BACK TO
TOP
Φορολογικά

Συμβάσεις συμβολαιακής γεωργίας απαιτούνται για όλα τα παραχθέντα προϊόντα

Η πλατφόρµα στην οποία υποβάλλονται οι συµβάσεις συµβολαιακής γεωργίας είναι σε λειτουργία. Στη διεύθυνση της ΑΑ∆Ε www.aade.gr/mybusinesssupport, οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να εισέρχονται µε τους κωδικούς taxis και να συµπληρώνουν τα στοιχεία που ζητά το σύστηµα.

24_137

11268
13



Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας


Απαραίτητη προϋπόθεση για να µπορέσει κάποιος να ολοκληρώσει τη συµπλήρωση της πλατφόρµας, είναι να έχει διαθέσιµα τη δήλωση καλλιέργειας ΟΣ∆Ε του 2022 και όλα τα τιµολόγια πώλησης του 2022.

∆ικαιούχοι της απαλλαγής από το φόρο εισοδήµατος κατά 50%, σύµφωνα µε το άρθρο 15 του ν.4935/2022:

«1. Τα φυσικά πρόσωπα, κατά κύριο επάγγελµα αγρότες, …..τα κέρδη των οποίων προκύπτουν από την άσκηση ατοµικής αγροτικής επιχειρηµατικής δραστηριότητας, εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

α) είναι αγρότες µέλη νοµικών προσώπων και ενώσεων προσώπων εγγεγραµµένων στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισµών και άλλων συλλογικών φορέων του άρθρου 22 του ν. 4673/2020 (Α’ 52) και προµηθεύουν το νοµικό πρόσωπο ή τη νοµική οντότητα µε ποσότητες προϊόντων ίσες µε το εβδοµήντα πέντε τοις εκατό (75%) τουλάχιστον της συνολικής ποσότητας όµοιων ή παρεµφερών προϊόντων παραγωγής τους, ή

β) είναι αγρότες που έχουν συνάψει σύµβαση µε συγκεκριµένη επιχείρηση αγοραστή, µε αντικείµενο τη συµβολαιακή γεωργία, σύµφωνα µε όσα ορίζονται στο άρθρο 16, µε την οποία δεσµεύονται για την εισφορά ποσοτήτων προϊόντων ίσων µε εβδοµήντα πέντε τοις εκατό (75%) τουλάχιστον της συνολικής ποσότητας όµοιων ή παρεµφερών προϊόντων της παραγωγής τους.

  1. Η παρ. 1 εφαρµόζεται για κέρδη που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής.

Η συµπλήρωση στην πλατφόρµα της σύµβασης συµβολαιακής γεωργίας, πρέπει να γίνει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Απαιτείται να υπάρχει σύµβαση για όλα τα παραχθέντα προϊόντα, διαφορετικά δεν θα λάβουν το ευεργέτηµα της µείωσης του φόρου. Π.χ., έχω 8.000Kg καλαµπόκι και 2.000Kg σιτάρι. Το καλαµπόκι υπερβαίνει το 75% της συνολικής µου παραγωγής. Αν κάνω σύµβαση µόνο για το καλαµπόκι και δεν κάνω για το σιτάρι. Τότε δεν θα τύχω καµίας απαλλαγής για κανένα ποσό από τις διατεθείσες ποσότητες.

Η απόφαση, στο άρθρο 1 §2β ορίζει ότι: «…απαιτείται η σύναψη σύµβασης ανά προϊόν µε την οποία ο παραγωγός δεσµεύεται για την πώληση ποσοτήτων ίση µε το 75% τουλάχιστον των προϊόντων παραγωγής του…».

Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι για ό,τι έχετε πουλήσει µέσα στο 2022, θα πρέπει να έχετε στα χέρια σας υπογεγραµµένη σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας µε τον έµπορο που αγόρασε την παραγωγή σας.

Αν την ίδια παραγωγή τη διαθέσατε σε παραπάνω από έναν εµπόρους, θα πρέπει να έχετε σύµβαση µε όλους και όχι µόνο µε έναν. Ή τουλάχιστον µε όσους έχουν παραλάβει το 75% τουλάχιστον της παραγωγής σας.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1: Μέχρι τώρα συνηθιζόταν τις συµβάσεις να τις συντάσσουν οι αγοράστριες εταιρείες (εκκοκκιστήρια, έµποροι, βιοµηχανίες κλπ), λόγω του όγκου των συναλλαγών µε παραγωγούς και της καλύτερης οργάνωσης τους. θεωρώ ότι αυτό θα συνεχίσει να γίνεται, µε τη διαφορά ότι πλέον θα πρέπει να καταχωρούνται στοιχεία από τη σύµβαση αυτή, στην ηλεκτρονική πλατφόρµα της ΑΑ∆Ε.

Επαγγελµατίες αγρότες είναι και του ειδικού (χωρίς βιβλία) και του κανονικού καθεστώτος (µε βιβλία). Οι αγρότες του ειδικού µπορεί να µη βγαίνει να πληρώσουν µεγάλο φόρο, όµως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προσέξουν και αυτοί να µην χάσουν το δικαίωµα στην έκπτωση του φόρου.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2: Οι εταιρείες που αγόρασαν την παραγωγή του 2022, δεν έχουν κανένα λόγο να αρνηθούν να υπογράψουν τη σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας. Το µόνο που θα καταφέρουν είναι να κάνουν ζηµιά στον παραγωγό µε τον οποίο συνεργάστηκαν.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 3: Σύµφωνα µε το άρθρο 1 §3α της απόφασης: «…δεν παρέχεται η απαλλαγή στο εισόδηµα που προκύπτει από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά...». Όταν προσκοµίζετε τα τιµολόγια στο λογιστή σας, θα πρέπει να ξεχωρίζετε τα έξοδα των Φωτοβολταϊκών από τα έξοδα της αγροτικής παραγωγής, για να µπορέσει να έχει την αποτύπωση των καθαρών εισοδηµάτων ώστε να µπορεί να γίνει η εφαρµογή της ευνοϊκής διάταξης µείωσης της φορολογίας.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 4: ∆εν έχουν υποχρέωση να υπογράψουν σύµβαση και να την καταχωρήσουν στην ειδική πλατφόρµα, όσοι αγρότες διαθέτουν την παραγωγή τους µέσω των οµάδων παραγωγών και των Συνεταιρισµών των οποίων είναι µέλη.

Ιδιωτικό συµφωνητικό συµβολαιακής γεωργίας

Προς τους Λογιστές: αποφεύγετε να συντάξετε εσείς το ιδιωτικό συµφωνητικό ή να επιβεβαιώσετε την ορθότητα του. Μπορεί να πιστεύετε ότι βοηθάτε τους πελάτες σας, όµως δεν ξέρει κανείς τι  γίνεται µε τα όποια ψιλά γράµµατα, όπου αυτά υπάρχουν. Και τελικά, αντί να τους βοηθήσετε, να τους κάνετε ζηµιά.

Σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας και χρόνος διαβίβασης

Η καταχώρηση των στοιχείων στην πλατφόρµα θα γίνει έως τις 28/02/2023 και θα πρέπει να γίνει αποδοχή από τον αντισυµβαλλόµενο έµπορο-αγοραστή µέχρι τις 31/03/2023. 

Σχόλια (13)
Προσθήκη σχολίου

08-05-2023 13:15ΜΑΛΑΜΑΤΕΝΙΑ

Καλησπέρα σας, Μήπως γνωρίζει κάποιος από που γίνεται η αποδοχή του αγοραστή???

Απάντηση

17-03-2023 10:35GLYKER

Κι εγώ την ίδια απορία έχω. Από που γίνεται η αποδοχή της εταιρείας που αγοράζει.

Απάντηση

13-03-2023 19:50ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Η ΑΓΟΡΑΣΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΝΗΡΤΗΣΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ.mesaapo poia forma

Απάντηση

17-02-2023 18:43ευαγγελος

Πως, από που γίνεται η αποδοχή της σύμβασης συμβολαιακής γεωργίας;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

25-01-2023 23:57Νικοσ

Έχω σπείρει 18στρ Βίκο σποροπαραγωγη και 3στρ ζωοτροφη....εχουν πουληθεί στον ίδιο προμηθευτη...λογίζονται σαν διαφορετικό είδος άρα χρειάζομαι 2 συμβάσεις??

Απάντηση

25-01-2023 13:43Θεοδωρος Στόικος

Παρακαλω πολυ θα ηθελα να ρωτησω....μπαινονταςσρην πλατφορμα για να βαλω τα στοιχεια καπου ζηταει αρ συμβασης???νομιζω ...εκει μπορω να βαλω τους αριθμους των τιμολογιων πωλησης μιας και δεν εχω καποιο χαρτι (συμβαση-συμβολαιο)με την εταιρεια.Παρολα αυτα συνεργαζομαι πολλα χρονια με την συγκεκρθμμενη εταιρεια και δεν χρειαστηκε ποτε καποιι ειδος συμβασης για την συνεργασια μας.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

25-01-2023 10:32Γιάννης Αντ.

Επίσης στο παράδειγμα σας λέτε ότι αν έχει 8.000 καλαμπόκι και 2.000 σιτάρι θα πρέπει να έχει συμβάσεις και για τα 2. Εφόσον το σιτάρι δεν είναι το 75% της παραγωγής του για ποιον λόγο να κάνει σύμβαση;

Απάντηση

24-01-2023 21:52Γιάννης Αντ.

Παράδειγμα 1 :αν έχω παραγωγή 20.000 καλαμπόκι 2.000 σιτάρι και 1.000 βαμβάκι θα χρειαστεί σύμβαση και για τα 3; Παράδειγμα 2: Αν πούλησα 80.000 κιλά βαμβάκι στον Α και 20.000 κιλα βαμβάκι στον Β πρέπει να κάνω σύμβαση και με τους 2 η αρκεί μόνο με τον Α;

Απάντηση

24-01-2023 12:10καρ

Ερώτημα: α) στην πλατφόρμα θα ανεβάζουμε συμβάσεις που αφορούν το καλλιεργητικό έτος 2022 και τα προϊόντα που παρήχθησαν το 2022 και δηλώθηκαν στην Δήλωση Καλλιέργειας 2022 ??? Ερώτημα β) ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2: Οι εταιρείες που αγόρασαν την παραγωγή του 2022, δεν έχουν κανένα λόγο να αρνηθούν να υπογράψουν τη σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας. Το µόνο που θα καταφέρουν είναι να κάνουν ζηµιά στον παραγωγό µε τον οποίο συνεργάστηκαν. Θα υπογράψει κάποιος σύμβαση βεβαίας χρονολογίας σήμερα για πέρυσι τετοιον καιρό?

Απάντηση

24-01-2023 08:39KONSTANDINOS

ΕΙΜΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΜΕΛΟΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΤΩ ΤΟ 100% ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ.ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΩ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΩ ΣΥΜΒΑΣΗ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΜΕΛΟΣ?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία