BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Κλωτσάει το Συμβούλιο της ΕΕ στη μείωση χρήσης φυτοπροστατευτικών που θέλει η Κομισιόν

Στις ανησυχίες των κρατών μελών ότι οι Ευρωπαίοι αγρότες θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα βιωσιμότητας η Επιτροπή πετάει τη μπάλα στην εξέδρα, επιμένοντας πως τα 20 δισ. επιπλέον που προσέθεσε στη νέα της πρόταση για το Πολυετές, είναι οριστική.

_D27D7D19-5B84-8E40-AD05-92895A45713E_

14
0

Κατά την διάρκεια βιντεοδιάσκεψης την Δευτέρα 8 Ιουνίου στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας, ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, είπε ότι θεωρεί θετική τη βελτιωμένη πρόταση για τη χρηματοδότηση της ΚΑΠ για την ερχόμενη προγραμματική περίοδο, ενώ άφησε να εννοηθεί, ότι κατά πάσα πιθανότητα αυτή θα είναι και η τελική που θα ισχύσει. Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ σύμφωνα με την τελευταία πρόταση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, θα είναι μειωμένος κατά περίπου 5%.

Τον κίνδυνο η στρατηγική Farm to Fork να αποτελέσει μία μη βιώσιμη πολιτική με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για τον πρωτογενή τομέα δίνοντας ως παράδειγμα τη μείωση της φυτοπροστασίας κατά 50% έως το 2030, σημείωσε κατά την τοποθέτησή του στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της 8ης Ιουνίου, ο υφυπουργός Κώστας Σκρέκας.

Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ανέφερε ότι οι αλλαγές που προτείνονται έρχονται με ένα τίμημα, που σε συνδυασμό με τα λιγότερα κονδύλια της ΚΑΠ και τις πρόσθετες δυσκολίες που έχει επιφέρει η πανδημία, μπορεί να είναι αρκετά μεγάλο για την ελληνική γεωργία.

«Πώς θα στηρίξουμε τη μείωση των πόρων της ΚΑΠ σε πραγματικές τιμές, ως βιώσιμη για την ερχόμενη προγραμματική περίοδο;» ρώτησε ο κ. Σκρέκας, προσθέτοντας πως απαιτείται  «μία πειστική ανάλυση επιπτώσεων για να δείξουμε για το πώς δικαιολογούνται αυτές οι προτεινόμενες αλλαγές στην πολιτική όσον αφορά το Farm to Fork». «Αυτή τη στιγμή υπάρχει το ρίσκο να υιοθετήσουμε μη βιώσιμες πολιτικές και λύσεις, θέτοντας ποσοτικοποιημένους δείκτες. Πρέπει να γίνει μία οικονομική και εμπορική ανάλυση για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής», τόνισε ο Έλληνας υφυπουργός.

Όσον αφορά το πλαίσιο μείωσης της φυτοπροστασίας κατά 50% μέχρι το 2030 που πρεσβεύει η πολιτική Farm to Fark, κατά τον ίδιο θέτει στην κίνδυνο τη διατροφική ασφάλεια και το εισόδημα των αγροτών. Από την άλλη, θετικός στάθηκε στην έμφαση που προβλέπεται ώστε να διατηρηθεί η γενετική διαφοροποίηση των αγροτικών προϊόντων, προωθώντας τοπικές, παραδοσιακές ποικιλίες και να επανεξεταστούν τα κανάλια διανομής τους.

Όσον αφορά τη νέα ΚΑΠ, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στη μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στην οριστικοποίηση των νομικών κειμένων, τονίζοντας πως θα πρέπει να αποφευχθούν συζητήσεις υπό νέο πλαίσιο ή η πρόσθεση νέων στοιχείων που θα επηρέαζε το στρατηγικό σχέδιο. «Αυτό το στρατηγικό σχέδιο θα πρέπει να είναι «ραμμένο» στις ιδιαίτερες ανάγκες του κράτους-μέλους. Υπό αυτή την έννοια είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όσον αφορά την πρόθεση της Κομισιόν να θέσει οριζόντιους δείκτες σε καθέναν από τους εννέα στόχους που έχει ως σκοπό να ευθυγραμμιστεί η ΚΑΠ με την Πράσινη Συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η πρόταση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 είναι σίγουρα μία βελτίωση, ωστόσο δεν είναι αρκετή για να υποστηρίξει τις προσδοκίες της Κομισιόν, είπε τέλος ο υφυπουργός.

Ως ένα υπερ-φιλόδοξο σχέδιο της Κομισιόν που θα πρέπει να συνοδευτεί και με περαιτέρω πηγές χρηματοδότησης και πέρα από την ΚΑΠ, χαρακτηρίστηκε η στρατηγική Farm to Fork και από άλλους υπουργούς.

όπως αναφέρεται στα συνοπτικά πρακτικά της συνάντησης, οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις κύριες προκλήσεις και ευκαιρίες για την επίτευξη των στόχων των στρατηγικών. Συζήτησαν επίσης τα προτεινόμενα πρόσθετα μέτρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να καταστήσουν την εφαρμογή της μελλοντικής κοινής γεωργικής πολιτικής πιο αποτελεσματική προκειμένου να συμβάλουν στην επίτευξη της φιλοδοξίας της Πράσινης Συμφωνίας. Τέλος, οι υπουργοί παρουσίασαν τις απόψεις τους σχετικά με το κατά πόσον η νέα πρόταση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ 2021-2027, συμπεριλαμβανομένου του νέου ευρωπαϊκού μέσου ανάκαμψης («Επόμενη γενιά ΕΕ»), έχει σχεδιαστεί επαρκώς για να εκπληρώσει τη φιλοδοξία της στρατηγικής «από το αγρόκτημα στο πιάτο» και της βιοποικιλότητας.

Οι Υπουργοί χαιρέτισαν τόσο τις στρατηγικές όσο και τη φιλοδοξία να ενισχυθεί ο ρόλος των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού. Τόνισαν όμως ότι οι φιλόδοξοι στόχοι των στρατηγικών «από το αγρόκτημα στο πιάτο» και «βιοποικιλότητα» πρέπει να αντιστοιχούν σε έναν φιλόδοξο προϋπολογισμό.

Οι υπουργοί εξέφρασαν, επίσης, ανησυχίες ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίτευξη των στόχων που αποσκοπούν στον περιορισμό της χρήσης φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών ενδέχεται να μειώσουν την ανταγωνιστικότητα των αγροτών της ΕΕ στην παγκόσμια αγορά. Ζήτησαν επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει υπόψη συγκεκριμένες εθνικές συνθήκες.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης, οι υπουργοί υποστήριξαν τη φιλοδοξία να θεσπιστούν κοινοί κανόνες επισήμανσης των τροφίμων. Τονίστηκε επίσης η σημασία του δασικού τομέα για την επίτευξη των στόχων των δύο στρατηγικών.

Οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά αναγνώρισαν ότι υπήρχαν σημαντικές διαφορές στις αρχικές θέσεις των κρατών μελών, οι οποίες έπρεπε να ληφθούν υπόψη και ότι πρέπει να αποφευχθούν ομοιόμορφες προσεγγίσεις. Οι Υπουργοί τόνισαν επίσης την ανάγκη καθορισμού της συλλογής δεδομένων και της παρακολούθησης της προόδου σε διάφορους τομείς, καθώς και την ανάγκη χρήσης ομοιόμορφων, ακριβών και συγκρίσιμων δεδομένων. Στις παρεμβάσεις τους, τόνισαν τη σημασία της καλής επικοινωνίας με τους αγρότες που υποτίθεται ότι καταβάλλουν τις μεγαλύτερες προσπάθειες.

Συχνά αναφέρθηκε επίσης η εύρεση κοινής λύσης όσον αφορά την οικονομική υποστήριξη για την προσαρμογή και τη μετάβαση ολόκληρου του τομέα παραγωγής τροφίμων, από την πρωτογενή παραγωγή στα τελικά προϊόντα. Όσον αφορά τις απαιτήσεις ευελιξίας και μια μακρύτερη περίοδο προσαρμογής, οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη συμβατότητα της πρότασης της κοινής γεωργικής πολιτικής με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

«Οι στρατηγικές «Farm to Fork» και Βιοποικιλότητα θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του Σχεδίου Ανάκαμψης για την Ευρώπη. Πρέπει να αξιολογήσουμε τη δυνητική συμβολή των τομέων της γεωργίας, της αλιείας και της δασοκομίας στην επίτευξη των στόχων που τίθενται και στις δύο στρατηγικές. Ωστόσο, πρέπει επίσης να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στον αντίκτυπο σε αυτούς τους τομείς. Οι παραγωγοί μας, οι αλιείς και οι παραγωγοί υδατοκαλλιέργειας αξίζουν δίκαιη μετάβαση, προβλέψιμες συνθήκες και επαρκείς οικονομικούς πόρους» δήλωσε σχετικά η υπουργός Γεωργίας της Κροατίας Marija Vučković, που προήδρευσε της βιντεοδιάσκεψης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά