Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Φορολογικά

Γίνεται απλή η έκπτωση φόρου συνεταιρισμένων 50% μέσω ΑΑΔΕ

Σε διαδικασία διαμόρφωσης και ενσωμάτωσης βρίσκονται προσαρμογές στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ώστε να μπορούν οι αγρότες – μέλη συνεταιρισμών, που παραδίδουν το 75% της παραγωγής τους από ένα προϊόν, να μπορούν να εξασφαλίζουν με απλό τρόπο την έκπτωση φόρου 50%.

8-9_pin_7_2_2

Πέτρος Γκόγκος

7018
3

Γίνεται πιο απλή η έκπτωση φόρου 50% συνεταιρισμένων στην πλατφόρμα ΑΑΔΕ

Ουσιαστικά αυτό που δρομολογείται είναι να αναφέρει ο αγρότης τον Αριθμό Μητρώου του συνεταιρισμού στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και από εκεί και έπειτα ο συνεταιρισμός αποδεχόμενος την αναφορά, να διευθετεί τις υπόλοιπες διαδικασίες πιστοποίησης του μέλους και της ποσότητας που παρέλαβε από αυτό.

Με αυτόν τον τρόπο οι αγρότες δεν θα επιβαρύνονται με παραπάνω κόστος για τη διεκπεραίωση της νέας διαδικασίας. Κατ΄αναλογία θα πρέπει και οι συνεταιρισμοί να μπορούν με απλοποιημένο τρόπο και χωρίς πρόσθετη γραφειοκρατική επιβάρυνση, να επιβεβαιώνουν τις ποσότητες των προϊόντων απευθείας μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ και τα αντίστοιχα τιμολόγια ή τις εκκαθαρίσεις που εκδίδουν στους παραγωγούς.

Η παραπάνω διαδικασία είναι προϊόν διαβουλεύσεων της ΕΘΕΑΣ με ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πάντως η όλη διαδικασία συναντά πρακτικές δυσκολίες που άπτονται τόσο της διάρθρωσης του εμπορικού δικτύου των συνεταιρισμών, όσο και των ιδιαιτεροτήτων επιμέρους καλλιεργειών.

Ασυμφωνία ΑΦΜ

Για παράδειγμα, είναι συχνό, οι αγρότες να είναι μέλη των τοπικών συνεταιρισμών, αλλά βάσει καταστατικού να πουλάνε έμμεσα στην Ένωση Συνεταιρισμών. Σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται πώληση προϊόντων σε διαφορετικό ΑΦΜ από τον συνεταιρισμό που είναι μέλος ο αγρότης . Μια λύση, την οποία καταθέτει η ΕΘΕΑΣ, θα ήταν να καταχωρεί ο κάθε φορολογούμενος αγρότης μέλος ΑΣ ή Ο.Π τον Αριθμό Μητρώου του ΑΣ και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός να κάνει αποδοχή μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ το μέλος και την ποσότητα του 75% με βάσει τις εκκαθαρίσεις του Συνεταιρισμού.

Μια αντίστοιχη περίπτωση προκύπτει από μικρό συνεταιρισμό που πουλά όλα τα προϊόντα των μελών του μέσω του συνεταιρισμού (το 100% της παραγωγής τους). Η παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής πωλήθηκε μέσω του συνεταιρισμού σε έμπορο (εταιρεία) μέσω ιδιωτικού συμφωνητικού (100% της παραγωγής). Κόπηκαν τιμολόγια από την εταιρεία και ο συνεταιρισμός προχώρησε στην έκδοση εκκαθαρίσεων στους παραγωγούς μέλη του. 

Με εκκαθαρίσεις η έκπτωση στους καπνοπαραγωγούς

Ειδική διαχείριση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ φαίνεται ότι χρειάζεται και η περίπτωση των παραγωγών καπνού. Η πώληση γίνεται στην επόμενη χρονιά της συγκομιδής. Θα μπορούσε να καταχωρείται στην πλατφόρμα μόνο η εκκαθάριση που εκδίδει εντός του φορολογικού έτους ο παραγωγός, ασχέτως της εσοδείας καπνών, για να μπορέσουν οι παραγωγοί καπνού να έχουν την ανάλογη μείωση φόρου. Ωστόσο για να συμβεί αυτό, θα χρειαστεί να γίνουν οι απαιτούμενες θεσμικές και μηχανογραφικές διαδικασίες. 

Ανάγκη να πάρουν για το 2022 την έκπτωση οι ελαιοπαραγωγοί

Η ιδιαιτερότητα της φετινής εμπορικής περιόδου στην ελιά, γεννά ακόμα μια ανάγκη ειδικής ρύθμισης προς όφελος των συνεταιρισμένων ελαιοπαραγωγών, σύμφωνα με την ΕΘΕΑΣ. Συγκεκριμένα, το ελαιόλαδο εσοδείας 2022, ως προς τον μεγαλύτερο όγκο του, παραδίδεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2023, δηλαδή η έκπτωση του φόρου περνά βάσει των τιμολογίων περνά στο οικονομικό έτος 2023, ήτοι του χρόνου, που λόγω παρενιαυτοφορίας, ενδέχεται οι παραγωγοί να μην έχουν σοδειά, κάτι που προκαλεί επιπλοκές.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

09-02-2023 21:39Τάκης

οι παραγωγοί για να κάνουν την δουλεία τους λένε το ένα ψέμα μετά το άλλο. Ούτε ο Συνεταιρισμός τους ενδιαφέρει, αρκεί να κάνουν τη δουλειά τους. Να μου πείτε πως ο Συνεταιρισμός θα διασφαλιστεί ότι ο παραγωγός λέει την αλήθεια, αφού δεν υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας ?

Απάντηση

09-02-2023 16:13Γεώργιος

Εμείς που πληρώσαμε χρυσούς τους συνεταιρισμούς για χρόνια και τώρα δεν υπάρχουν από την κακοδιαχείριση γιατί να είμαστε στην απ'έξω;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία