BACK TO
TOP
Φορολογικά

Οι αποδείξεις των φορολογικών δηλώσεων και οι επαγγελματικοί λογαριασμοί αγροτών

Η ύπαρξη επαγγελµατικού λογαριασµού στους αγρότες δεν είναι υποχρεωτική, τουλάχιστον µέχρι στιγµής. Μήπως είναι τελικά είναι καλύτερα; Ας δούµε τι ορίζει η απόφαση.

24_140

4751
5



Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας


Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση ∆ΕΑΦ 1167412 ΕΞ 2017 η οποία τροποποίησε την Κ.Υ.Α. 45231/2017 «Ρύθµιση Υποχρέωσης Αποδοχής Πληρωµών µε Κάρτα, ορίζεται η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι επαγγελµατίες που είναι υπόχρεοι σε pos µε βάση τους ΚΑ∆, προκειµένου να δηλώσουν τους επαγγελµατικούς λογαριασµούς τους στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑ∆Ε.

Στον Επαγγελµατικό Λογαριασµό οι υπόχρεοι αποδέχονται συναλλαγές που έγιναν ηλεκτρονικά µέσα πληρωµής όπως, ενδεικτικά, µέσα πληρωµής µε κάρτα, εντολές άµεσης χρέωσης, µεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές µε µετρητά. Οι συναλλαγές που διενεργούνται µέσω του Επαγγελµατικού Λογαριασµού αφορούν αποκλειστικά την εµπορική, επιχειρηµατική ή επαγγελµατική δραστηριότητα του υπόχρεου.

Συναλλαγές που αφορούν την εµπορική, επιχειρηµατική ή επαγγελµατική δραστηριότητα του υπόχρεου, µέσω των Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωµών του ν. 3862/2010 ανεξαρτήτως του µέσου συναλλαγής, διενεργούνται µέσω Επαγγελµατικού Λογαριασµού, που έχει δηλωθεί.

Όσοι έχουν κωδικούς αριθµούς δραστηριότητας (ΚΑ∆) που ορίζονται ρητά στην απόφαση υποχρεούνται να έχουν µηχάνηµα pos στην έδρα τους, ώστε όταν πάει ένας πελάτης  τους, να µπορεί να πληρώσει µε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Οι επιχειρηµατίες αυτοί, έχουν συνδέσει έναν τραπεζικό λογαριασµό, στο οποίο πηγαίνουν τα χρήµατα τα οποία εισπράττονται από την πληρωµή µέσω των καρτών. Τους λογαριασµούς αυτούς είναι υποχρεωµένοι να µπουν στην εφαρµογή του taxis και να τους δηλώσουν ως επαγγελµατικούς λογαριασµούς.

Σε αυτή την πρώτη φάση, εξακολουθούν να µην συµπεριλαµβάνονται οι αγρότες, οι οποίοι έχουν ως ΚΑ∆ δραστηριότητας αριθµού που ξεκινάνε από 01 έως 03. Κι όταν λέω αγρότες, αναφέροµαι και στους ειδικού και στους κανονικού καθεστώτος, αλλά και στους κατόχους αγροτικής εκµετάλλευσης.

Πολλοί νοµίζουν ότι υποχρεώσεις έχουν µόνο όσοι αγρότες τηρούν βιβλία. Αυτό δεν ισχύει. Τις ίδιες υποχρεώσεις µε τις κοινές εµπορικές επιχειρήσεις έχουν τόσο οι αγρότες του κανονικού, όσο και οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνά κανείς, ότι οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος, έχουνε ελάχιστες διαφορές µε αυτούς του κανονικού: δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, δεν υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις πωλήσεων, ενώ όταν πουλάνε, εκδίδουν τα παραστατικά πώλησης οι αγοραστές (τιµολόγια αγοράς). Για όλες τις υπόλοιπες συναλλαγές αντιµετωπίζονται και θεωρούνται επιχειρηµατίες.

Προαιρετικά µπορεί οποιοσδήποτε να µπει στο σύστηµα και να δηλώσει τον/τους επαγγελµατικούς λογαριασµούς του. Με αφορµή όµως τις φορολογικές δηλώσεις που ξεκινούν το επόµενο διάστηµα, θέλω να επισηµάνω το πρόβληµα που παρατηρείται.

Στους κωδικούς 049/050 της φορολογικής δήλωσης δηλώνονται τα ποσά δαπανών που έγιναν µε τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Ο φορολογούµενος που δικαιούται αφορολόγητο (και οι αγρότες), θα πρέπει να έχει «ξοδέψει» µε τον τρόπο αυτό το 30% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήµατος, προκειµένου να έχει την έκπτωση στο φόρο.

Παρατηρούµε ότι στον κωδικό 049 / 050 εµφανίζονται µεγάλα ποσά, που αγγίζουν και ξεπερνούν πολλές φορές τις 100.000 ευρώ. Φυσικά όλες αυτές δεν είναι δαπάνες για ρούχα, παπούτσια και φαγητό αλλά συµπεριλαµβάνονται όλες οι κινήσεις που αφορούν την αγορά και εξόφληση αγροτικών εφοδίων, µηχανολογικού εξοπλισµού και γενικά την αγροτική δραστηριότητα.

Ωστόσο, σε µία δήλωση µε καθαρά κέρδη 10 και 20.000 ευρώ, το να εµφανίζεται δαπάνη 100.000 ευρώ δηµιουργεί πρόβληµα, το οποίο θα ταλαιπωρήσει το φορολογούµενο όταν κληθεί να αποδείξει πως τα χρήµατα αυτά αποτελούσαν επαγγελµατικές δαπάνες.

Προφανώς και θα µπορεί να αποδείξει ότι τα ποσά αυτά προέρχονται από επαγγελµατικά έξοδα. Η ταλαιπωρία όµως θα παραµείνει. Επίσης, είναι πολύ σηµαντικό να υπάρχουν ξεχωριστοί λογαριασµοί ανάµεσα στους συζύγους για να µπορεί να αποδεικνύεται εύκολα από ποιον γίνεται η εξόφληση.

Συνεπώς, φροντίστε να έχετε ξεχωριστό λογαριασµό για τις προσωπικές σας δαπάνες, ώστε τα ποσά που έρχονται αυτόµατα στη φορολογική σας δήλωση, να µην έχουν σχέση µε την επαγγελµατική σας δραστηριότητα.

Ηλεκτρονικά βιβλία: Το τεράστιο πρόβληµα βρίσκεται µπροστά µας

Από 1/1/2023 όλα τα τιµολόγια πώλησης πρέπει να διαβιβάζονται στο σύστηµα των ηλεκτρονικών βιβλίων, την επόµενη µέρα από την ηµεροµηνία έκδοσης. Θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι οργανώσεις των αγροτών (Συνεταιρισµοί, συνδικαλιστικοί φορείς, Επιµελητήρια κλπ.), και να ενηµερώσουν τους «φωστήρες» της ιδέας αυτής, ότι υπάρχουν περιπτώσεις αγροτών που δεν µπορούν να το εφαρµόσουν, ζητώντας εξαίρεση κάποιων κατηγοριών παραγωγών.

Ένταξη σε συνεταιρισµό ή δηµιουργία Οµάδας Παραγωγών

Νέα δεδοµένα στη φορολογία των αγροτών φέρνει η δυνατότητα µείωσης του φόρου κατά 50%, για όσους αγρότες πωλούν την παραγωγή τους εντός των συνεταιριστικών σχηµάτων των οποίων είναι µέλη. ∆είτε το πριν την πώληση της φετινής συγκοµιδής, γιατί η µείωση φόρου ισχύει από το 2022.

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

07-02-2023 20:15alex

"Για όλες τις υπόλοιπες συναλλαγές αντιµετωπίζονται και θεωρούνται επιχειρηµατίες." Αποκλείστηκαν όμως απο τις επιστρεπτέες προκαταβολές γιατί δεν θεωρούνταν επιχειρηματίες. Να αποφασίσουμε, θεωρούνται επιχειρηματίες ή οχι εν τέλει ?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

06-02-2023 17:04Νικος

Έτσι και αλλιώς οι λογαριασμοί μας είναι δεσμευμένοι....μια άσχετη με το θέμα ερώτηση η επιστροφή ΦΠΑ από πού προκύπτει; Από τα τιμολόγια πώλησης η τα έξοδα;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία