BACK TO
TOP
Φορολογικά

Πρώτη φορά αξίζει για τις Ομάδες Παραγωγών

Με αφορµή τη συµβολαιακή γεωργία και τη µείωση του φόρου σε ποσοστό 30-50%, επανέρχοµαι στις οµάδες παραγωγών και γενικότερα στα συλλογικά σχήµατα.

24_138

3212
6



Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας


Να δούµε περιγραφικά τα πλεονεκτήµατα των άρθρων 15 & 16 του νόµου 4935:

Άρθρο 15: Οι επαγγελµατίες αγρότες (φυσικά πρόσωπα), οι οποίοι είναι µέλη Αγροτικών Συνεταιρισµών, Αναγκαστικών Συνεταιρισµών, οµάδων Παραγωγών και γενικότερα εγγεγραµµένοι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισµών και άλλων συλλογικών φορέων του άρθρου 22 του ν. 4673/2020 (Α’ 52), θα έχουν µείωση φόρου 50% επί των καθαρών κερδών τους, εφόσον πουλούν τουλάχιστον το 75% της παραγωγής τους στη συλλογικότητα που είναι εγγεγραµµένη.

Το πλεονέκτηµα το έχουν οι επαγγελµατίες αγρότες, οι οποίοι ασκούν ατοµική δραστηριότητα.

Την ίδια µείωση έχουν και όσοι αγρότες έχουν συνάψει σύµβαση µε συγκεκριµένη επιχείρηση - αγοραστή, µε αντικείµενο τη συµβολαιακή γεωργία, σύµφωνα µε όσα ορίζονται στο άρθρο 16, µε την οποία δεσµεύονται για την εισφορά ποσοτήτων προϊόντων ίσων µε 75% τουλάχιστον της συνολικής ποσότητας όµοιων ή παρεµφερών προϊόντων της παραγωγής τους.

  1. Η παρ. 1 εφαρµόζεται για κέρδη που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής.

Άρθρο 16 Συµβολαιακή γεωργία

Η µελλοντική πώληση αγροτικών προϊόντων µεταξύ παραγωγών και αγοραστών δύναται να συµφωνείται µε ιδιωτικές έγγραφες συµβάσεις βεβαίας χρονολογίας. Οι συµβάσεις, που καταρτίζονται, καταχωρούνται από τα συµβαλλόµενα µέρη ηλεκτρονικά µέσω της εφαρµογής της ΑΑ∆Ε «my AADE», σύµφωνα µε την παρ. 16 του άρθρου 8 του ν. 1882/1990 (Α’ 43). Στις συµβάσεις του πρώτου εδαφίου, για την εφαρµογή άρθρου 15, περιλαµβάνονται: α) το είδος, η καλλιεργούµενη έκταση και η ποσότητα των προς πώληση αγροτικών προϊόντων, β) η ελάχιστη χρονική διάρκεια ισχύος της σύµβασης, η οποία δεν µπορεί να είναι µικρότερη από ένα (1) έτος, και γ) η τιµή του προϊόντος.

Το άρθρο 17 αναφέρεται στις εξουσιοδοτικές διατάξεις, για τις οποίες θα µιλήσουµε πιο κάτω.

Ας δούµε µε παράδειγµα το άρθρο 15 και πως µπορεί να λειτουργήσει (τα νούµερα είναι ενδεικτικά και στρογγυλοποιηµένα για την ευκολία της κατανόησης).

Έστω (5) αγρότες οι οποίοι έχουν όλοι τα καθαρά κέρδη (30.000 ευρώ). Στα καθαρά αυτά κέρδη ο φόρος (κύριος χωρίς προκαταβολή) είναι 5.483 ευρώ. Εφόσον γίνει µέλος σε εταιρικό σχήµα, ο φόρος του θα µειωθεί κατά 50%, ήτοι θα καταβάλλει 2.741,50 ευρώ. Η διαφορά φυσικά είναι µεγάλη.

Ένας αγρότης ο οποίος έχει 20.000 ευρώ, αντί για 2.483 ευρώ θα καταβάλλει 1.241,50 ευρώ, ενώ µε 30.000 ευρώ καθαρά κέρδη αντί για 9.283 ευρώ θα καταβάλλει 4.641,50 ευρώ. Καταλαβαίνουµε όλοι πόσο σηµαντική είναι η µείωση αυτή.

Με το δεδοµένο αυτό, οι αγρότες έχουν πολύ σοβαρό κίνητρο να προχωρήσουν στο σχηµατισµό οµάδων παραγωγών, γιατί η µείωση το φόρου κατά 50%, κάθε άλλο παρά αµελητέα παράµετρος θεωρείται.

Επιπλέον, απαλλάσσονται από τον προβληµατισµό πως να τιµολογήσουν τα προϊόντα τους προς τους συνεταιρισµούς και τις οµάδες παραγωγών που συµµετάσχουν, ώστε να µεταφερθεί το καθαρό προς φορολόγηση ποσό στο εταιρικό σχήµα, κινδυνεύοντας ανά πάσα στιγµή από τον κάθε έλεγχο.

Πλέον, θα έχουν κάθε λόγο να τιµολογούν την παραγωγή τους στο συνεταιρισµό ή την αναγνωρισµένη οµάδα παραγωγών που συµµετάσχουν, δίνοντας έτσι αξία στο σχήµα αυτό αφενός, αλλά αποκτώντας και επιπλέον κίνητρο να σκεφθούν -και γιατί όχι- να προχωρήσουν και σε επενδυτικές κινήσεις τύπου συσκευαστήριο-τυποποιητήριο, κάνοντας ένα επιπλέον βήµα για τη δηµιουργία υπεραξίας και επιπλέον κέρδους.

Έχουν εκδοθεί δύο αποφάσεις µε τις οποίες διευκρινίζονται σηµαντικές απορίες και προβληµατισµοί για τον τρόπο λειτουργίας και εφαρµογής των ανωτέρω άρθρων.

Όµως… Η καταληκτική ηµεροµηνία της 28ης Φεβρουαρίου δεν αρκεί ούτε για ζήτω. Θα πρέπει να το δουν στην Καραγιώργη Σερβίας και να αφήσουν την ηµεροµηνία ανοιχτή, µέχρι την ηµεροµηνία λήξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, γιατί εκδίδονται πολλά τιµολόγια του µήνες Μάρτη Απρίλη, Μάη κλπ., τα οποία αφορούν συµπληρωµατικές τιµές προϊόντων προηγούµενης του 2022. Κι αυτά θα πρέπει να φορολογηθούν στο 2022. Αν η πλατφόρµα κλείσει 28/2 πως θα πάρουν παραγωγοί την έκπτωση του φόρου;

Προτιµήστε τιµολόγια αντί αποδείξεων

Προτιµάτε να ζητάτε και να λαµβάνετε τιµολόγιο αντί για αποδείξεις, ακόµη και για µικροποσά. Οι περισσότερες επιχειρήσεις θα καταχωρίσουν τα στοιχεία σας µία φορά στο πρόγραµµα και στη συνέχεια µπορούν να εκδίδουν το τιµολόγιο ανά πάσα στιγµή. Στο τιµολόγιο αναγράφονται τα είδη που αγοράζετε και είναι πιο εύκολο να τεκµηριώσετε στον έλεγχο το έξοδο για την επιχείρηση σας, σε αντίθεση µε την απόδειξη της ταµειακής µηχανής.

∆ηµιουργία Οµάδων Παραγωγών

Να ευλογήσουµε τα γένια µας και λίγο. Μέχρι τώρα, δεν είχα ασχοληθεί µε οµάδες παραγωγών, γιατί ο µόνος λόγος δηµιουργίας τους ήταν η συµµετοχή τους σε Σχέδια Βελτίωσης, άρα είχαν ηµεροµηνία λήξης. Πλέον, τα πράγµατα είναι διαφορετικά…

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

05-02-2023 13:12Κωστας

υπαρχει διαθεσιμο καπιο υποδειγμα συμφωνητικου για συμβολαιακη γεωργια

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

31-01-2023 11:41Κωστας

Ενταξει και αυτοι κατι προσφερουν καπου χρεαζονται πως θα δικαιολογησουν τις ''χαμηλες'' αμοιβες τους τοσο κοπο κανουν παιδευονται πολυ..Εμεις ολοι καθομαστε και δουλευουν αυτοι

Απάντηση

30-01-2023 22:58Πετρος

Κσποιο λακκο εχει η φαβα..Θα δειξει τι σκοπο εχουν παλι μεγαλε λογιστη αυτα περιμενεις εσυ.Μακαρι να ειναι οπως τα γραφετε αλλιως δεν προκειται να πληρωσουμε εμεις που παραγουμε κανεναν απο σας κσι τιποτα!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία