Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Φορολογικά

Οι αποδείξεις των φορολογικών δηλώσεων και οι επαγγελματικοί λογαριασμοί... αγροτών

Έχω επισηµάνει αρκετές φορές ότι η ύπαρξη επαγγελµατικού λογαριασµού στους αγρότες δεν είναι υποχρεωτική. Νοµίζω όµως ότι ήρθε η ώρα να δούµε µήπως τελικά πρέπει να προχωρήσουν στη δηµιουργία αυτού του λογαριασµού.

24_119

6575
27Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας


Με τη ∆ΕΑΦ 1167412 ΕΞ 2017 η οποία τροποποίησε την Κ.Υ.Α. 45231/2017 «Ρύθµιση Υποχρέωσης Αποδοχής Πληρωµών µε Κάρτα, ορίζεται η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι επαγγελµατίες που είναι υπόχρεοι σε pos µε βάση τους ΚΑ∆, προκειµένου να δηλώσουν τους επαγγελµατικούς λογαριασµούς τους στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑ∆Ε.

Στον Επαγγελµατικό Λογαριασµό οι υπόχρεοι αποδέχονται συναλλαγές που πραγµατοποιούνται µε ηλεκτρονικά µέσα πληρωµής όπως, ενδεικτικά, µέσα πληρωµής µε κάρτα, εντολές άµεσης χρέωσης, µεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές µε µετρητά. Οι συναλλαγές που διενεργούνται µέσω του Επαγγελµατικού Λογαριασµού αφορούν αποκλειστικά την εµπορική, επιχειρηµατική ή επαγγελµατική δραστηριότητα του υπόχρεου. Όσοι έχουν κωδικούς αριθµούς δραστηριότητας (Κ.Α.∆.) που ορίζονται ρητά στην απόφαση υποχρεούνται να έχουν µηχάνηµα pos στην έδρα τους, ώστε όταν πάει ένας πελάτης  τους, να µπορεί να πληρώσει µε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Οι επιχειρηµατίες αυτοί, έχουν συνδέσει έναν τραπεζικό λογαριασµό, στο οποίο πηγαίνουν τα χρήµατα τα οποία εισπράττονται από την πληρωµή µέσω των καρτών. Τους λογαριασµούς αυτούς είναι υποχρεωµένοι να µπουν στην εφαρµογή του taxis και να τους δηλώσουν στην υποεφαρµογή που αναφέρεται στους επαγγελµατικούς λογαριασµούς.

Σ’ αυτή την πρώτη φάση, εξακολουθούν να µην συµπεριλαµβάνονται οι αγρότες, οι οποίοι έχουν ως ΚΑ∆ δραστηριότητας αριθµούς που ξεκινούν από 01 έως 03. Κι όταν λέω αγρότες, αναφέροµαι και στους ειδικού και στους κανονικού καθεστώτος, αλλά και στους κατόχους αγροτικής εκµετάλλευσης.

Οι υποχρεώσεις των αγροτών

Πολλοί νοµίζουν ότι υποχρεώσεις έχουν µόνο όσοι αγρότες τηρούν βιβλία. Αυτό δεν ισχύει. Τις ίδιες υποχρεώσεις µε τις κοινές εµπορικές επιχειρήσεις έχουν τόσο οι αγρότες του κανονικού, όσο και οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνά κανείς, ότι οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος, έχουνε ελάχιστες διαφορές µε αυτούς του κανονικού: δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, δεν υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις πωλήσεων, ενώ όταν πουλάνε, εκδίδουν τα παραστατικά πώλησης οι αγοραστές (τιµολόγια αγοράς). Για όλες τις υπόλοιπες συναλλαγές αντιµετωπίζονται και θεωρούνται επιχειρηµατίες.

Το γεγονός όµως, ότι δεν είναι υποχρεωτικό, δε σηµαίνει ότι απαγορεύεται κιόλας. Προαιρετικά µπορεί οποιοσδήποτε να µπει στο σύστηµα και να δηλώσει τον/τους επαγγελµατικούς λογαριασµούς του.

Το πρόβλημα µε τους κωδικους 049/050

Με αφορµή όµως τις φορολογικές δηλώσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη, θέλω να επισηµάνω το πρόβληµα που ενδεχοµένως να δηµιουργήσει µπερδέµατα.

Στους κωδικούς 049/050 της φορολογικής δήλωσης δηλώνονται τα ποσά δαπανών που έγιναν µε τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Ο φορολογούµενος ο οποίος δικαιούται αφορολόγητο (οι αγρότες ανήκουν στην κατηγορία αυτή), θα πρέπει να έχει «ξοδέψει» µε τον τρόπο αυτό το 30% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήµατος, προκειµένου να έχει την έκπτωση στο φόρο.

Παρατηρούµε ότι στον κωδικό 049/050 εµφανίζονται µεγάλα ποσά, που ξεπερνούν πολλές φορές τις 100.000 ευρώ. Φυσικά όλες αυτές δεν είναι δαπάνες για ρούχα, παπούτσια και φαγητό αλλά συµπεριλαµβάνονται όλες οι κινήσεις που αφορούν αγορά και εξόφληση αγροτικών εφοδίων, µηχανολογικού εξοπλισµού και γενικά έχει να κάνει µε την αγροτική δραστηριότητα.

Καταλαβαίνουµε όλοι µας ότι σε µία δήλωση µε καθαρά κέρδη 10 και 20.000 ευρώ, το να εµφανίζεται δαπάνη 100.000 ευρώ δηµιουργεί πρόβληµα, το οποίο θα ταλαιπωρήσει το φορολογούµενο όταν κληθεί να αποδείξει πως τα χρήµατα αυτά αποτελούσαν επαγγελµατικές δαπάνες. Συνεπώς, φροντίστε να έχετε ξεχωριστό λογαριασµό για τις προσωπικές σας δαπάνες, ώστε τα ποσά που έρχονται αυτόµατα στη φορολογική σας δήλωση, να µην έχουν καµία σχέση µε την επαγγελµατική σας δραστηριότητα.

Ηλεκτρονικά βιβλία: το τεράστιο πρόβληµα βρίσκεται µπροστά µας

Αντί η Φορολογική ∆ιοίκηση να διευκολύνει
τις επιχειρήσεις, τις πιέζει περισσότερο. Από 01.01.2023 όλα τα τιµολόγια πώλησης πρέπει να διαβιβάζονται στο σύστηµα ηλεκτρονικών βιβλίων, την επόµενη µέρα από την έκδοσή τους. Κι αν έως τώρα τα κουτσοκαταφέρναµε οι λογιστές, προσεχώς θα πρέπει να το κάνετε µόνοι σας ή να πάρετε υπολογιστή, πρόγραµµα.

Ένταξη σε συνεταιρισµό ή δηµιουργία οµάδας παραγωγών

Νέα δεδοµένα στη φορολογία των αγροτών φέρνει η δυνατότητα µείωσης του φόρου κατά 50%, για όσους αγρότες πωλούν την παραγωγή τους εντός των συνεταιριστικών σχηµάτων των οποίων είναι µέλη. ∆είτε το άµεσα και σίγουρα πριν από την πώληση της φετινής συγκοµιδής, γιατί η µείωση του φόρου ισχύει από το 2022.

Σχόλια (27)
Προσθήκη σχολίου

29-11-2022 03:25Pennypnmi

college essays writing services [url="https://buytopessays.com"]buy essays[/url] help on writing an essay

Απάντηση

26-11-2022 08:52Nanicepnmi

essay helpers [url="https://buyacademicessay.com"]cheap essay buy[/url] top custom essays

Απάντηση

24-11-2022 23:30Charitapnmi

cheap essay writer [url="https://bestsessays.org"]essay writing on customer service[/url] legit essay writing services

Απάντηση

23-11-2022 15:50Ashlenpnmi

top essay writing services [url="https://bestessaysden.com"]writing an essay help[/url] common application essay help

Απάντηση

22-11-2022 06:53Merolapnmi

persuasive essay writer [url="https://bestessayreviews.net"]best essay writer company[/url] cheapest essay writing service

Απάντηση

20-11-2022 23:08Martypnmi

help writing my college essay [url="https://besteasyessays.org"]help with writing college application essay[/url] essay writing service review

Απάντηση

13-10-2022 19:08Easterpnmi

best college essay writing services [url="https://writemyessaycheap24h.com"]can somebody write my essay[/url] who can help me write an essay

Απάντηση

12-10-2022 04:04Vivienepnmi

write my essay help [url="https://ukessayservice.net"]english literature essay help[/url] essay on old custom

Απάντηση

09-10-2022 21:46Ginniepnmi

college essay writing service reviews [url="https://lawessayhelpinlondon.com"]which is the best essay writing service[/url] narrative essay help

Απάντηση

04-10-2022 09:51Cthrinepnmi

who will write my essay for me [url="https://howtobuyanessay.com"]essay writing services for cheap[/url] essay writer helper

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία