BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Επιταχύνουν οι Ευρωπαϊκές αρχές για να ξεκινήσει η νέα ΚΑΠ νωρίτερα το 2022 αντί το 2023

Συνεχίζει να «αδειάζει» η Κομισιόν υπουργούς Γεωργίας και Ευρωβουλή που έχουν συμφωνήσει για 2ετή παράταση.

2_4_grafima_exwteriki_sigklisi_2

Πέτρος Γκόγκος

59
1

Την πρόθεση της Κοµισιόν να µην αφήσει πολλά περιθώρια για παράταση πλέον του ενός έτους του τρέχοντος κανονισµού της ΚΑΠ µαρτυρούν οι διατυπώσεις των συµπερασµάτων της Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκε πριν από δύο εβδοµάδες.

Έτσι, το 2022 είναι η ηµεροµηνία ορόσηµο, κατά την οποία ξεκινούν βασικές µεταρρυθµιστικές πτυχές της ΚΑΠ που χρηµατοδοτούνται από το νέο Πολυετές, όπως είναι για παράδειγµα η περίπτωση της εξωτερικής σύγκλισης των άµεσων ενισχύσεων. Εκεί ορίζεται πως εκείνα τα κράτη µέλη που έχουν επίπεδο ενισχύσεων µικρότερο του 90% του ευρωπαϊκού µέσου όρου, θα έχουν επίπεδο τουλάχιστον 200 ευρώ ανά εκτάριο το 2022 προκειµένου να φτάσουν τουλάχιστον τα 215 ευρώ ανά εκτάριο έως το 2027.

Φυσικά και πριν από την έγκριση της Συνόδου Κορυφής επί της τελευταίας πρότασης της Επιτροπής, αξιωµατούχοι της Κοµισιόν είχαν ξεκαθαρίσει πως οι Βρυξέλλες δεν είναι διατεθειµένες να διαπραγµατευτούν µια διετή µεταβατική περίοδο πριν την επίσηµη πρώτη της νέας ΚΑΠ. Ο λόγος για αυτό, είναι ότι θέλει η Κοµισιόν να ξεκινήσει το συντοµότερο δυνατό η εφαρµογή της πράσινης ατζέντας της χωρίς να «σπαταληθούν» κονδύλια της νέας προγραµµατικής περιόδου µε την εφαρµογή πολιτικών που σχεδιάστηκαν τα προηγούµενα χρόνια ενώ θέλει να εκµεταλλευτεί και το µοµέντουµ που συνεπάγεται η συµφωνία ως προς το βασικό, το Π∆Π.

Φυσικά η Ευρωβουλή και το Συµβούλιο έχουν ήδη συµφωνήσει µεταξύ τους για µια διετή µεταβατική περίοδο, µε τον κανονισµό που θα διέπει την ΚΑΠ των επόµενων ενός ή δύο ετών να βρίσκεται υπό επεξεργασία που δεν µπορεί παρά να ολοκληρωθεί µέσα στο φθινόπωρο, δεδοµένου ότι τα δηµοσιονοµικά περιθώρια της επταετίας 2021-2027 έχουν οριστεί. Οι αναλυτές παραµένουν διχασµένοι αναφορικά µε το τίνος η θέση θα επικρατήσει, σε κάθε περίπτωση πάντως, µόλις ο µεταβατικός κανονισµός διατυπωθεί, τα κράτη µέλη θα χρειαστεί να αποφασίσουν το συντοµότερο δυνατόν, τι θα κάνουν µε την εσωτερική σύγκλιση –που στην περίπτωση της Ελλάδας αναµένεται να µην  εφαρµοστεί το 2021- αλλά και για το αν θα φέρουν νωρίτερα την αναδιανεµητική ενίσχυση.

Οι αβεβαιότητες

Όπως και να ‘χει, οι αγρότες θα παραµείνουν σε αβεβαιότητα για το πότε θα ξεκινήσει η νέα ΚΑΠ, γεγονός που υπογραµµίζει και ο τεχνοκράτης αγροοικονοµολόγος Άλαν Μάθιους, αφού όπως υποστηρίζει θα χρειαστούν ακόµα µερικοί µήνες έως ότου τα τελικά κονδύλια της νέας ΚΑΠ κατασταλάξουν. Υπάρχουν ακόµα αρκετές εκκρεµότητες που θα χρειαστεί να τακτοποιηθούν σε εθνικό επίπεδο, οι οποίες αφορούν στην διανοµή των κονδυλίων της ΚΑΠ. Οι δύο βασικότερες εξ αυτών έχουν να κάνουν µε το αν θα γίνει µεταφορά πόρων µεταξύ των δύο πυλώνων και ο τρόπος µε τον οποίο θα γίνει η κατανοµή των κονδυλίων του πρώτου πυλώνα ανάµεσα στα οικοπρογράµµατα.

Υπενθυµίζεται ότι πρόσφατα το Συµβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ αποφάσισε να επιτρέψει στα κράτη µέλη την µεταφορά πόρων κατά 25% ανάµεσα στους δυο πυλώνες, ενώ ένα επιπλέον 15% του πρώτου πυλώνα µπορεί να αφοµοιωθεί στις δράσεις του δεύτερου, καθώς και ένα επιπλέον 2% σε προγράµµατα νέων αγροτών.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 1 Αυγούστου.
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

03-08-2020 16:08Giorgos

Γειά τους ελεοπαραγογους θα κάνετε τίποτα γιατί δεν το βλέπω όλες οι επιδοτήσεις της περνούν αυτή που είναι δημόσιο και εμείς που ασχολούμαστε πραγματικά με την ελεοκαλιεργια δεν περνουμε μόνο ψίχουλα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά