Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Φορολογικά

Καμιά προσπάθεια επίλυσης στα προβλήματα με εργόσημο και πίνακες προσωπικού ως τώρα

Πολλές φορές αναρωτιέµαι γιατί είναι τόσο δύσκολο να λυθεί ένα πρόβληµα από τη ∆ιοίκηση του εκάστοτε υπουργείου και η απάντηση είναι πάντα η ίδια: εµπλέκονται πολλοί άνθρωποι οι οποίοι τις περισσότερες φορές δε γνωρίζουν το αντικείµενο.

24_121

712
3Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας


Και µπορεί να µην το κάνουν επίτηδες, όµως όταν το θέµα επανέρχεται συχνά στο προσκήνιο και παρά ταύτα δεν υπάρχει ανταπόκριση, προβληµατίζοµαι είναι η αλήθεια. Για το εργόσηµο έχω αρθρογραφήσει ουκ ολίγες φορές και θα συνεχίσω να το κάνω, µέχρι επιτέλους να καταλάβει κάποιος το τεράστιο πρόβληµα που εξακολουθεί να υφίσταται.

Με την 44116/∆1.14687/2019 απόφαση συγκροτήθηκε Οµάδας Εργασίας Εργοσήµου και Τίτλου Κτήσης,  «…µε σκοπό την επεξεργασία προτάσεων για την αναδιοργάνωση του θεσµικού πλαισίου του Εργόσηµου και του Τίτλου Κτήσης…… Έργο της εν λόγω οµάδας είναι η αξιολόγηση και κωδικοποίηση των διατάξεων που αφορούν το Εργόσηµο και στον Τίτλο Κτήσης (απόδειξη δαπάνης) και η κατάθεση προτάσεων για τη δηµιουργία ενός ενιαίου θεσµικού πλαισίου για όλες τις επαγγελµατικές κατηγορίες, συµπεριλαµβανοµένων και των αγροτών. Η οµάδα, στο πλαίσιο των εργασιών της, θα εξετάσει και τις συνέπειες του υφιστάµενου πλαισίου, αλλά και του προτεινόµενου, στα θέµατα απασχόλησης συνταξιούχων..».

Η εν λόγω επιτροπή συνεδρίασε µία φορά στις 19.11.19 για τη συγκρότηση και κατανοµή αρµοδιοτήτων και άλλη µία τον Ιανουάριο του 2020. Και µετά το …κενό. Στο ενδιάµεσο έχουν υπάρξει αρκετές επιβολές προστίµων σε αγρότες που απασχολούν προσωπικό το οποίο πληρώνεται µε εργόσηµο, αλλά οι συχνές αλλαγές στους συµβούλους και τους λοιπούς υπηρεσιακούς παράγοντες δεν έχει επιτρέψει µέχρι σήµερα να γίνουν οι συναντήσεις για την εξεύρεση λύσης. Απόδειξη του πόσο δύσκολα µπορεί να βρει ένας άνθρωπος άκρη, είναι οι απαντήσεις σε ερωτήσεις που έγιναν επί του θέµατος.

Στις 24.02.20, λίγο µόλις καιρό από την 1η συνάντηση της επιτροπής, µε το αρ.πρωτ.66 απαντητικό έγγραφο προς τη Βουλή των Ελλήνων, ο τότε υπουργός Γ. Βρούτσης απάντησε στο ερώτηµα του βουλευτή Ιωάννη Καλλιάνου (αρ.πρωτ.3471/22.01.20. ερώτηση) σχετικά  µε τις ασφαλιστικές εισφορές µισθωτών ιδιωτικού ή δηµοσίου τοµέα. Ο υπουργός σηµειώνει ότι «…έχει συγκροτηθεί οµάδα εργασίας µε σκοπό την επεξεργασία προτάσεων για την αναδιοργάνωση του θεσµικού πλαισίου του εργοσήµου και του τίτλου κτήσης. Έργο της εν λόγω οµάδας είναι η αξιολόγηση και κωδικοποίηση των διατάξεων που αφορούν το εργόσηµο….».

Στις 30.11.20, τίθεται εκ νέου ερώτηµα από τους βουλευτές κ.κ. Χαρά Κεφαλίδου και Γιώργο Μουλακιώτη (αρ. πρωτ. 991/160/26.10.20), σχετικά µε την εφαρµογή του άρθρου 32 του ν.4670/2020 σε µισθωτούς που ασκούν παράλληλη δραστηριότητα αµειβόµενη µε τίτλο κτήσης και τα πορίσµατα της επιτροπής για την επίλυση των θεµάτων ασφάλισης των αµειβόµενων µε εργόσηµο. Η απάντηση του υφυπουργού κ. Τσακλόγλου ήταν η κάτωθι: «Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναγνωρίζει τα ζητήµατα που έχουν ανακύψει σχετικά µε την ασφάλιση µέσω Παραστατικού Παρεχοµένων Υπηρεσιών και βρίσκεται σε στάδιο προχωρηµένης επεξεργασίας σχεδίου διάταξης για τη συνολική αντιµετώπιση τους, τόσο ως προς την ασφάλιση και τις εισφορές των αµειβόµενων µε Παραστατικό Παρεχοµένων Υπηρεσιών, αλλά και ως προς τα ζητήµατα παράλληλης ασφάλισης και της σχέσης της ασφάλισης αυτής µε άλλες µορφές υπαγωγής στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ, ύστερα και από τις εργασίες της Οµάδας Εργασίας που συγκροτήθηκε».

Σχεδόν δύο χρόνια µετά και µέχρι σήµερα, η επιτροπή ουδέποτε κλήθηκε να συνεδριάσει, να συζητήσει και να καταλήξει σε προτάσεις προς το υπουργείο Εργασίας, για το θέµα που δηµιουργήθηκε, άλλωστε λίγο µετά ξεκίνησε η πανδηµία και µέχρι σήµερα τα πράγµατα παραµένουν δύσκολα. Τα πρόστιµα όµως εξακολουθούν να υφίστανται στους αγρότες.

Υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια θέµατα, όχι µόνο στο υπουργείο Εργασίας αλλά σε όλη τη ∆ιοίκηση, όχι τώρα, πάντα. Σε καµία περίπτωση δεν µπορούν να τα παρακολουθούν και να τα γνωρίζουν όλα. Έχουν όµως υποχρέωση ΟΛΟΙ όσοι ασκούν ∆ηµόσια ∆ιοίκηση, να ακούν, να δίνουν σηµασία, να προσέχουν, να αφουγκράζονται, να συγκεντρώνουν πληροφορίες, να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του κάθε προβλήµατος και µετά να λαµβάνουν αποφάσεις.

Εργόσηµου συνέχεια

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι και στις δύο ερωτήσεις, το θέµα αφορούσε αµοιβή µε εργόσηµο µεν, αλλά για εργαζοµένους άσχετα µε τη γη. ∆ηλαδή από «τσόντα» πήρε τη µπάλα και τους απασχολούµενους µε εργόσηµο, πράγµα που καθιστά την αργοπορία αυτή του υπουργείου Εργασίας ακόµη πιο στενάχωρη.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

04-10-2022 19:16Κώστας

Απλά δεν τους ενδιαφέρει.

Απάντηση

03-10-2022 22:17ΑΠΟΣΤΟΛΉΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

ΤΩρα εσύ για καλό των αγροτών τα γράφεις όλα αυτά!!!!θέσ να έχουμε πίνακα πρωσοπικου στα χωράφια μας και στισ αποθήκες μας αναρτημένο κάθε μέρα;;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία