BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Νέες προκηρύξεις Μέτρων από τον Δεκέμβριο με Μεταβατική

Να διαµορφώσει τις προτάσεις της για το στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ, καλείται πλέον η Ελλάδα, καθώς θα πρέπει να παραδώσει τον τελικό της φάκελος µέσα στο επόµενο έτος. Θέµατα όπως το µοντέλο που θα ακολουθήσει για τη σύγκλιση των δικαιωµάτων ενίσχυσης, την ενεργοποίηση ή όχι της αναδιανεµητικής επιδότησης και ο καθορισµός του σκελετού των νέων Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης µε τη συµπερίληψη εκεί µέτρων όπως το πριµ εξόδου, θα πρέπει λοιπόν να ξεκαθαριστούν σύντοµα.

96253331_10157572424958440_8614387137896251392_o

Γιώργος Κοντονής

40
2

Πιο πριν όµως, καλείται η χώρα µας να φροντίσει για την οµαλή µετάβαση στη νέα ΚΑΠ, µε βάση τους κανονισµούς για τη µεταβατική περίοδο 2021-2022 που θα µπουν σε εφαρµογή από τον ερχόµενο ∆εκέµβριο. Η µεταβατική αυτή ΚΑΠ θα λειτουργήσει µε τους ισχύοντες κανονισµούς, στους οποίους ωστόσο θα πρέπει να γίνουν ορισµένες προσαρµογές.

Οι άµεσες ενισχύσεις και τα κριτήρια λήψης τους θα παραµένουν ουσιαστικά αµετάβλητες. Ωστόσο, εκεί που αναµένονται ενδιαφέρουσες εξελίξεις είναι στα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πρώτον, γιατί θα εισρεύσουν πόροι ύψους 370 εκατ. ευρώ για τα ελληνικά αγροτικά προγράµµατα, χρήµατα που θα πρέπει να δεσµευθούν κατά ένα ποσοστό ύψους 55% για τη στήριξη νέων αγροτών και επενδύσεις σε γεωργία ακριβείας. Επίσης, τα 137 εκατ. από αυτό το πακέτο, καλείται η χώρα µας να αξιοποιήσει σε αγροπεριβαλλοντικά µέτρα (π.χ Βιολογική Γεωργία, Απονιτροποίηση κ.α.) και σε επενδυτικές πρωτοβουλίες µε περιβαλλοντικό πρόσηµο. Οι πόροι αυτοί προέρχονται από το ειδικό πακέτο χρηµάτων «Next Generation Europe», τα οποία δίνονται στα κράτη-µέλη για την αντιµετώπιση των επιπτώσεων της πανδηµίας του κορωνοϊού.

∆εύτερον, γιατί εκτός από τα παραπάνω χρήµατα, θα τεθούν στη διάθεση των κρατών-µελών πόροι από το Ταµείο των Προγραµµάτων της ερχόµενης προγραµµατικής περιόδου. Το πόσα θα είναι αυτά θα καθοριστεί µε τον µεταβατικό κανονισµό, ενώ, αναµένεται να υπάρξουν και ορισµένες προϋποθέσεις ώστε τα κράτη-µέλη να µπορέσουν να τα λάβουν (π.χ να έχουν πετύχει σχεδόν 100% απορρόφηση κονδυλίων).

Σηµειώνεται εδώ πως σήµερα το ελληνικό ΠΑΑ έχει πετύχει 55% απορρόφηση.

Τα επόµενα βήµατα σε Βρυξέλλες και Ελλάδα

Το ερχόµενο διάστηµα θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις στην Ευρώπη µεταξύ των τριών οργάνων (Συµβούλιο-Ευρωβουλή-Κοµισιόν) για να οριστικοποιηθεί το τελικό κείµενο της ΚΑΠ µέσα στον Απρίλιο του 2021, επί πορτογαλικής προεδρίας. Οι προτάσεις Συµβουλίου και Ευρωβουλής οριστικοποιήθηκαν 21 Οκτωβρίου και 23 Οκτωβρίου αντίστοιχα, οι οποίες και θα συγκεραστούν για να διαµορφωθεί το τελικό κείµενο. Από εκεί και πέρα η Ελλάδα καλείται να λάβει τις δικές της αποφάσεις, σε σηµεία που θα της αφήσουν ελευθερία τα τελικά κείµενα.  Αναλυτικότερα: Βασική ενίσχυση: Η σύγκλιση ή η κατάρηγηση των δικαιωµάτων και το περιφερειακό µοντέλο ενισχύσεων. Αν επικρατήσει η πρόταση του Συµβουλίου αναµένεται τουλάχιστον 75% σύγκλιση, ενώ αν επικρατήσει η πρόταση της Ευρωβουλής θα πρέπει να έχουν όλοι οι αγρότες ίσα δικαιώµατα έως το 2026.

Αναδιανεµητική πληρωµή: Η Ελλάδα δεν δείχνει διάθεση να την ενεργοποιήσει. Εκτός και αν περάσει η πρόταση της Ευρωβουλής και της Κοµισιόν που λένε ότι πρέπει να έιναι υποχρεωτική.

Συνδεδεµένες ενισχύσεις: ∆ιαµόρφωση του νέου καταλόγου προϊόντων. Υπό εξέταση η ένταξη επιτραπέζιας ελιάς και ηλίανθου.

Πράσινες επιδοτήσεις (πρώην πρασίνισµα): ∆ιαµόρφωση των ειδικών ετήσεων δράσεων που θα προκηρυχθούν µε κονδύλια από τον πυλώνα των άµεσων ενισχύσεων.

Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης. Η παλέτα των νέων Μέτρων που θα ενεργοποιηθεί, όπως Νέοι Αγρότες, πριµ εξόδου, Σχέδια Βελτίωσης, Αγροπεριβαλλοντικά κ.λπ.

Στο πλαίσιο της προετοιµασίας κατάρτισης του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2021-2027 έχουν συταθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τρεις Οµάδες Στρατηγικού Σχεδιασµού Εταιρικής Σχέσης (ΟΣΣΕΣ). Οι τρεις αυτές οµάδες είναι:

Οµάδα 1, Ανταγωνιστικότητα Αγρο-διατροφικού τοµέα.

Οµάδα 2, Περιβάλλον & Κλίµα.

Οµάδα 3, Τοπική Ανάπτυξη.

Έχουν συσταθεί επίσης µία επιτελική Οµάδα Εργασίας µε επικεφαλής τον γενικό γραµµατέα Κωνσταντίνο Μπαγινέτα και µία Συντονιστική Οµάδα Εργασίας, µε επικεφαλής την Χρυσούλα Θεοδωρίδου προϊσταµένη του Τµήµατος Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στο ΥΠΑΑΤ.

Προς το παρόν, δεν έχει δηµοσιευθεί καµία από τις λεπτοµέρειες που συζητήθηκαν από τυχών συνταντήσεις που έχουν κάνει αυτές οι οµάδες, εκτός από την τεχνική συνάντηση-γνωριµίας που πραγµατοποιήθηκε τον περασµένο Φεβρουάριο.

Σηµειωτέον ότι εκτός από το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών, το οποίο έχει αναλάβει από την προηγούµενη κυβέρνηση την ευθύνη να «τρέξει» τις εντατικές µελέτες (swot analysis) των ζητηµάτων που τίθενται, τελευταία, ρόλο σ’ αυτή την υπόθεση έχει αναλάβει και η Παγκόσµια Τράπεζα (World Bank) στην οποία έχει ανατεθεί η εκπόνηση της εκ των προτέρων αξιολόγησης του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

28-10-2020 15:51Giorgos

Άντε να δούμε εάν στηρίξτε τους ελεοπαραγογους αγρότες της Κρήτης......

Απάντηση

28-10-2020 09:56Ρίτσαρντ

Αυτά λέγατε και πρίν απο ένα χρόνο και τίποτα δεν έγινε. Σταματήστε τις μπουρδολογίες.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά