
Συγκεκριµένα, κατά τη σύνταξη της λίστας µε τους επιλέξιµους ΚΑ∆, ακούγεται ότι δε συµπεριελήφθησαν υποκατηγορίες των βασικών Κωδικών Αριθµού ∆ραστηριότητας από 01.41 έως 01.49 και κυρίως οι ΚΑ∆ 01.50.1 και 01.50.10 που αφορούν µικτές γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες, υπό τους οποίους λειτουργούν πολλές κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις µε ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών. Οι ίδιες πηγές που αποδίδουν το λάθος σε παράληψη υπαλλήλου λόγω της βιασύνης να προχωρήσουν οι υπηρεσίες στην έγκαιρη πίστωση, διαβεβαιώνουν για την επίσπευση των διαδικασιών της συµπληρωµατικής πληρωµής…» (παράπονο το έχω µια φορά να βγει ένας από τη ∆ιοίκηση οποιουδήποτε Υπουργείου ή Υπηρεσίας και να πει ευθαρσώς «…ναι, κάναµε λάθος, άνθρωποι είµαστε, προσπαθούµε να το διορθώσουµε άµεσα..», άλλα όχι, ΠΟΤΕ, όταν γίνονται λάθη πάντα φταίει κάποιος άλλος.
Οι Κωδικοί Αριθµοί ∆ραστηριότητας, γνωστοί ως ΚΑ∆, της κάθε οικονοµικής οντότητας, έχουν δηµιουργήσει τεράστια προβλήµατα τα τελευταία χρόνια στις ίδιες τις επιχειρήσεις. Ο βασικότερος λόγος είναι η έλλειψη γνώσης/επικοινωνίας µε τη βάση. Τους ανθρώπους δηλαδή που διαχειρίζονται την καθηµερινότητα των επιχειρήσεων. Κανείς υπηρεσιακός δεν απευθύνθηκε κάπου να ρωτήσει και να µάθει πως λειτουργούν οι ΚΑ∆. Έχοντας ως µόνο γνώµονα το σκεπτικό του τι θέλουν να κάνουν, προχωρούν στην έκδοση αποφάσεων για µια σειρά από θέµατα, χωρίς να υπολογίζουν και κυρίως χωρίς να γνωρίζουν, πως λειτουργεί αυτό στην πράξη και τι αντίκτυπο έχει στην καθηµερινότητα τω επιχειρήσεων.
Ας το δούµε µε ένα παράδειγµα:
Έστω ένας κτηνοτρόφος, ο οποίος βρισκόταν µέχρι τώρα στο ειδικό καθεστώς καθώς τα κριτήρια τζίρου και επιδοτήσεων δεν του δηµιουργούσαν την υποχρέωση ένταξης στο κανονικό καθεστώς.
Από την 01.01.2021 εντάχθηκε (είτε υποχρεωτικά, είτε προαιρετικά) στο κανονικό καθεστώς. Πράγµα που σηµαίνει ότι υποχρεωτικά έχει δηλώσει ΚΑ∆ µε τα είδη στα οποία δραστηριοποιείται: π.χ. εκτροφή αιγοπροβάτων (01.45), καλλιέργεια µηδικής (01.19.10.04) και καλλιέργεια καλαµποκιού (01.11.2).
Η κύρια δραστηριότητα του είναι η εκτροφή των ζώων, ενώ οι υπόλοιπες δύο καλλιέργειες είναι αποκλειστικά για την παραγωγή ζωοτροφών για τα ζώα του.
Την επόµενη χρονιά (2022) αποφασίζει να καλλιεργήσει σιτάρι ζέας, έπειτα από µία συµφωνία που έκανε και θεωρεί ότι είναι προσοδοφόρα γι’ αυτόν.
Υπάρχει έστω και ένας που πιστεύει ότι την καλλιέργεια σίτου (01.11.1) έχει πάει να τη δηλώσει στη ∆.Ο.Υ., κάνοντας προσθήκη δραστηριότητας; Ή να το πω διαφορετικά: υπάρχει έστω ένας που το έχει κάνει;
Η απάντηση, είµαι βέβαιος ότι είναι ΟΧΙ!!
Το γεγονός ότι δεν είναι δηλωµένος ο ΚΑ∆ της καλλιέργειας σίτου του παραδείγµατος, σηµαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός δεν καλλιέργησε; Επίσης όχι!!
Κι όµως! Αυτός ο άνθρωπος πιθανόν θα χάσει οτιδήποτε από όποια πλεονεκτήµατα (αν µπορούµε να τα χαρακτηρίσουµε έτσι) πιθανόν να προκύψουν.
Λύνεται αυτό το θέµα; Προφανώς ναι! Το θέµα είναι να µπορείς να αντιληφθείς άµεσα το πρόβληµα και να µπορείς να στροφάρεις για την εξεύρεση λύσης.
Θες να δεις τι καλλιεργεί ο «x» Παπαδηµητρίου; Μάλιστα. Άντλησε από το ΟΣ∆Ε τη δήλωση καλλιέργειας, δεν τι έχει δηλώσει ο άνθρωπος αυτός, βγάλε τα συµπεράσµατα µε τους µαθηµατικούς τύπους που –έτσι και αλλιώς- χρησιµοποιείς και δώσε του ό,τι του αναλογεί. Όχι να ψάχνεις τους ΚΑ∆ από τους οποίους δεν µπορεί να εξαχθεί κανένα ασφαλές συµπέρασµα.
Το άλλο µεγάλο πρόβληµα έχει να κάνει µε κάποια από τα γραφεία που συντάσσουν προγράµµατα, ή δηλώσεις καλλιέργειας. Μερικά που συµβαίνουν:
- Ζητάνε από τους αγρότες να τους αυξήσουν οι λογιστές το αγροτικό εισόδηµα για να µη χάσουν την ιδιότητα του επαγγελµατία αγρότη.
- Ζητάνε να αλλαχθούν οι ΚΑ∆ γιατί µπορεί να έχουν πρόβληµα λέει στο µέλλον, µε τυχόν προγράµµατα.
- Λένε σε αγρότες ότι έχουν υποχρέωση να µπουν σε βιβλία, χωρίς να τους πέφτει καν λόγος.
- Αντί να ασχοληθούν µε τα θέµατα της αρµοδιότητας τους, ασχολούνται µε όσα δεν τους αφορούν.
Κάποια στιγµή πρέπει όλοι, όλοι όµως, να µάθουν να ασχολούνται µε συγκεκριµένα πράγµατα της αρµοδιότητας τους και όχι να ασχολούνται όλοι µε όλα, γιατί µόνο προβλήµατα δηµιουργούν στον κόσµο γενικότερα, αλλά και στους αγρότες ειδικότερα.
Αποδείξεις µε κάρτα για να µην χαθεί το αφορολόγητο
Προκειµένου να τύχει κάποιος του αφορολόγητου ορίου, θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει έξοδα µε κάρτα ή ηλεκτρονικές υπηρεσίες, στο 30% του δηλωθέντος εισοδήµατος. Το πρόβληµα δηµιουργείται από τις αφορολόγητες επιδοτήσεις του κωδικού 659/660, οι οποίες δηµιουργούν την ίδια υποχρέωση. Αυτό σηµαίνει ότι σε κάθε αγρότη µε τέτοιες επιδοτήσεις, υπάρχει κίνδυνος να του επιβληθεί ποινή στην εκκαθάριση.
Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας