BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Η νέα βάση για τα αγροτικά δικαιώματα και τη ΚΑΠ του 2021 στην ανανεωμένη πρόταση για το Πολυετές

Η αξία των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για το 2021 ξεκαθαρίζει την Τετάρτη 27 Μαΐου, αφού η Κομισιόν θα παρουσιάσει τη νέα της πρόταση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της επόμενης επταετίας, προσπαθώντας να γεφυρώσει χάσματα ανάμεσα στα κράτη μέλη αλλά και να συνυπολογίσει τις νέες ανάγκες που προέκυψαν μετά την πανδημία. 

pdp2

11
0

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την προηγούμενη πρόταση,  από το 2021 θα ισχύσουν οι περικοπές των άµεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ, που για την Ελλάδα θα σημαίνει µία µείωση άμεσων ενισχύσεων της τάξεως του 5% (από 1,947 δις στα 1,856 δις ετησίως).

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό και το συνοδευτικό ταμείο ανάκαμψης θα ξεκινήσει την Τετάρτη (27 Μαΐου) μία από τις πιο δύσκολες διαπραγματεύσεις στην ιστορία της ΕΕ, καθώς τα κράτη μέλη διαφωνούν για το μέγεθος, τους στόχους και τα δικαιώματα άντλησης πόρων που θα έχουν τα κράτη μέλη.

Υπάρχει συναίνεση γύρω από τη δημιουργία ενός ταμείου 1,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Ο αριθμός αυτός προτάθηκε από τους Επιτρόπους Thierry Breton και Paolo Gentiloni, οι οποίοι αξιολογούσαν τον αντίκτυπο της πανδημίας στους ευρωπαϊκούς τομείς και βιομηχανίες τις τελευταίες εβδομάδες, έπειτα από την πρόσφατη συμφωνία Γαλλίας και Γερμανίας για την δημιουργία ενός ταμείου 500 δις. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια των αποτυχημένων διαπραγματεύσεων τον Φεβρουάριο σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ η τετράδα των χωρών υπέρ της λιτότητας, (Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία) ήθελαν να μειώσουν περίπου κατά 80 δισ. ευρώ από την πρώτη πρόταση της Κομισιόν για το ΠΔΠ. Η πρόταση που υποβλήθηκε από τις χώρες αυτές το περασμένο Σαββατοκύριακο έδειξε πόσο διαιρεμένες παραμένουν οι εθνικές κυβερνήσεις σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης της ανάκαμψης από την κρίση του κορωνοϊού, αλλά και γενικότερα το μέγεθος της στήριξης που θα δοθεί στους διαφορετικούς τομείς.

Το παζλ γίνεται πιο δύσκολο γιατί οι ανατολικές χώρες που έχουν επηρεαστεί λιγότερο από την πανδημία, δεν θέλουν να εκτρέψουν κονδύλια από μεγάλους φακέλους, όπως η Συνοχή και η ΚΑΠ, για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης.

Τα θεσμικά όργανα της Κομισιόν και τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφωνούν ότι οι ψηφιακές και πράσινες ατζέντες που έχει παρουσιάσει το προηγούμενο διάστημα η Επιτροπή, πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα. Αλλά υπάρχουν αποχρώσεις μεταξύ των διαφορετικών προτάσεων.

Η Γαλλία και η Γερμανία υπερασπίστηκαν την υποστήριξη «των τομέων και των περιοχών που πλήττονται περισσότερο» από την πανδημία. Από την άλλη χώρες της λιτότητας θέλουν να χρηματοδοτήσουν «δραστηριότητες που συμβάλλουν περισσότερο στην ανάκαμψη, όπως η έρευνα και η καινοτομία, η αυξημένη ανθεκτικότητα στον τομέα της υγείας και η διασφάλιση μιας πράσινης μετάβασης που υποστηρίζει το φιλόδοξο κλίμα, την ανάπτυξη και τις ψηφιακές ατζέντες της ΕΕ». Επιπλέον, σημείωσαν ότι οι εθνικές συνεισφορές στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 θα είναι «περιορισμένες».

Η Επιτροπή δήλωσε ότι αυτοί θα είναι οι τομείς προτεραιότητας, αν και οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο θα έχουν προνόμια.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag το  περασμένο Σαββατοκύριακο ότι θα ήταν καλό να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τα κύρια χαρακτηριστικά πριν από το καλοκαίρι, αλλά «θα είναι μια πολύ περίπλοκη διαπραγμάτευση», προειδοποίησε.

Αυτό που μένει να φανεί από τις συζητήσεις που ξεκινούν την Τετάρτη 27 Μαΐου, είναι το πόσο κοντά θα έρθουν αυτή τη φορά τα κράτη μέλη, οι όροι και οι προϋποθέσεις ενίσχυσης τόσο από τα νέα ταμεία που υπαγορεύουν οι ανάγκες που γεννά η κρίση όσο και από τα παραδοσιακά χαρτοφυλάκια, τα οποία από την μια έχουν διαμορφωθεί με πιο φιλόδοξους στόχους, από την άλλη έχουν χρηματοδοτηθεί με πολύ μεγαλύτερη φειδώ. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά