BACK TO
TOP
Φορολογικά

Οι κωδικοί αριθμοί δραστηριότητας, από τα μεγάλα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης

Tον Μάιο δηµιουργήθηκε πρόβληµα στην πληρωµή των αποζηµιώσεων των κτηνοτρόφων, γιατί σύµφωνα µε πληροφορίες «…Το τεχνικό λάθος εντοπίζεται στη λίστα µε τους ΚΑ∆ που ξεκλειδώνουν την πίστωση.

22_44

621
1



Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας


Συγκεκριµένα, κατά τη σύνταξη της λίστας µε τους επιλέξιµους ΚΑ∆, ακούγεται ότι δε συµπεριελήφθησαν υποκατηγορίες των βασικών Κωδικών Αριθµού ∆ραστηριότητας από 01.41 έως 01.49 και κυρίως οι ΚΑ∆ 01.50.1 και 01.50.10 που αφορούν µικτές γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες, υπό τους οποίους λειτουργούν πολλές κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις µε ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών. Οι ίδιες πηγές που αποδίδουν το λάθος σε παράληψη υπαλλήλου λόγω βιασύνης να προχωρήσουν οι υπηρεσίες στην έγκαιρη πίστωση, διαβεβαιώνουν για την επίσπευση των διαδικασιών της συµπληρωµατικής πληρωµής…». Οι Κωδικοί Αριθµοί ∆ραστηριότητας, (γνωστοί ως  ΚΑ∆) κάθε οικονοµικής οντότητας, έχουν δηµιουργήσει τεράστια προβλήµατα τα τελευταία χρόνια στις ίδιες τις επιχειρήσεις. Ο βασικότερος λόγος είναι η έλλειψη γνώσης/επικοινωνίας µε τη βάση. Τους ανθρώπους δηλαδή που διαχειρίζονται την καθηµερινότητα των επιχειρήσεων. Κανείς υπηρεσιακός δεν απευθύνθηκε κάπου να ρωτήσει και να µάθει πως λειτουργούν οι ΚΑ∆. «Τι µας λες ρε φίλε;» η εύλογη ερώτηση κάποιου στα µέχρι τώρα γραφόµενα µου.

Έστω ένας κτηνοτρόφος ο οποίος βρισκόταν µέχρι τώρα στο ειδικό καθεστώς, καθώς τα κριτήρια τζίρου και επιδοτήσεων δεν του δηµιουργούσαν την υποχρέωση ένταξης στο κανονικό καθεστώς.

Από την 01.01.20 εντάχθηκε (είτε υποχρεωτικά, είτε προαιρετικά) στο κανονικό καθεστώς. Πράγµα που σηµαίνει ότι υποχρεωτικά έχει δηλώσει ΚΑ∆ µε τα είδη στα οποία δραστηριοποιείται: π.χ. εκτροφή αιγοπροβάτων (01.45), καλλιέργεια µηδικής (01.19.10.04) και καλλιέργεια καλαµποκιού (01.11.2).

Η κύρια δραστηριότητά του είναι η εκτροφή των ζώων, ενώ οι υπόλοιπες δύο καλλιέργειες είναι αποκλειστικά για την παραγωγή ζωοτροφών για τα ζώα του.

Την επόµενη χρονιά (2021) αποφασίζει να καλλιεργήσει σιτάρι ζέας, έπειτα από µία συµφωνία που έκανε και θεωρεί ότι είναι προσοδοφόρα γι’ αυτόν.

Υπάρχει έστω και ένας που πιστεύει ότι την καλλιέργεια σίτου (01.11.1) έχει πάει να τη δηλώσει στη ∆ΟΥ, κάνοντας προσθήκη δραστηριότητας; Ή να το πω διαφορετικά: υπάρχει έστω κι ένας γεωργός ή κτηνοτρόφος, που να έχει κάνει αυτή την ενέργεια;

Η απάντηση είµαι βέβαιος ότι είναι ΟΧΙ.!!

Το γεγονός ότι δεν είναι δηλωµένος ο ΚΑ∆ της καλλιέργειας σίτου του παραδείγµατος, σηµαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός δεν καλλιέργησε; Επίσης όχι!

Κι όµως! Αυτός ο άνθρωπος πιθανόν θα χάσει οτιδήποτε από όποια πλεονεκτήµατα πιθανόν να προκύψουν.

Λύνεται αυτό το θέµα; Προφανώς ναι! Το πρόβληµα (σε κάθε δουλειά, δηµόσιου ή ιδιωτικού τοµέα) πάντα ήταν και είναι η αντίληψη. Πρέπει να µπορείς να αντιληφθείς άµεσα το πρόβληµα και να µπορείς επίσης να στροφάρεις για την εξεύρεση λύσης.

Θες να δεις τι καλλιεργεί ο «x» Παπαδηµητρίου; Άντλησε από το ΟΣ∆Ε τη δήλωση καλλιέργειας, δες τι έχει δηλώσει αυτός, βγάλε τα συµπεράσµατα µε τους µαθηµατικούς τύπους που –έτσι και αλλιώς- χρησιµοποιείς και δώσε του ό,τι του αναλογεί. Όχι να ψάχνεις τους ΚΑ∆ (µάθαµε και τους ΚΑ∆ τώρα) από τους οποίους δεν µπορεί να εξαχθεί κανένα ασφαλές συµπέρασµα.

Το άλλο µεγάλο πρόβληµα αφορά κάποια γραφεία που συντάσσουν προγράµµατα ή δηλώσεις καλλιέργειας. Μερικά από τα απίστευτα που συµβαίνουν κατά κόρον:

  • Ζητάνε από τους αγρότες να τους αυξήσουν οι λογιστές το αγροτικό εισόδηµα για να µη χάσουν την ιδιότητα του επαγγελµατία αγρότη (είναι εγκληµατίες).
  • Ζητάνε να αλλαχθούν οι ΚΑ∆ γιατί µπορεί να έχουν πρόβληµα -λένε- στο µέλλον, µε τυχόν προγράµµατα (θα τρελαθούµε εντελώς…).
  • Τροµοκρατούν νέους αγρότες λέγοντας τους ότι έπρεπε να µπουν σε βιβλία την µέρα που πήραν την επιδότηση, ενώ δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση.
  • Λένε στους αγρότες ότι έχουν υποχρέωση να µπουν σε βιβλία.
  • Και τελικά, αντί να ασχοληθούν µε τα θέµατα της αρµοδιότητας τους, ασχολούνται ως ξερόλες µε τα πάντα που δεν τους αφορούν.

Προσοχή στο e-mail βοηθού

Επικαιροποίηση σηµαίνει «δηλώνω στοιχεία επικοινωνίας για να µπορεί να µου στέλνει διάφορα χαρτιά και ραβασάκια το κράτος». Λέει η απόφαση ότι είναι καλό να βάλετε κι ένα ακόµη email από δικό σας άτοµο. E-mail βοηθού σηµαίνει ότι η ευθύνη για την όποια ενηµέρωση περνά στο «βοηθό». Αν ο φορολογούµενος δεν ενηµερωθεί για κάτι που έστειλε η Φορολογική αρχή, την ευθύνη αναλαµβάνει ο βοηθός. Συνεπώς απαιτείται µεγάλη προσοχή σε όποιον δηλώσει βοηθός, γιατί αναλαµβάνει την πλήρη ευθύνη της εµπρόθεσµης ενηµέρωσης.

Ο καθένας στο είδος του και όχι ό,τι να ‘ναι

Στο µελετητή πας για να σε ενηµερώσει για τυχόν προγράµµατα, στο γραφείο του φορέα Α’ για να σου συντάξει τη δήλωση καλλιέργειας και στο λογιστή πας για να έχεις τη φορολογική ενηµέρωση. Ό,τι άλλο κάνεις, είσαι καταδικασµένος -αργά ή γρήγορα- να πάθεις ζηµιά. Γι’ αυτό να προσέχετε τι ακούτε και -κυρίως- από ποιον. Και αν δεν είστε σίγουροι, ζητήστε γραπτώς. Να δούµε τότε πόσοι από τους ξερόλες έχουν τα κότσια να γράψουν όλες αυτές τις αερολογίες που σας λένε…

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

06-01-2023 10:53zettyteno

<a href=https://doxycycline.world/>side effects from doxycycline</a> The Agency specifically found that Complainant was disabled and denied a reasonable accommodation when her supervisors increased her workload to add patient examinations and or signoffs which contradicted her work restrictions

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία