BACK TO
TOP
Φορολογικά

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες, σαν να λέμε, ο Θεός να βάλει το χέρι του

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

24_149

Γιώργος Παπαδημητρίου

2392
2

Πρόκειται για εντελώς νέα δεδοµένα στην καθηµερινότητα των επιχειρήσεων. Κι επειδή και οι αγρότες θεωρούνται επιχειρήσεις, έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις µε τις λοιπές επιχειρήσεις. Και φυσικά κανείς από τη Φορολογική ∆ιοίκηση δεν µπορεί να αιτιολογήσει γιατί υπάρχει αυτή η εµµονή της άµεσης εφαρµογής των ηλεκτρονικών βιβλίων, ενώ την ίδια στιγµή αυτά δεν λειτουργούν.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία αποτελούν µία παγκόσµια πρωτοτυπία που έχει αποφασίσει να εφαρµόσει η ΑΑ∆Ε, καθώς δεν εφαρµόζεται πουθενά αλλού στον κόσµο.

ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ, ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΕΙ∆ΙΚΟΥ

Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι ισχύει ό,τι ίσχυε µέχρι τώρα: για τις πωλήσεις των αγροτών του ειδικού καθεστώτος συνεχίζουν να εκδίδουν τιµολόγιο αγοράς οι αγοραστές, είτε αυτοί είναι έµποροι, είτε άλλοι αγρότες του κανονικού καθεστώτος.

Να επισηµάνω ότι τη νοµολογία την εκδίδει το υπουργείο Οικονοµικών, όχι η ΑΑ∆Ε. Συνεπώς, έχουµε το φορολογικό νόµο και πάνω σε αυτόν θα έρθουν να ακουµπήσουν τα ηλεκτρονικά βιβλία, όχι το αντίθετο.

Και πάµε στις λεπτοµέρειες, µιλώντας πρώτα για τους αγρότες του ειδικού:

  • Όσοι αγρότες δεν είναι ενταγµένοι στο ειδικό καθεστώς, θα πρέπει να το κάνουν άµεσα. Η ηµεροµηνία ένταξης τους θα είναι αυτή κατά την οποία θα υποβληθεί το αίτηµα στη ∆.Ο.Υ.
  • Όταν πουλάνε την παραγωγή τους, καλό είναι να έχουν µαζί τους και µία εκτύπωση της προσωποποιηµένης πληροφόρησης, στην οποία εµφανίζεται η εικόνα τους στο Taxis. Για ποιο λόγο; ∆ιότι ο αγοραστής, αν δεν µπορεί να διαπιστώσει πως είναι ενταγµένοι στο ειδικό καθεστώς, είναι υποχρεωµένος να εκδώσει τιµολόγιο αγοράς από ιδιώτη.
  • Τι σηµαίνει αυτό; Ότι θα πρέπει ο έµπορος να τους παρακρατήσει χαρτόσηµο 3,6% για να το αποδώσει στο ∆ηµόσιο. Αν π.χ. ο παραγωγός είναι να πληρωθεί 5.000 ευρώ, στην περίπτωση που δεν είναι ενταγµένος στο ειδικό καθεστώς, θα πληρωθεί 5.000 – 3,6% = 4.820 ευρώ.
  • Ο δε έµπορος, αν δεν το κάνει, ο έλεγχος θα του επιβάλει πρόστιµο 250 ευρώ για την µη υποβολή της δήλωσης χαρτοσήµου.

Κλείνουµε λοιπόν το θέµα των αγροτών του ειδικού καθεστώτος λέγοντας -για µία ακόµη φορά- ότι η εγγραφή στο ειδικό καθεστώς δεν είναι επιλογή αλλά υποχρέωση, δεν σας στοιχίζει τίποτα ούτε σας επιβαρύνει κάτι, απεναντίας µόνο προβλήµατα σας δηµιουργεί.

Πάµε και στους αγρότες του κανονικού καθεστώτος.

Επαναλαµβάνω, η υποχρέωση για ενηµέρωση των MyDATA υπάρχει και για τους αγρότες µε βιβλία, αφού αντιµετωπίζονται και αυτοί ως επιχειρήσεις. Η ΑΑ∆Ε απαιτεί πλέον να γίνεται η διαβίβαση των παραστατικών πωλήσεων στα MyDATA, το αργότερο την επόµενη ηµέρα από την ηµέρα έκδοσης. Έτσι:

  •   Από 01/01/2023 τα τιµολόγια πρέπει να διαβιβάζονται στο σύστηµα των my data µέχρι την επόµενη ηµέρα από την ηµέρα έκδοσης. Π.χ. τα τιµολόγια που εκδόθηκαν στις 20/04/2023 πρέπει να διαβιβαστούν µέχρι τις 21/04/2023 κλπ.
  •   Αυτό µπορεί να γίνει µε τους εξής τρόπους:
  1. Ο αγρότης - εκδότης του τιµολογίου, να το διαβιβάσει ο ίδιος µέσω της εφαρµογής e-timologio της ΑΑ∆Ε.
  2. Ο αγρότης να εκδώσει τιµολόγιο µέσω υπολογιστή και προγράµµατος µέσω του υπολογιστή του.
  3. Ο αγρότης να δώσει εντολή στον αγοραστή έµπορο, να εκδίδει εκείνος για λογαριασµό του [αυτοτιµολόγηση], κάτι που είναι το σύνηθες µέχρι σήµερα. Συνεπώς, σύµφωνα µε τα ανωτέρω, θα είναι ελάχιστοι οι αγρότες που θα έχουν αυτή την υποχρέωση, άρα ας ασχοληθούµε µε το συντριπτικό ποσοστό των υπολοίπων.

Η κάθε µία από τις παραπάνω περιπτώσεις, έχει τις ιδιαιτερότητες της. Το ιδανικό θα ήταν να γίνονται όλες οι πωλήσεις µε αυτοτιµολόγηση, δυστυχώς όµως αυτό δεν είναι εφικτό. Ειδικά στις περιπτώσεις που αγρότες αγοράζουν από άλλους αγρότες [π.χ. κτηνοτρόφοι από καλλιεργητές ζωοτροφών κλπ.], θα πρέπει να συνεννοηθούν ποιος θα εκδίδει τι.

Αφήνω για επόµενη φορά τα προβλήµατα που δηµιουργούν κάποιοι Συνεταιρισµοί αλλά και εταιρείες, οι οποίοι διαβιβάζουν στα MyDATA τις εκκαθαρίσεις όπως να ‘ναι. Το χειρότερο και άκρως επικίνδυνο είναι πως θεωρούν ότι το κάνουν και σωστά.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

26-04-2023 14:22αγροτης

πληρωνε κατακαιμενε αγροτη και παλι

Απάντηση

24-04-2023 15:54ΠΕΤΡΟΣ

κουλουβαχατα μεγαλο μπερδεμα αυτα τα βιβλια τα ηλεκτρονικα.Πολυ φασαρια χωρις κανενα οφελος καθολου κερδος μονο εξτρα κοστος οικονομικο και το χειροτερο που δεν πληρωνεται ψυχικο!Κωλοχαρτα.Να τα αναλαβουν οι εταιρειες που τα κονομανε εμεις παραγουμε για ολους αυτους

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία