Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Επιπλέον 15 δισ. προορίζει η Κομισιόν για τον β’ πυλώνα της ΚΑΠ μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δις

Ενίσχυση 15 δισ. ευρώ για το Ευρωπαϊκό Αγροτικό Ταμείο Ανάπτυξης της Υπαίθρου (β’ πυλώνας) προβλέπει η νέα πρόταση της Κομισιόν για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την επταετία 2021-2027.

P044030-536198

1125
0

Το ποσό αυτό θα διατεθεί για την διαμόρφωση μέτρων που θα επιτρέψουν σε αγροτικές περιοχές της Ένωσης να προχωρήσουν στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές που προϋποθέτει η  Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αλλά και η επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που ορίζει η νέα στρατηγική για τη βιοποικιλότητα και το Farm to Fork.

Ένα πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 δισ. ευρώ θα διανεμηθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων στα κράτη μέλη και τα 250 δισ. ευρώ σε δάνεια, παρουσίασε την Τετάρτη 27 Μαΐου. Για τη χρηματοδότηση του πακέτου, η Κομισιόν θα δανειστεί έως 750 δισ. ευρώ στις αγορές. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια προκειμένου να ξεπεραστεί η μεγαλύτερη ύφεση στην πρόσφατη ιστορία, σημειώνει το πρακτορείο.

Στο νέο προτεινόμενο ΠΔΠ θα διατεθούν 348,3 δισεκατομμύρια ευρώ προς την ΚAΠ, εκ των οποίων 258,3 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τον α' πυλώνα και 90 δισ. ευρώ για τον β' πυλώνα.

Πρόκειται για αύξηση σχεδόν 20 δισ. ευρώ σε σχέση με αυτά που πρότεινε η Κομισιόν τον περασμένο Φεβρουάριο. Η τότε πρόταση περιελάμβανε το συνολικό ποσό των 329,3 δισ. ευρώ για την ΚΑΠ, με 256,7 δισ. στον πρώτο Πυλώνα και 72,5 δισ. στο δεύτερο Πυλώνα.

Ο β' πυλώνας πρόκειται να απορροφήσει το μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής αύξησης, που είναι τώρα 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ υψηλότερο σε αυτές τις νέες προτάσεις από ό, τι στα σχέδια του Φεβρουαρίου.

Η αύξηση της προτεινόμενης χρηματοδότησης για την ΚΑΠ - και μάλιστα η αύξηση του συνολικού ΠΔΠ - οφείλεται σε ένα νέο χρηματοδοτικό μέσο που ονομάζεται «Επόμενη γενιά ΕΕ», που στοχεύει στην οικονομική ανάκαμψη μετά το Covid-19.
 Σε αυτό το πλαίσιο το νέο εργαλείο ανάκαμψης, "Next Generation EU" , των 750 δισ. ευρώ καθώς και οι στοχευμένες ενισχύσεις του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2021-2027 θα διαμορφώσουν την συνολική δύναμη πυρός του κοινοτικού προϋπολογισμού στα 1,85 τρισ. ευρώ, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Σε ομιλία της στο ευρωκοινοβούλιο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε τους Ευρωπαίους να "παραμερίσουν τις παλιές προκαταλήψεις" και να στηρίξουν το σχέδιό της για ανάκαμψη ύψους 750 δισ. ευρώ.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό και το συνοδευτικό ταμείο ανάκαμψης αναμένεται ότι θα ξεκινήσει μία από τις πιο δύσκολες διαπραγματεύσεις στην ιστορία της ΕΕ, καθώς τα κράτη μέλη διαφωνούν για το μέγεθος, τους στόχους και τα δικαιώματα άντλησης πόρων που θα έχουν τα κράτη μέλη.

Υπάρχει συναίνεση γύρω από τη δημιουργία ενός ταμείου 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ, έπειτα από την πρόσφατη συμφωνία Γαλλίας και Γερμανίας για την δημιουργία ενός ταμείου 500 δισ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια των αποτυχημένων διαπραγματεύσεων τον Φεβρουάριο σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ η τετράδα των χωρών υπέρ της λιτότητας, (Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία) ήθελαν να μειώσουν περίπου κατά 80 δισ. ευρώ από την πρώτη πρόταση της Κομισιόν για το ΠΔΠ. Η πρόταση που υποβλήθηκε από τις χώρες αυτές το περασμένο Σαββατοκύριακο έδειξε πόσο διαιρεμένες παραμένουν οι εθνικές κυβερνήσεις σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης της ανάκαμψης από την κρίση του κορωνοϊού, αλλά και γενικότερα το μέγεθος της στήριξης που θα δοθεί στους διαφορετικούς τομείς.

 

Το παζλ γίνεται πιο δύσκολο γιατί οι ανατολικές χώρες που έχουν επηρεαστεί λιγότερο από την πανδημία, δεν θέλουν να εκτρέψουν κονδύλια από μεγάλους φακέλους, όπως η Συνοχή και η ΚΑΠ, για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης.

Τα θεσμικά όργανα της Κομισιόν και τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφωνούν ότι οι ψηφιακές και πράσινες ατζέντες που έχει παρουσιάσει το προηγούμενο διάστημα η Επιτροπή, πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα. Αλλά υπάρχουν αποχρώσεις μεταξύ των διαφορετικών προτάσεων.

Η Γαλλία και η Γερμανία υπερασπίστηκαν την υποστήριξη «των τομέων και των περιοχών που πλήττονται περισσότερο» από την πανδημία. Από την άλλη χώρες της λιτότητας θέλουν να χρηματοδοτήσουν «δραστηριότητες που συμβάλλουν περισσότερο στην ανάκαμψη, όπως η έρευνα και η καινοτομία, η αυξημένη ανθεκτικότητα στον τομέα της υγείας και η διασφάλιση μιας πράσινης μετάβασης που υποστηρίζει το φιλόδοξο κλίμα, την ανάπτυξη και τις ψηφιακές ατζέντες της ΕΕ». Επιπλέον, σημείωσαν ότι οι εθνικές συνεισφορές στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 θα είναι «περιορισμένες».

Η Επιτροπή δήλωσε ότι αυτοί θα είναι οι τομείς προτεραιότητας, αν και οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο θα έχουν προνόμια.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag το  περασμένο Σαββατοκύριακο ότι θα ήταν καλό να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τα κύρια χαρακτηριστικά πριν από το καλοκαίρι, αλλά «θα είναι μια πολύ περίπλοκη διαπραγμάτευση», προειδοποίησε.

Αυτό που μένει να φανεί από τις συζητήσεις που ξεκινούν την Τετάρτη 27 Μαΐου, είναι το πόσο κοντά θα έρθουν αυτή τη φορά τα κράτη μέλη, οι όροι και οι προϋποθέσεις ενίσχυσης τόσο από τα νέα ταμεία που υπαγορεύουν οι ανάγκες που γεννά η κρίση όσο και από τα παραδοσιακά χαρτοφυλάκια, τα οποία από την μια έχουν διαμορφωθεί με πιο φιλόδοξους στόχους, από την άλλη έχουν χρηματοδοτηθεί με πολύ μεγαλύτερη φειδώ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία