BACK TO
TOP
Φορολογικά

H εμμονή της ΑΑΔΕ με το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής θα είναι η ταφόπλακα των αγροτών

Σε δηµόσια διαβούλευση θέτει η ΑΑ∆Ε το προσχέδιο της Απόφασης, για την εκκίνηση και λειτουργία της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών και τον ορισµό του µορφοτύπου του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής. Μέσω της διαβούλευσης η ΑΑ∆Ε προσβλέπει στην άµεση συνεργασία µε τους φορείς και τις επιχειρήσεις, ώστε από κοινού να διαµορφώσουν το νέο πλαίσιο στη διακίνηση αγαθών, που εµβαθύνει στη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων για την αποτροπή της φοροδιαφυγής και του λαθρεµπορίου.

973-forologika

Γιώργος Παπαδημητρίου

364
7

Στο προσχέδιο της απόφασης καθορίζεται το περιεχόµενο των παραστατικών διακίνησης, η διαδικασία για την ψηφιακή έκδοση και διαβίβασή τους στην ψηφιακή πλατφόρµα myDATA, καθώς και η διαδικασία ψηφιακής παρακολούθησης της διακίνησης αγαθών. Ειδικότερα:

  • εισάγεται διάκριση µεταξύ απλής και σύνθετης διακίνησης αγαθών και περιγράφεται η σειρά των ενεργειών από την έναρξη έως και την ολοκλήρωση της διακίνησης σε δύο φάσεις:

Α’ Φάση:

  • έκδοση παραστατικών,
  • διαβίβαση δεδοµένων στο myDATA και  ενηµέρωση του Λήπτη,
  • δυνατότητα ελέγχου των διακινήσεων κατά τη διάρκεια αυτών µε τη σάρωση QR Code  που απεικονίζονται στα παραστατικά διακίνησης,

Β’ Φάση:

  • ψηφιακή παρακολούθηση φορτώσεων,
  • παραλαβή παραστατικών και αγαθών µε τη σάρωση QR Code των παραστατικών διακίνησης,
  • ποσοτικός και ποιοτικός έλεγχος από τον Λήπτη
  • ορίζονται οι υπόχρεοι έκδοσης παραστατικών διακίνησης, ο χρόνος έκδοσης και ο χρόνος διαβίβασης των δεδοµένων στο myDATA,
  • αποδίδονται οι ρόλοι που µπορεί να αναλάβουν οι επιχειρήσεις κατά τη διακίνηση αγαθών
  • καθορίζεται το περιεχόµενο και ο µορφότυπος των ψηφιακών παραστατικών διακίνησης, οι τύποι παραστατικών που χρησιµοποιούνται σε κάθε στάδιο της διακίνησης αγαθών και τα κανάλια διαβίβασης,
  • καθιερώνεται η χρήση της Συνδυασµένης Ονοµατολογίας «Taric» για την ενιαία κωδικοποίηση των ειδών.

Τι παρατηρούµε εδώ: ότι η ΑΑ∆Ε και το υπουργείο Οικονοµικών έχουν βάλει σκοπό να εξαφανίσουν τις µικρές και πολύ µικρές επιχειρήσεις, επικαλούµενοι τη µόνιµη καραµέλα «να χτυπήσουµε τη φοροδιαφυγή». Το έχει δηλώσει άλλωστε ο υπουργός Οικονοµικών Κ. Χατζηδάκης ότι «…οι πολλές µικρές επιχειρήσεις κάνουν κακό στις ίδιες...».

∆ηλαδή, ο κτηνοτρόφος που αγοράζει τριφύλλι από έναν αγρότη του ειδικού οφείλει, εφόσον εκδώσει ∆ελτίο Αποστολής να το διαβιβάσει στα MyDATA. Το τραγικό είναι ότι, εκτός από το δελτίο αποστολής, θέλουν να καταχωρούνται και οι κωδικοί taric, µια ευρωπαϊκή συνδεσµολογία την οποία θα υποχρεούνται οι επιχειρήσεις να καταχωρούν στα παραστατικά για όλα τα εµπορεύµατα, τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς κωδικούς.

Για να καταλάβω, τα MyDATA υπολειτουργούν 5 χρόνια τώρα, µε τεράστια προβλήµατα. ∆υστυχώς τα πράγµατα είναι πολύ πιο άσχηµα απ’ ότι δείχνουν. Στο τέλος -το οποίο µάλλον είναι πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι φανταζόµαστε- δεν θα υπάρχουν αγρότες.

Τα πράγµατα, αγαπητοί αγρότες, είναι εξαιρετικά επικίνδυνα. Η Α∆∆Ε έχει χαράξει µία γραµµή, µη λαµβάνοντας υπόψη κανέναν και τίποτα. Θεωρούν πως ό,τι έχουν στο µυαλό τους µπορεί να υλοποιηθεί µε ένα κλικ.

Αγαπητοί κύριοι της ΑΑ∆Ε, είστε εξαιρετικά επικίνδυνοι. Κ. Πιτσιλή, θα βγείτε κάποια στιγµή να µιλήσετε ειλικρινά; ∆εν είναι κακό να µην γνωρίζετε, κακό είναι να λέτε ότι ξέρετε. Ακόµα χειρότερο είναι να επιµένετε και να  µην ακούτε κανέναν. Αν θέλετε -έστω και την τελευταία στιγµή- να βοηθήσετε τον αγροτικό κόσµο και τους παραγωγούς γενικότερα, φροντίστε όταν θα συζητάτε θέµατα που αφορούν τον πρωτογενή τοµέα, να µην είστε µόνοι σας, αλλά να συµµετάσχει στην κουβέντα και κάποιος έξω από την Υπηρεσία σας.

Ελπίζω ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας να πάρει άµεσα θέση, γιατί αν η ΑΑ∆Ε συνεχίσει όπως µέχρι σήµερα, σε λίγο καιρό το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν θα έχει αντικείµενο διότι δεν θα υπάρχουν αγρότες.

Ποιος επιβαρύνεται το κόστος εφαρµογής των βιβλίων;

Η εφαρµογή των ηλεκτρονικών βιβλίων ξεκίνησε. Αργά ή γρήγορα θα εφαρµοστούν σε καθολική µορφή (µάλλον αργά). Το κόστος εφαρµογής τους το επιβαρύνεται σε κάθε περίπτωση, η επιχείρηση. Το χειρότερο όµως είναι ότι κάποιοι από τους εµπλεκόµενους δεν έχουν καταλάβει ακόµα τις τους περιµένει, ενώ κάποιοι άλλοι λειτουργούν λες κι έχουν το αλάθητο του πάπα. Κι αυτό είναι επικίνδυνο.



Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελµατιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονοµολόγων Νοµού Καρδίτσας)

 

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

12-07-2024 10:24Spiros

Το 80% τον αγροτών είναι πάνω από 60-70 χρόνων θα φόρτωση το τρυφιλλι στις 2 η ώρα τα μεσάνυχτα γνωρίζει ο ΑΓΡΟΤΗΣ αυτός να κόψη ηλεκτρονικά δελτίο έχει το κατάλληλο τηλ για αυτό η θα δώσει 300€ να πάρει τηλ γιατί το χειρόγραφο να μην ισχύει Ουστ τομαριααααααα κλέφτες πολιτική

Απάντηση

10-07-2024 19:47Ιωάννης

Προφανώς δεν μιλάμε για την κίνηση από το χωράφι στην αποθήκη του εμπόρου. Εκτός αν τρελάθηκαν...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

09-07-2024 15:21Γιώργος

Πατάξτε το λαθρεμπόριο καυσίμων και αφήστε τις μ@λ@κιες

Απάντηση

09-07-2024 15:04Μακης

Ωραία τα λες αλλά ποιος θα τα ακούσει

Απάντηση

09-07-2024 11:29alex

Η εφαρμογή τεκμαρτού στους ελευθερους επαγγελματίες απέδειξε ξεκάθαρα οτι ούτε σοβαρά πληροφοριακά συστήμα με χρήση αλγορίθμων χρησιμοποιουν, (πολλώ μάλλον τεχνητή Νοημοσύνη και άλλα παρεμφερή, την έννοια των οποίων αμφιβάλλω αν γνωρίζουν έστω) ούτε η στόχευση τους είναι η φοροδιαφυγή αλλά ακριβώς αυτό που εσείς περιγράφετε στο άρθρο. Η δημιουργία δλδ τόσο πολύπλοκων διαδικασιών, εμποδίων και κόστους που μοιραία οι μικρές και πολυ μικρές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν, το οποίο ήδη γίνεται. Αναφορικά τωρα με την πρωτογενη παραγωγή, διαχρονικά ο,τι αποφασίζεται και εφαρμόζεται σε ποσοστό 99% είναι έργο ατόμων που δεν έχουν την παραμικρή επαφή ούτε με αγροτικές διαδικασίες τοις πράγμασιν ούτε με τους ίδιους τους αγρότες.

Απάντηση

08-07-2024 23:14Δημήτριος

Εξαιρετικό το άρθρο!!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία