BACK TO
TOP
Φορολογικά

Σύνταξη ή εργασία στη Γαλλία, στην Ελλάδα άρνηση απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα

«Από 1η Ιανουαρίου 2023 θα είναι απαραίτητη η επιλογή µεταξύ ενίσχυσης από την ΚΑΠ και είσπραξης σύνταξης γήρατος, για όσους έχουν συµπληρώσει τη νόµιµη ηλικία συνταξιοδότησης. Πρόκειται για µία τοµή στον στρατηγικό σχεδιασµό της νέας ΚΑΠ που εισήγαγε η Γαλλία και µάλιστα ενέκρινε και η Κοµισιόν…». [Agrenda 08.08.22] www.agronews.gr/thesmika/200643/to-dilimma-anamesa-stin-enishusi-i-tin-sudaxiodotisi-adimetopizoun-oi-ano-ton-67-galloi-agrotes/

24_11_2

Γιώργος Παπαδημητρίου

2301
9



Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας


∆εν γνωρίζω τι είχαν κατά νου όταν πρότειναν αυτό το µέτρο, ούτε τα στοιχεία που ενδεχοµένως υπάρχουν για την απασχόληση στη Γαλλία. Βλέποντας όµως την απασχόληση στην Ελλάδα και τα εδώ δεδοµένα, µόνο κατάθλιψη σε πιάνει. Κι από που να ξεκινήσει κανείς άραγε…

Τα στατιστικά του µηνός Ιουνίου:

Σε κάθε Περιφέρεια και σε κάθε κατηγορία, υπάρχει ένας αριθµός ανέργων οι οποίοι δεν επιθυµούν να βρουν εργασία. ∆εν το λέω εγώ, τα στατιστικά του ΟΑΕ∆ το λένε (σσ. Αυτό µε τις αλλαγές στην ονοµατολογία των Υπηρεσιών δεν µπόρεσα ποτέ να τις κατανοήσω. ∆εν µπορεί να υπάρχουν τόσο απαράδεκτοι σύµβουλοι που να θεωρούν ότι αν αλλάξει η ονοµασία του ΟΑΕ∆, θα µειωθεί η ανεργία, ή θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας. Για το κόστος των αλλαγών ούτε συζήτηση. Αρκεί να πούµε ότι κάθε αλλαγή σε ένα υπουργείο κοστίζει περί τα 25.000.000 ευρώ [επιστολόχαρτα, σφραγίδες, φάκελοι, ταµπέλες κλπ]).

Αν δεν επιθυµείς να βρεις εργασία αγαπητέ άνεργε, τότε γιατί βρίσκεσαι στους καταλόγους του ΟΑΕ∆;

∆εν θα έπρεπε ο ΟΑΕ∆, όποιον δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει να βρει εργασία, αυτόµατα να τον διαγράφει από τα Μητρώα των ανέργων;

∆εν θα έπρεπε να γίνεται το ίδιο σε όποιον αρνείται να πάει για δουλειά που του προτείνεται, παραπάνω από π.χ. δύο  φορές;

∆εν θα έπρεπε, όταν ένας άνεργος βρίσκεται στο αεροδρόµιο για να ταξιδέψει, χωρίς προφανή λόγο για αναζήτηση εργασίας, να διαγράφεται αυτοµάτως από τα µητρώα; ∆ηλαδή σε άλλες χώρες πώς το κάνουν;

Με το άρθρο 30 του νόµου 4691/2020: «Ρυθµίσεις αρµοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αναβάθµιση και τον εκσυγχρονισµό του αγροτικού τοµέα και άλλες διατάξεις» προστέθηκε 2η παράγραφος στο άρθρο 92 του ν. 4461/2017 (Α’ 38) και διαµορφώθηκε:

«Άρθρο 92 Περιστασιακή εργασία εγγεγραµµένων ανέργων:

  1. Άνεργοι εγγεγραµµένοι στα µητρώα του Ο.Α.Ε.∆., που πραγµατοποίησαν ως και 70 ηµεροµίσθια ανά δωδεκάµηνο, µπορούν µε αίτησή τους στον Ο.Α.Ε.∆. να βεβαιώνουν συνεχή χρόνο ανεργίας, αφαιρουµένου του ως άνω χρόνου εργασίας τους και κάθε χρονικού διαστήµατος κατά το οποίο δεν ήταν εγγεγραµµένοι άνεργοι.
  2. Η ως άνω απασχόληση εφόσον πραγµατοποιείται σε αγροτικές εργασίες δεν αποτελεί λόγο διακοπής της καταβολής της επιδότησης ανεργίας στους δικαιούχους».

Ορίστε λοιπόν: 70 ηµεροµίσθια είναι περίπου 2,5 µήνες δουλειά στον πρωτογενή τοµέα. Στα χωράφια όπως λένε. Τι; Χαλάει σε κάποιους η ορολογία; Ξύδι…

Μέχρι να αποφασίσουν κάποιοι άνεργοι τι θα κάνουν, πάµε στους συνταξιούχους, οι οποίοι είναι επίσης δύο κατηγοριών:

Όσοι συνταξιοδοτούνται και συνεχίζουν να εργάζονται στα χωράφια τους.

Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν και η καλλιέργεια γίνεται στο όνοµα τους, χωρίς οι ίδιοι να περνάνε ούτε έξω από το χωράφι.

Εκεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει επιτέλους να δουν το πρόβληµα από τη βάση του. Για να µπει ο νέος στον πρωτογενή τοµέα και να ασχοληθεί ενεργά, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα εκµίσθωσης των δικαιωµάτων σε ανθρώπους που θα καλλιεργούν πραγµατικά. Και όχι να αντιµετωπίζονται τα δικαιώµατα λες και είναι οικόπεδο ή σπίτι, σαν κληρονοµιά.

Υπουργείο εργασίας...η συνέχεια

Πόσα χρόνια φωνάζουµε για την αδυναµία ύπαρξης εργατικού δυναµικού. Και το µόνο που βρέθηκε ως λύση, ήταν να γίνεται µε οποιονδήποτε τρόπο εισαγωγή εργατικού δυναµικού, έστω και παράνοµου. Οι εντός Ελλάδας άνεργοι παραµένουν στα ψηλότερα ποσοστά τα τελευταία χρόνια. Αν αυτό δεν είναι αδυναµία του υπουργείου, ποιου είναι; Ο ΟΑΕ∆ από την άλλη, µε απόφαση της ∆ιοίκησης έκρινε ότι δεν πρέπει οι πολίτες να έχουν επαφή µε τους υπαλλήλους του σε όλη την Ελλάδα, λες και έχουν χολέρα και φοβούνται µήπως κολλήσουν. Σα δε ντρεπόµαστε, λέω εγώ.

Υπουργείο εργασίας: συνεχίζει στο δικό του κόσµο

Οι υπουργοί έρχονται και παρέρχονται, όµως οι γραµµατείς και οι φαρισαίοι παραµένουν. Η παραδοχή από επικεφαλής αιρετό ότι «..τους πάµε µε το µαλακό (τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας) για να βγει η δουλειά, διαφορετικά θα την αφήσουν να σέρνεται», καταδεικνύει την ανικανότητα των αιρετών να καταπολεµήσουν τη σαπίλα που υπάρχει…

Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

05-01-2023 01:07zettyteno

<a href=https://doxycycline.world/>how much doxycycline for dogs</a> Because most participants used FA supplements in combination with MVs, the effect attributable to FA alone could not be determined in this study

Απάντηση

18-08-2022 20:35Κωστας

Θα ήθελα να δώσω την διαχείριση μιας επιχείρησης στον πρωτοφανή τομέα που έχει 30 διαφορετικά χωράφια, 70 εργάτες γης, συσκευασία στην έδρα της, σε έναν σωστό εφοριακό, σε έναν τυπικό υπάλληλο της επιθεώρησης εργασίας και σε έναν υπάλληλο της υπηρεσίας υδάτων που γνωρίζει την νομοθεσία. Όλοι αυτοί αφού θα εφάρμοζαν την νομοθεσία κατα γράμμα, να μας έλεγαν στο τέλος του πρώτου 6μηνου σε τι τιμή θα έπρεπε να πωλούν το αγροτικό- συσκευασμένο προϊόν για να μπορούσε η επιχείρηση να λειτουργεί να να βγάζει και τους μισθούς τους…. Ή μήπως θα είχε κλείσει νωρίτερα … !!!!

Απάντηση

18-08-2022 11:29Δημήτρης

Αυτοδιοικηση Δημοσιας διοικησης; Μνομονια και Τουρκοι στο κεφαλι ατελειωτα.

Απάντηση

17-08-2022 20:48Κοστας

Εσυ αγαπητε σε ποσους εργοδοτες διαφορετικους εργαζεασαι και τα πιανεις και σε πειραξαν οι φτωχοαγροτες των 330 ευρω;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

17-08-2022 09:31Σακης

Μπράβο Γιώργο καλά τα λες.

Απάντηση

17-08-2022 08:37Γιάννης

Σα να μην έχεις ιδέα κύριε Παπαδημητρίου η δημόσια διοίκηση πρέπει να αυτοδιοικειται πρέπει να ενεργοποιηθούν τα υπηρεσιακά ώστε οι προϊστάμενοι να μη διορίζονται από τους αιρετους έτσι δε θα υπάρχει ούτε μαλακό ούτε καταπίεση κατάλαβες?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία