BACK TO
TOP
Φορολογικά

Απαραίτητα τα τιμολόγια για παροχή υπηρεσιών από εργολήπτες

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι και οι αγρότες είναι επιχείρηση, αντιµετωπίζονται ως επιχείρηση, λειτουργούν ως επιχείρηση και οι έλεγχοι θα τους αντιµετωπίσουν ως επιχείρηση.

24_160

Γιώργος Παπαδημητρίου

4138
2

Επιβεβλημένη η λήψη τιμολογίων για την παροχή υπηρεσιών από εργολήπτες με μηχανές συγκομιδής

∆εν αλλάζει τίποτα αν κάποιος έχει βιβλία ή όχι. Η διαφορά είναι πως οι πιθανότητες ελέγχου για όσους έχουν βιβλία είναι αυξηµένες σε σχέση µε τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος.

Οι αγροτικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη (µε τους αγρότες να ταλαιπωρούνται από τον καιρό καθηµερινά) και ο διαρκής αγώνας τους συνεχίζεται για µία ακόµη χρονιά, ευελπιστώντας οι καρποί της παραγωγής που θα συλλέξουν να είναι ανάλογοι των κόπων τους.

Με εξαίρεση τις πιπεριές και τις ελιές, η συλλογή των οποίων γίνεται µε το χέρι (για τις ελιές έχω δει µηχάνηµα που τις µαζεύουν, αλλά δεν το έχω δει µε τα µάτια µου στην πράξη), η συλλογή των υπολοίπων καλλιεργειών γίνεται µε µηχανήµατα. Για παράδειγµα, η θεριζοαλωνιστική µε την οποία συλλέγεις σιτάρι, καλαµπόκι, βίκο, τριφύλλι (τουλάχιστον), µετά το θερισµό του σιταριού αράζει στην αυλή των «κοµπινιέρων», οι οποίοι βγάζουν το µαχαίρι, αλλάζουν τις ρίγες στο λαιµό, τα κόσκινα, ελέγχουν τα ανεβατόρ, ρυθµίζουν τα κουζνέτα στα άλογα και κουµπώνουν  τον «καλαµποκά», για να είναι έτοιµοι για τον αραβόσιτο.

Η συντήρηση φυσικά γίνεται σε όλα τα µηχανήµατα, ώστε να είναι έτοιµα για την περίοδο της συλλογής. Και βέβαια αφορά τους ιδιοκτήτες αγροτικών µηχανηµάτων. Γιατί δεν είναι όλοι. Οι υπόλοιποι καλλιεργητές που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία, συνεννοούνται, προγραµµατίζουν και κανονίζουν τη σειρά µε την οποία θα έρθει το µηχάνηµα να συλλέξει την παραγωγή τους. Η συµφωνία γνωστή: «τα λεφτά στη ρόδα», «χωρίς τιµολόγιο, διαφορετικά δεν έρχοµαι να σου το µαζέψω» κλπ.

Αν εσείς κύριοι της φορολογικής ∆ιοίκησης είχατε ένα χωράφι και δεν είχατε δικά σας µηχανήµατα, µου ζητούσατε να έρθω να αλωνίσω το σιτάρι, το καλαµπόκι, να κόψω το τριφύλλι ή να ψεκάσω (γιατί δεν είχατε ψεκαστικό), να σπείρω γιατί δεν είχατε σπαρτική µηχανή κλπ.) και σας έλεγα «..µάγκες, 20 ευρώ το στρέµµα, αλλά δεν έχει τιµολόγιο, διαφορετικά δεν έρχοµαι καθόλου», τι θα κάνατε; ∆εν θα µε αφήνατε να έρθω; ή θα µου λέγατε «έλα», θα ολοκλήρωνα τη συλλογή της παραγωγής σας και στη συνέχεια θα ψάχνατε να βρείτε άλλα έξοδα για να καλύψετε τα χρήµατα που µου δώσατε µαύρα; Προφανώς θα επιλέγατε το δεύτερο, όχι γιατί θέλετε να είστε παράνοµοι, αλλά δυστυχώς γιατί αυτό κάνουν από ανάγκη χρόνια τώρα όλοι οι παραγωγοί οι οποίοι δεν έχουν δικά τους µηχανήµατα.

Κανείς δεν είναι κατά των ελέγχων. Όλοι όµως είµαστε κατά του υπερβάλλοντος ζήλου που επιδεικνύουν κάποιοι εκ των ελεγκτών. Και καλό είναι, αντί να τιµωρήσετε τους λήπτες της υπηρεσίας, να αναζητήσετε και να τιµωρήσετε τους παρέχοντες την υπηρεσία, για άρνηση έκδοσης τιµολογίου παροχής.

Κάνετε κι εδώ το ίδιο λάθος που κάνουν στο υπουργείο Εργασίας µε τα εργόσηµα: δεν τιµωρούν τον εργάτη που, ενώ πληρώνεται κανονικά, αρνείται να δεχθεί την ασφάλιση µέσω εργόσηµου. Απειλεί τον παραγωγό λέγοντας του […ή θα µου δώσεις τα λεφτά στο χέρι ή αλλιώς δεν έρχοµαι,  δεν θα χάσω εγώ τα επιδόµατα εξαιτίας σου…» Αν είναι δυνατόν!!!

Οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει. Οι γνωστοποιήσεις ελέγχου συνεχίζουν να στέλνονται, οι «δικαιούχοι» τα έχετε παραλάβει και όταν έρθει η ώρα, θα ενηµερωθείτε να προσκοµίσετε όλα τα στοιχεία που θα χρειαστούν, προκειµένου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες.

Παρεπιπτόντως, τον έλεγχο δεν υπάρχει κανέναν λόγος να τον φοβούνται οι αγρότες. Ο έλεγχος γίνεται µε βάση µια σειρά από κριτήρια. Σε καµία περίπτωση δεν ξεκινά µε σκοπό να πάρει κανενός το κεφάλι, αλλά για να ελεγχθεί εάν τηρούνται οι διατάξεις.

Συνεπώς, φροντίστε φέτος, να έχετε τιµολόγια παροχής για όλες τις αγροτικές εργασίες που σας παρείχαν οι ιδιοκτήτες αγροτικών µηχανηµάτων, προκειµένου να µην βρεθείτε προ εκπλήξεων. Μην ξεχνάτε ότι όποια ευθύνη έχει όποιος δεν εκδίδει, την ίδια ευθύνη έχει και όποιος δεν λαµβάνει τιµολόγιο.

Η παρωδία της υποχρέωσης υποβολής πίνακα προσωπικού για εργάτες γης

Παραµένει σε ισχύ, µία αστεία διάταξη του υπουργείου Εργασίας σύµφωνα µε την οποία, ο αγρότης που απασχολεί αγρεργάτες στα χωράφια του θα πρέπει να προσκοµίσει χειρόγραφο πίνακα προσωπικού στην τοπική Επιθεώρηση Εργασίας. Κανείς από τους «φωστήρες» του υπουργείου δεν µας λέει όµως τι να γράψουµε στις ώρες και µέρες απασχόλησης. Πως στην ευχή θα δηλώσουµε έναν εργαζόµενο ότι θα πάει ∆ευτέρα µε Παρασκευή 07:00 – 15:00 να µαζέψει µήλα, καπνό, ελιές κλπ, ενώ µπορεί την επόµενη ηµέρα [ή και την ίδια] να πιάσει βροχή;


Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

10-06-2023 12:08Kostas

Μόνη λύση η κατάργηση των μετρητών, αφού έτσι κι αλλιώς μόνο τα αρπακτικά τα μεταχειρίζονται.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία