BACK TO
TOP
Φορολογικά

Τελειώνει η προθεσμία για τη συμβολαιακή γεωργία αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Επανέρχοµαι στη συµβολαιακή γεωργία. Η προθεσµία για την υποβολή των αιτήσεων στην πλατφόρµα λήγει στις 31/05/2023.

24_154

Γιώργος Παπαδημητρίου

2533
8

Σύµφωνα µε την απόφαση, η ηµεροµηνία είναι ανατρεπτική. Έχουµε επισηµάνει τα προβλήµατα που υπάρχουν στην πράξη, καιρό τώρα. Και κάθε µέρα που περνά, προκύπτουν και νέα. Υπενθυµίζω ότι:

Η πλατφόρµα στην οποία υποβάλλονται οι συµβάσεις συµβολαιακής γεωργίας είναι σε λειτουργία. Στη διεύθυνση της ΑΑ∆Ε, www.aade.gr/mybusinesssupport, οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να εισέρχονται µε τους κωδικούς taxis και να συµπληρώνουν τα στοιχεία που ζητά το σύστηµα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να µπορέσει κάποιος να ολοκληρώσει τη συµπλήρωση της πλατφόρµας, είναι να έχει διαθέσιµα: α) τη δήλωση καλλιέργειας (ΟΣ∆Ε) του έτους 2022 και φυσικά όλα τα τιµολόγια πώλησης του 2022.

Για το 2022 δικαιούχοι της απαλλαγής από το φόρο εισοδήµατος κατά 50%, σύµφωνα µε το άρθρο 15 του ν.4935/2022, είναι οι κατ’ επάγγελµα [επαγγελµατίες] αγρότες.

Να επισηµάνουµε ότι: α) η µείωση του φόρου κατά 50% ισχύει εις το διηνεκές για τους επαγγελµατίες αγρότες και β) η µείωση του φόρου κατά 30% για τους καλλιεργητές παράλληλα απασχολούµενους αγρότες, ισχύει για τα επόµενα εννιά (9) έτη.

Συνεχίζω µε τα προβλήµατα και τους προβληµατισµούς που προκύπτουν και απαιτούν άµεσα λύση.

Μέχρι στιγµής, οι δηλώσεις που έχουν καταχωρηθεί στη συγκεκριµένη πλατφόρµα είναι ελάχιστες. Αυτό συµβαίνει διότι η κάθε κίνηση εγείρει προβληµατισµούς και ανησυχία.

Το µεγαλύτερο πρόβληµα απ’ όλα: Ο δικαιούχος-αγρότης απευθύνεται στο λογιστή του και του ζητά να υποβάλλει την αίτηση. Καλά κάνει. Υπό την προϋπόθεση όµως ότι η σύµβαση είναι σωστή. Τι περιµένεις να κάνω εγώ όταν η σύµβαση που µου έφερες γράφει:

«Στην …. σήµερα την 10.05.23, οι κάτωθι συµβαλλόµενοι………… συµφώνησαν ότι θα παραδοθεί το ………. προϊόν σε περίοδο 01.01.22-31.12.22….»;

Η σύµβαση αυτή είναι λάθος διότι η ηµεροµηνία σύνταξης είναι µεταγενέστερη της ηµεροµηνίας έναρξης, µε αποτέλεσµα να µην µπορεί να καταχωρηθεί.

«∆ιόρθωσε το εσύ, εγώ δεν ξαναπάω στον έµπορο έχω δουλειά τώρα, έσπειρα και ετοιµάζοµαι να ποτίσω». ∆εν µπορώ, ο λογιστής, να το διορθώσω αυτό (παρότι έχω τη διάθεση να βοηθήσω), διότι πρέπει η σύµβαση να είναι ίδια µε το αντίγραφο που έχει ο αγοραστής.

Αυτό σηµαίνει ότι θα πρέπει να συνεννοηθεί ο παραγωγός µε τον αγοραστή και να κάνουν τη διόρθωση της σύµβασης.

Αν δεν έχω στα χέρια µου τη σύµβαση ή τις συµβάσεις, δεν θα ανεβάσω τίποτα στην πλατφόρµα και κατά συνέπεια δεν θα τύχετε της έκπτωσης του φόρου.

Έχουν υπάρξει πάρα πολλές περιπτώσεις όπου οι αγοραστές αρνούνται να συντάξουν ή να υπογράψουν τη σύµβαση. ∆υστυχώς, αν δεν βρεθεί λύση, δεν µπορώ ο λογιστής να κάνει κάτι. Πρέπει να γνωρίζετε ότι:

  •   Οι συµβάσεις συµβολαιακής γεωργίας θα πρέπει να καταχωρηθούν στην πλατφόρµα MyBusinessSuapport έως τις 31/05/2023, µε τα µέχρι τώρα δεδοµένα.
  •   Αν παρέλθει αυτή προθεσµία δεν µπορεί να γίνει κάτι περαιτέρω, εκτός αν αλλάξει κάτι, το οποίο απαιτείται.
  •   Τις συµβάσεις εκ των πραγµάτων δεν µπορεί να τις συντάξει ο Λογιστής, επειδή είναι ένα έγγραφο που µπορεί να έχει νοµικές προεκτάσεις.
  •   Όσοι είστε µέλη συνεταιρισµών και πουλήσατε τα προϊόντας µέσω του Συνεταιρισµού, δεν χρειάζεστε σύµβαση για τα προϊόντα αυτά.
  •   Αν όµως πουλήσατε τα προϊόντα σας σε έµπορο ή εµπόρους, τότε πρέπει να έχετε σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας για τα προϊόντα που διαθέσατε εκτός συνεταιρισµού. ∆ιαφορετικά χάνετε το δικαίωµα της έκπτωσης για όλο το ποσό των καθαρών κερδών σας.

Προσοχή: προκειµένου οι λογιστές να προχωρήσουν στη σύνταξη και υποβολή της φορολογικής δήλωσης, θα πρέπει να έχουν από εσάς µία υπεύθυνη δήλωση µε την οποία θα δηλώνετε ότι «…δηλώνω υπεύθυνα ότι πούλησα τουλάχιστον το 75% της παραγωγής µου µέσω Συνεταιρισµού ή µε σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας».

Μόνο σ’ αυτή την περίπτωση θα προχωρήσει ο λογιστής σε υποβολή, χωρίς να ρισκάρει να υποβάλλει ψευδή δήλωση. ∆ιότι δεν µπορεί να γνωρίζει ούτε θα έρθει να ελέγξει στις αποθήκες σας εάν έχετε και άλλο προϊόν ή αν πράγµατι πουλήσατε το ποσοστό της παραγωγής που ορίζει ο νόµος.

 

Το πρόβληµα µε το ιδιωτικό συµφωνητικό συµβολαιακής

Η συµφωνία προκαταβολικά µε τον αγοραστή, από µόνη της δηµιουργεί τεράστια προβλήµατα. Έχει υπάρξει σύµβαση στο παρελθόν στην οποία «πάτησε» ο αγοραστής και δεν έδωσε στον παραγωγό, την επιπλέον τιµή που προέκυψε στην αγορά για τα προϊόντα του. Η ∆ιοίκηση θα πρέπει να δει την κατάργηση της υποχρέωσης υπογραφής προκαταβολικά. ∆ιαφορετικά,
ένας παραγωγός µπορεί να επιλέξει να µην υπογράψει συµβολαιακή, ρισκάροντας να πληρώσει παραπάνω φόρο, από το να έχει υπογράψει συµβολαιακή και να κινδυνεύσει να µην λάβει την επιπλέον τιµή για τα προϊόντα του.


Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

23-05-2023 22:50Κώστας

Την υποχρεωση υπευθυνης δηλωσης προς τον λογιστη πως σου ειρθε τωρα ξαφνικα.Αναφερεται πουθενα αυτο ή το κατεβασες απο το μυαλο σου.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

22-05-2023 16:29Χρηστος

ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑ ΕΙΠΑΝΕ ΟΤΙ Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΦΩΝΗΤΙΚΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΓΙΑ ΤΟ 2022 .ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ;;

Απάντηση

22-05-2023 15:56Σοφία

Ευχαριστουμε για τις πληροφοριες που μας δινετε καθε φορα. Για τις νεες παραγωγες, που θα πουλησουμε σε ενα μηνα , πότε θα κανουμε συμβαση ; Πριν την πωληση;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία