BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Η κατανομή δικαιωμάτων αλλάζει στρατηγική στα ενοικιαστήρια αγροτών

Το µοντέλο των δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης που θα ακολουθήσει η χώρα µας στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, αναµένεται να καθορίσει και την τύχη στα µισθωτήρια γης, ένα κρίσιµο ζήτηµα για τους Έλληνες αγρότες καθώς πάνω από το 50% της αγροτικής γης στη χώρα µας νοικιάζεται.

5_23

145
19

Όποιο και να είναι το µοντέλο, το ζήτηµα εδώ είναι να διαµορφωθεί µε τέτοιο τρόπο ώστε οι επαγγελµατίες του χώρου και ιδιαίτερα οι νέοι αγρότες να µπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνά ενοίκια (πολυετή) ή σε συµφέρουσες τιµές αγοράς. Αυτό φυσικά θα εξαρτηθεί από τις εθνικές επιλογές όπως είναι ο αποκλεισµός των γαιών υπό αγρανάπαυση, το επίπεδο της ενίσχυσης ειδικά στις αροτραίες εκτάσεις και το κατά πόσο θα υπάρξει ειδική στήριξη για κατ' επάγγελµα αγρότες.

Πρέπει να σηµειωθεί εδώ ότι το 2021 και 2022 είναι δύο χρονιές µετάβασης και οι ισχύοντες κανόνες για την πρόσβαση στο Εθνικό Απόθεµα και τη µεταβίβαση δικαιωµάτων θα συνεχίσουν να εφαρµόζονται, οπότε είναι κρίσιµο να µπορέσουν να προετοιµαστούν ανάλογα αγρότες και ιδιοκτήτες γης.

Αναλυτικότερα τα δύο σενάρια σχετικά µε τα δικαιώµατα της ΚΑΠ για τα έτη εφαρµογής 2023-2027 είναι:

  Σενάριο ενιαίας τιµής χωρίς δικαιώµατα: Εάν η Ελλάδα αποφασίσει να εφαρµόσει ένα καθεστώς ενίσχυσης χωρίς δικαιώµατα για τη νέα ΚΑΠ, ο αγρότης θα υποβάλλει την αίτηση ΟΣ∆Ε ετησίως µε τις επιλέξιµες εκτάσεις και θα λαµβάνει µία ενιαία πληρωµή ανά εκτάριο, χωρίς να χρειάζεται να διαθέτει δικαιώµατα. Εάν η γη είναι µισθωµένη, ο αποδέκτης της πληρωµής βασικής ενίσχυσης είναι αποκλειστικά και µόνο ο µισθωτής. Με τη λήξη της µίσθωσης, εάν ο ιδιοκτήτης αποφασίσει να µην κάνει νέο συµβόλαιο, η πληρωµή θα κατευθύνεται στον ιδιοκτήτη. Στην περίπτωση µιας ενιαίας ετήσιας πληρωµής ανά επιλέξιµο εκτάριο ή στην περίπτωση µιας ετήσιας οµοιόµορφη πληρωµής ανά επιλέξιµο εκτάριο που διαφοροποιείται ανά περιφέρεια ενίσχυσης, τα τρέχοντα δικαιώµατα θα λήξουν στις 31 ∆εκεµβρίου 2022 και θα καταργηθούν. Από αυτή την προοπτική, το επίπεδο πληρωµής θα υπολογίζεται διαιρώντας τον ετήσιο χρηµατοδοτικό φάκελο της Ελλάδας µε την επιλέξιµη γεωργική έκταση. Σήµερα υπολογίζονται περί τα 37 εκατ. επιλέξιµα στρέµµατα γης στην Ελλάδα, τα οποία λαµβάνουν βασική ενίσχυση ύψους 1,1 δις ευρώ και πρασίνισµα 500 εκατ. ευρώ. Με τη νέα ΚΑΠ εφόσον βασική και πρασίνισµα ενώνονται, τότε αντιστοιχεί κάτι παραπάνω από 40 ευρώ ανά στρέµµα επιδότηση.

Σενάριο σύγκλισης µε δικαιώµατα: Αν η Ελλάδα, αντίθετα, αποφασίσει να συνεχίσει να υιοθετεί το σύστηµα πληρωµών µε βάσει τα δικαιώµατα, µόνο η αξία τους θα υπολογιστεί εκ νέου καθώς δεν λήγουν. Κάθε υφιστάµενο δικαίωµα θα παραµείνει στον ίδιο κάτοχο και εποµένως θα πρέπει να περιµένει έναν απλό επανυπολογισµός της αξίας µε βάση το µοντέλο σύγκλισης που θα ακολουθηθεί.

Είναι απαραίτητο λοιπόν, ξεκινώντας από το έτος 2023 και µε βάση το έτος αναφοράς 2022, ο επανυπολογισµός των παλαιών δικαιωµάτων, λόγω δύο καινοτοµιών που θα εισάγει η νέα ΚΑΠ 2023 - 2027. Η πρώτη αλλαγή αφορά το πρασίνισµα, το οποίο θα καταργηθεί και θα ενσωµατωθεί στη βασική ενίσχυση. Η δεύτερη συνδέεται µε τη σύγκλιση, πλήρη ή µερική όπου τα «ακριβά» δικαιώµατα θα µειωθούν σε αξία και τα χαµηλά θα αυξηθούν, ώστε να προσεγγίζουν το µέσο όρο.

Σχόλια (19)
Προσθήκη σχολίου

26-11-2020 10:54Μan

Κτηνοτροφία: επιδότηση ανά κεφαλή . Γεωργία: Επιδότηση ανά στρέμμα μόνο σε επαγγελματίες αγρότες. + bonus στην παραγωγη

Απάντηση

24-11-2020 09:20Sakis

Ο μπάρμπας το νοικιάζει το χωράφι σε κάποιον με 500στρεμματα. Τα χρήματα ,επιδότηση έσοδα από παραγωγή ,μπαίνουν στο βιβλιάριο του μπάρμπα ή σε κοινό βιβλιάριο κ στο τέλος του τα δίνει του μεγαλοαγροτη. Ο μπάρμπας παίρνει το συμφωνηθέν νοίκι...ο μεγάλο αγρότης ..δεν φορολογείται , φαίνεται ότι τα καλλιεργεί ο μπάρμπας, κ όλα είναι μια χαρά για τους καρχαρίες. Το κράτος χάνει πολλά έσοδα έτσι ,δεν φορολογείται ο μεγαλοαγροτης..κ η αγροτιά πεθαίνει έτσι. Κάντε κάτι !!πρέπει να αλλάξει αυτό το μοντελο

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

21-11-2020 08:08Ιωάννα

Νσ καλλιεργεί οποίος θέλει δεν θα συμφωνήσω γιατί ο επαγγελματίας αγρότης έχει μοναδικο εισόδημα την καλιεργια του πληρώνει ασφαλεια χωραφιου ασφαλεια δικιά του λογιστή για τα βιβλία του κλπ ενω ο δημόσιος υπάλληλος που καλλιεργεί δεν έχει όλα αυτά ενω έχει συν το μισθό του άρα πως θα τον ανταγωνιστω οταν πουλάμε το ίδιο προϊόν και αυτός ενδεχομενος νατο πουλάει και φτηνότερα γιατί είναι το χόμπι του ευχαριστώ πολύ

Απάντηση

19-11-2020 22:35Δημητρης

οποιος θελει να καλιεργησει να επιδοτειτε ειτε ε λεγετε κατ επαγγελμα αγροτης ειτε εχει αλλο επαγγελμα. ετσι θα μπορει οποιος θελει να καλλιεργησει να μπορει να το κανει. να καταργηθουν τα ιστορικα δικαιωματα γιατι οδηγουν τον τοπο μας σε τσιφλικαδες και κολιγους. με μικρες καλλιεργιες και μεταποιηση των προιοντων ωστε να μεγαλωνει η αξια τους θα μπορεσει και να τραφει πολυς κοσμος στην υπεθρο και να μεινει και να εργαστει στον τοπο του απο το να τρεχουν ολοι στις πολλεις και να γινονται επετες. σε αυτο πρεπει και το κρατος να συμβαλει δημιουργωντας μεταποιητικες μοναδες εκει οπου δεν υπαρχει ιδιωτικη πρωτοβουλια. εχουμε καταντησει να μενουν ολο και λιγοτεροι αγροτες οι οποιοι δημιουργουν μονοκαλιεργιες και καταστρεφουν τον τοπο ολο. αυτοι που ονειρευονται τσιφλικια να θυμουνται οτι τα τσιφλικια δημιουγουν φτωχια και επαναστασεις. εχουμε λιγα στρεμματα αλλα μεγαλο πλουτο απο θεμα εδαφων και μικροκλιματων στον τοπο μας.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

19-11-2020 22:21Δημητρης

οποιος θελει να καλιεργησει να επιδοτειτε ειτε λεγετε κατ επαγγελμα αγροτης ειτε εχει αλλο επαγγελμα. ετσι θα μπορει οποιος θελει να καλλιεργησει να μπορει να το κανει. να καταργηθουν τα ιστορικα δικαιωματα γιατι οδηγουν τον τοπο μας σε τσιφλικαδες και κολιγους. γυρναμε παρα πολλα χρονια πισω. η ελλαδα θα μπορουσε με πολλες διαφορετικες καλλιεργιες και λογο του κλιματος να καλιεργει παρα πολλα προιοντα να μεταποιει και να αυξανει ανα στρεμμα κατα πολυ την αξια του παραγωμενου προιοντος απο το να μεινουν μονοκαλιεργιες σε λιγους τσιφλικαδες. οι τσιφλικαδες και οι κολιγοι υπηρχαν πριν 150 χρονια. αυτοι που τα ονειρευονται να ξαναρθουν ειναι αθλιοι

Απάντηση

19-11-2020 22:19ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΦΟΓΙΑΝΝΗΣ

Και με τα δικαιώματα στον κτηνοτροφικό τομέα τι γίνεται??

Απάντηση

19-11-2020 21:29ΤΣΙΦΛΙΚΑΣ

οι επιδοτησεις να πάνε καθαρά στην παραγωγή.όποιος παράγει να πριμοδοτείται!έτσι ούτε οι ιδιοκτήτες θα έχουν κίνητρο να αυξήσουν τα ενοίκια κ οι ερασιτέχνες αγρότες από την στιγμή που δεν παράγουν δεν θα έχουν πρόσβαση σε ουσιαστικές επιδοτήσεις ουσιαστικά, το χρήμα να τα πάρουν οι μεγάλοι και πραγματικοί επαγγελματίες αγρότες!Μόνο έτσι θα πάει μπροστά η αγροτιά!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

19-11-2020 20:08Χρήστος Φλώρος

Αριθμο μητρώου αγροτων, μονο και μονο ο αγροτης να παίρνει επιδοτήσεις οχι ο καθε υπαλληλος ειτε ασκει βουλευτικο αξίωμα ειτε ειναι ιδωτικος ειτε δημοσιος να καρπωνεται επιδοτησεις Μονο με αυτον τον τροπο θα παει μπροστα η αγροτια στημ Ελλάδα

Απάντηση

19-11-2020 19:53Κωστας

Αν τα δικαιωματα πάνε στη γη τότε να δείτε πανηγύρι που θα κάνουν οι ιδιοκτήτες θα ζητάνε ότι θέλουν για ενοίκιο ξερωντας ότι η γη τους έχει δικαιωματα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

19-11-2020 18:58K@

ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ.ΑΜΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΤΡΑΒΗΞΕ ΑΥΤΗ Η *ΑΗΔΙΑ*[ΚΛΕΨΙΑ, ΛΑΜΟΓΙΑ΄] ΜΕ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ .ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΞΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ.ΜΙΑ ΓΙΑ ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΜΙΑ ΓΙΑ ΔΕΝΔΡΑ ΜΙΑ ΓΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ .

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά