Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Φορολογικά

Τέλος χρόνου για ΕΝΦΙΑ και τα δικαιολογητικά της επιστρεπτέας στήριξης

Περισσότεροι από 6,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται την Τετάρτη 31 Μαΐου να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

2707ENFIA

76
0

Παράλληλα και οι σχεδόν 65.000 επιχειρήσεις που κατέχουν ακίνητα θα πρέπει να πληρώσουν ομοίως την πρώτη δόση. Από την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ προκύπτει ότι τα φυσικά πρόσωπα ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν 1,734.δισ ευρώ, ενώ οι 64.363 επιχειρήσεις 534,3 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός φόρος (φυσικά και νομικά πρόσωπα) ανέρχεται στο ποσό των 2,268 δισ. ευρώ. Ο φόρος καταβάλλεται σε ισόποσες δόσεις ωστόσο υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορεί να καταβληθεί ο φόρος. Ειδικότερα ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να πληρωθεί:

- Σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη να λήγει σήμερα και την τελευταία στις 29 Φεβρουαρίου 2024.

- Σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση. Η ρύθμιση προβλέπει:

 α) Έως 12 μηνιαίες δόσεις οι οποίες επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 4,34%

 β) 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις οι οποίες επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5,84%.

-  Σε 12 ίσες άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα.

Σημειώνεται ότι πριν την καταβολή της πρώτη δόσης, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις που εντόπισαν στο εκκαθαριστικό  του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, ο φόρος επανυπολογίζεται και εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ. Σε κάθε περίπτωση, οι διορθώσεις στο Ε9 μπορούν να γίνουν εμπρόθεσμα μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023.  Μετά η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα πρέπει να εξοφληθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024. Ανάλογα με το είδος των λαθών και παραλείψεων στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων η μείωση του φόρου μπορεί να κυμανθεί από 20% έως 90%.  

Εκπνέει η προθεσμία για τα δικαιολογητικά της επιστρεπτέας

Χιλιάδες επιχειρήσεις που είχαν λάβει τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής την περίοδο της πανδημίας κλήθηκαν να επιστρέψουν εφάπαξ και εντόκως ολόκληρο το ποσό της κρατικής ενίσχυσης καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούσαν τους όρους χορήγησης του κρατικού δανείου. Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στις επιχειρήσεις την ευκαιρία να γλιτώσουν από την επιστροφή του κρατικού δανείου εφόσον υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά έως και σήμερα.

Η υποβολή των δικαιολογητικών της επιστρεπτέας γίνεται στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ. Οσοι χάσουν την προθεσμία και δεν καταθέσουν τα δικαιολογητικά αλλά και οι επιχειρήσεις για τις οποίες θα διαπιστωθεί ότι δεν τήρησαν τη ρήτρα της απασχόλησης θα κληθούν να εξοφλήσουν, εφάπαξ και με το τόκο που υπολογίζεται από την 1η Δεκεμβρίου 2022 ολόκληρο το ποσό του κρατικού δανείου, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία