Να ξεκαθαρίσουµε ότι από την εφαρµογή του αντικειµενικού τρόπου προσδιορισµού εξαιρούνται οι έχοντες αγροτικό εισόδηµα.
∆ηλαδή, όποιος έχει αγροτικό εισόδηµα, δεν θα του υπολογιστεί τεκµαρτά το ποσό προς φορολόγηση. Επίσης, κάποιος επαγγελµατίας ή έχων εµπορική επιχείρηση, σε περίπτωση που εκτός από την επιχείρηση του έχει και αγροτικά εισοδήµατα, αυτά θα προσµετρώνται στο σύνολο και θα µειώνουν ανάλογα τον τεκµαρτό προσδιορισµό.
Με το άρθρο 16 «Εισοδήµατα που µειώνουν το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήµατος από την άσκηση επιχειρηµατικής δραστηριότητας - Προσθήκη άρθρου 28Β στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήµατος», στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήµατος (ν. 4172/2013, Α’ 167) προστίθεται άρθρο 28Β ως εξής:
«ΆΡΘΡΟ 28Β
Εισοδήµατα που µειώνουν το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήµατος από την άσκηση επιχειρηµατικής δραστηριότητας
Για τους υπόχρεους της παρ. 1 του άρθρου 28Α που αποκτούν εισόδηµα από µισθωτή εργασία ή σύνταξη του άρθρου 12 ή από αγροτική επιχειρηµατική δραστηριότητα της παρ. 1 του άρθρου 21, το ποσό της παρ. 2 του άρθρου 28Α µειώνεται κατά ποσό που αντιστοιχεί στο εισόδηµα που αποκτούν από τη µισθωτή εργασία, τη σύνταξη ή την αγροτική δραστηριότητα.
Στο ίδιο φορολογικό νοµοσχέδιο εισάγονται διατάξεις οι οποίες αγγίζουν τους πάντες, όπως τα ηλεκτρονικά βιβλία ή αλλιώς τα γνωστά πλέον σε όλους MyDATA. Θα θέσω ένα παράδειγµα πριν προχωρήσω στην ανάλυση. Προσφάτως παραγωγός απευθύνθηκε σε λογιστήριο Οµάδας Παραγωγών και είπε το εξής αµίµητο: «δεν βλέπω (σσ. ο λογιστής του) στα MyDATA την εκκαθάριση του 2022. Πότε θα την ανεβάσετε;!!!».
∆ηλαδή, ο εν λόγω παραγωγός, παρέδωσε την παραγωγή του στην οµάδα το 2022, δεν πήγε να παραλάβει την εκκαθάριση και ένα χρόνο µετά, ενδιαφέρθηκε για το παραστατικό επειδή έψαχνε να βρει αν τελικά πληρώθηκε όλα τα χρήµατα από τον έµπορο.
Αυτά τα πράγµατα είναι και λίγο αστεία για να είµαστε ειλικρινείς. Αυτό όµως δεν σηµαίνει ότι πρέπει να θεωρήσουµε ως φυσιολογικό το ό,τι συµβαίνει το τελευταίο διάστηµα από τη Φορολογική ∆ιοίκηση, κάποιοι Υπηρεσιακοί της οποίας λειτουργούν ως πάπες έχοντες το αλάθητο, χωρίς να λογαριάζουν κανέναν και τίποτε.
Από την 01/01/2024 λοιπόν οι υπό ψήφιση διάταξη για τα ηλεκτρονικά βιβλία, υποχρεώνει τους πάντες -και τους αγρότες- να διαβιβάζουν τις πωλήσεις τους σε πραγµατικό χρόνο, δηλαδή: την ώρα που εκδίδεις το τιµολόγιο, την ίδια στιγµή θα πρέπει να γίνεται διαβίβαση αυτού του τιµολογίου στα MyDATA.
Αυτό, όπως καταλαβαίνουµε όλοι, είναι αδύνατο να συµβεί µε τα χειρόγραφα τιµολόγια. Με λίγα λόγια, αναγκάζουν όλο τον επιχειρηµατικό κόσµο -και τους αγρότες- να προχωρήσουν στην αγορά εµπορικών προγραµµάτων, υπολογιστών, εκτυπωτών και όλων των συναφών ειδών.
Άραγε, γιατί τόση πρεµούρα από τη Φορολογική ∆ιοίκηση; Γιατί τόσο κόψιµο να γίνει η διαδικασία αυτή µε κατάργηση των χειρόγραφων παραστατικών; Νοµίζουν ότι µε τον τρόπο αυτό θα χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή, αλλά κάποιος πρέπει να τους το πει, ή µάλλον -επειδή τους το λένε πάρα πολλοί- κάποιον να ακούσουν επιτέλους ότι: αυτός που πουλούσε µαύρα, θα εξακολουθεί να πουλάει µαύρα, άρα καρφάκι δεν του καίγεται για τα MyDATA.
Συνεπώς, το βάρος της υποτιθέµενης αναζήτησης της φοροδιαφυγής θα πέσει και πάλι σε όλους όσοι τιµολογούν. Μέχρι να γίνει αυτό κατανοητό, το πρόβληµα παραµένει και λέγεται αδυναµία της Φορολογικής ∆ιοίκησης. Αντί να παραδεχθούν ότι «έχουµε αποτύχει, βοηθήστε να βρούµε λύση», συνεχίζουν να καλύπτουν την αδυναµία τους (;) σκόπιµη ανικανότητα τους (;) όπως θέλετε πείτε το, µε την επιβολή προστίµων
Τελευταίο διπλό παράδειγµα το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο που πάει για ψήφιση: Όποιος δεν διαβιβάζει τα έσοδα στα MyDATA, θα έχει πρόστιµο κάθε µέρα 250 ευρώ, µε ταβάνι τα 100.000 ευρώ το χρόνο.
∆εν ξέρω που µπορούν να φτάσουν οι Υπηρεσιακοί σύµβουλοι, κάποιος όµως πρέπει να τους µαζέψει λίγο και να τους εξηγήσει ότι καλό είναι, πριν παρθούν οι όποιες αποφάσεις, να βγαίνουν λίγο από τα γραφεία τους και να βλέπουν πως λειτουργεί η αγορά στην οποία προσπαθούν να επιβάλουν κανόνες.
Αναµένεται τροποποιητική για τη συµβολαιακή γεωργία
Η συµβολαιακή γεωργία αυτή τη στιγµή είναι στον αέρα καθώς, όλες οι µέχρι προσφάτως πωλήσεις που έχουν γίνει χωρίς την ύπαρξη σύµβασης, δεν πληρούν τα κριτήρια της έκπτωσης του φόρου. Το γραφείο του υφυπουργού κ. Θεοχάρη έλαβε γνώση και αναµένεται σύντοµα η έκδοση της ΚΥΑ, µε βάση την οποία και το 2023 προβλέπεται να χαρακτηριστεί έτος προσαρµογής, όπως και το 2022. Έτσι οι παραγωγοί αγρότες δεν θα απωλέσουν το δικαίωµα έκπτωσης του φόρουΓιώργος Παπαδημητρίου 
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσα
06-12-2023 20:35ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ
ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ MYDATA ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ. ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΑΡΝΙΑ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΣΤΟ ΦΟΡΤΗΓΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ 10ΧΙΛ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΑΣΤΙΓΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΖΗΓΗΣΟΥΝ. ΤΙ ΔΑ Η ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΛΑΣΤΙΓΓΑ ΘΑ ΕΚΔΟΣΟΥΝ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΚΙΛΑ? ΕΑΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΝΕΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ? ΤΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΘΑ ΕΚΔΟΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΖΥΓΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ,ΕΚΤΥΠΩΤΗ ΚΛΠ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΙΝΤΕΡΝΕΤ Η ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ. ΑΛΛΙΩΣ ΤΡΕΧΑ ΣΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΗ. ΕΛΕΟΣ
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)