουν τα χρήµατα τα οποία εισπράττονται από την πληρωµή µέσω των καρτών. Τους λογαριασµούς αυτούς είναι υποχρεωµένοι να µπουν στην εφαρµογή του taxis και να τους δηλώσουν στην υποεφαρµογή που αναφέρεται στους επαγγελµατικούς λογαριασµούς.

Σ’ αυτή την πρώτη φάση, εξακολουθούν να µην συµπεριλαµβάνονται οι αγρότες, οι οποίοι έχουν ως ΚΑ∆ δραστηριότητας αριθµού που ξεκινάνε από 01 έως 03.

Πολλοί νοµίζουν ότι υποχρεώσεις έχουν µόνο όσοι αγρότες τηρούν βιβλία. Αυτό δεν ισχύει. Τις ίδιες υποχρεώσεις µε τις κοινές εµπορικές επιχειρήσεις έχουν τόσο οι αγρότες του κανονικού, όσο και οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος, έχουνε ελάχιστες διαφορές µε αυτούς του κανονικού: δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, δεν υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις πωλήσεων, ενώ όταν πουλάνε, εκδίδουν τα παραστατικά πώλησης οι αγοραστές (τιµολόγια αγοράς). Για όλες τις υπόλοιπες συναλλαγές αντιµετωπίζονται και θεωρούνται επιχειρηµατίες.

Σε όλα τα προηγούµενα µου άρθρα για τους επαγγελµατικούς λογαριασµούς έλεγα: «…Μέχρι να προκύψει υποχρέωση δήλωσης επαγγελµατικού λογαριασµού, καλό είναι οι αγρότες ΝΑ ΜΗΝ ∆ΗΛΩΝΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ. Καλό είναι µάλιστα, να αναρωτηθούν, όταν τους πιέζει κάποιος να κάνουν επαγγελµατικό λογαριασµό, για ποιο λόγο τους πιέζει; Αιτιολογώ: Εάν δηλώσει κάποιος επαγγελµατικό λογαριασµό, αυτοµάτως στερείται το ακατάσχετο για τον λογαριασµό αυτό..».

Με αφορµή όµως τις φορολογικές δηλώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, θέλω να επισηµάνω το πρόβληµα που παρατηρείται και ενδεχοµένως να δηµιουργήσει µπερδέµατα στο µέλλον.

Στους κωδικούς 049/050 της φορολογικής δήλωσης δηλώνονται τα ποσά δαπανών που έγιναν µε τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Ο φορολογούµενος αγρότης που δικαιούται αφορολόγητο πρέπει να έχει «ξοδέψει» µε τον τρόπο αυτό το 30% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήµατος, για να έχει έκπτωση στο φόρο.

Παρατηρούµε ότι στον κωδικό 049/050 εµφανίζονται µεγάλα ποσά, που ξεπερνούν πολλές φορές τα 100.000 ευρώ. Φυσικά όλες αυτές δεν είναι δαπάνες για ρούχα, παπούτσια και φαγητό αλλά και κινήσεις που αφορούν την αγορά και εξόφληση αγροτικών εφοδίων, µηχανολογικού εξοπλισµού και γενικότερα ό,τι έχει να κάνει µε την αγροτική δραστηριότητα.

Καταλαβαίνουµε όλοι µας ότι σε µία δήλωση µε καθαρά κέρδη 10 και 20.000 ευρώ, το να εµφανίζεται δαπάνη 100.000 ευρώ δηµιουργεί πρόβληµα, που θα ταλαιπωρήσει τον φορολογούµενο όταν κληθεί να αποδείξει πως τα χρήµατα αυτά ήταν επαγγελµατικές δαπάνες.

Συνεπώς, φροντίστε να έχετε ξεχωριστό λογαριασµό για προσωπικές σας δαπάνες, ώστε τα ποσά που έρχονται αυτόµατα στη φορολογική σας δήλωση, να µην έχουν καµία σχέση µε την επαγγελµατική σας δραστηριότητα.

Ένταξη σε συνεταιρισµό ή δηµιουργία Οµάδας Παραγωγών

Νέα δεδοµένα στη φορολογία των αγροτών φέρνει η δυνατότητα µείωσης του φόρου
κατά 50%, για όσους αγρότες πουλούν την παραγωγή τους εντός των συνεταιριστικών σχηµάτων των οποίων είναι µέλη. ∆είτε το άµεσα και σίγουρα πριν από την πώληση της φετινής συγκοµιδής, γιατί η µείωση του φόρου ισχύει από το 2022. Συνεπώς θα το δούµε να λειτουργεί του χρόνου για τις φετινές δηλώσεις.

Ηλεκτρονικά βιβλία: παράταση έως 30/6

Παρατάθηκε έως 30/6 η δυνατότητα διαβίβασης των εσόδων του 2021 στην πλατφόρµα των MyDATA. Ωστόσο, όση παράταση και να δοθεί, το σύστηµα υπολειτουργεί και έχει τεράστια προβλήµατα. Κατανοητό  πρέπει να γίνει επίσης ότι η ΑΑ∆Ε οφείλει να ενηµερώσει τις επιχειρήσεις για το τεράστιο αυτό έργο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία