Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Στα 100.000 ευρώ αυξάνεται το πριμ πρώτης εγκατάστασης για νέα ΚΑΠ

Στο νέο πίνακα ενισχύσεων για προγράμματα σταθερά στα 60 ευρώ οι αροτραίες και στα 90 ευρώ οι πολυετείς και μέχρι τα 200 ευρώ ανά ΜΖΚ φτάνουν τα ποσά στις Σπάνιες Φυλές.

4-5_pin_4

Γιώργος Κοντονής

24631
20

Την αύξηση του µέγιστου πριµ πρώτης εγκατάστασης για νεαρούς και νεοεισερχόµενους αγρότες στα 100.000 ευρώ περιλαµβάνει ο νέος πίνακας ενισχύσεων για τα προγράµµατα αγροτικής ανάπτυξης της καινούργιας περιόδου. Από την άλλη, στα 60 ευρώ το στρέµµα για τις αροτραίες καλλιέργειες και στα 90 ευρώ για τις ειδικές πολυετείς παραµένει το µέγιστο του πριµ που µπορεί να δοθεί από τις εθνικές αρχές όσον αφορά τα αγροπεριβαλλοντικά µέτρα (Απονιτροποίηση, Κοµφούζιο κ.α) και τα βιολογικά.

Όσον αφορά τα ποσά που µπορούν να δοθούν για τις σπάνιες φυλές, αυτά, δύναται να φτάσουν τα 200 ευρώ ανά Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου (ΜΖΚ). Σηµειώνεται εδώ πως ο σχετικός κανονισµός αναφέρει ότι «Τα ποσά αυτά µπορούν να προσαυξηθούν σε δεόντως τεκµηριωµένες περιπτώσεις, λαµβανόµενων υπόψη ειδικών συνθηκών που πρέπει να αιτιολογούνται στα προγράµµατα αγροτικής ανάπτυξης». ∆ηλαδή µπορούν οι ελληνικές αρχές να προβλέψουν µεγαλύτερα ποσά ανά στρέµµα ή ΜΖΚ για ορισµένες παρεµβάσεις εφόσον το δικαιολογήσουν επαρκώς στο στρατηγικό τους σχεδιασµό. Κάτι τέτοιο έγινε για το πρόγραµµα των Σπάνιων Φυλών όπου η ενίσχυση έφτασε τα 350 ευρώ στην περίπτωση των ιπποειδών, την τρέχουσα προγραµµατική περίοδο. Ωστόσο, ιδιαίτερα στην πρόσκληση των Βιολογικών, υπήρξε αναντιστοιχία µεταξύ του κόστους που καλούνται να επωµιστούν οι βιοκαλλιεργητές σε σχέση µε το ποσό της ενίσχυσης που τελικά προβλέφθηκε, λόγω των σχετικών κανόνων της ΕΕ. Συγκεκριµένα για τις παρακάτω καλλιέργειες το κόστος βιοκαλλιέργειας είναι:

Πυρηνόκαρπα: 125 ευρώ για την µετατροπή και 94 ευρώ το στρέµµα για τη διατήρηση.

Επιτραπέζια σταφύλια: 170 ευρώ για την µετατροπή και 144 ευρώ το στρέµµα για τη διατήρηση.

Αραβόσιτος κτηνοτροφικός: 70 ευρώ για την µετατροπή και 64 ευρώ το στρέµµα για τη διατήρηση.

Αρωµατικά φυτά: 175 ευρώ για την µετατροπή και 129 ευρώ το στρέµµα για τη διατήρηση.

Ροδιά: 264 ευρώ για την µετατροπή και 112 ευρώ το στρέµµα για τη διατήρηση.

Ακτινίδιο: 200 ευρώ για την µετατροπή και 87 ευρώ το στρέµµα για τη διατήρηση.

Συκιά: 148 ευρώ για την µετατροπή και 100 ευρώ το στρέµµα για τη διατήρηση.

Ακρόδρυα: 109 ευρώ για την µετατροπή και 61 ευρώ το στρέµµα για τη διατήρηση.

Τοµάτα, µελιτζάνα, πιπεριά: 170 ευρώ για την µετατροπή και 114 ευρώ το στρέµµα για τη διατήρηση.

Ο µόνος τρόπος για να φτάσουν τα πριµ βιολογικών τα παραπάνω ποσά τα οποία προκύπτουν από τις επίσηµες µελέτες για λογαριασµό των διαχειριστικών αρχών, είναι η ένταξη του βιολογικού προγράµµατος στον πυλώνα άµεσων ενισχύσεων. ∆ηλαδή στις νέες δεσµεύσεις «πρασινίσµατος» (eco-schemes), όπου δεν υφίστανται τα σχετικά όρια στις επιδοτήσεις από τις κοινοτικές οδηγίες. Σε αυτήν την περίπτωση για παράδειγµα, το ακτινίδιο αντί να λαµβάνει 90 ευρώ το στρέµµα για τη µετατροπή σε βιολογική καλλιέργεια θα µπορεί να πάρει 200 ευρώ, όσο δηλαδή είναι και η απώλεια του εισοδήµατος για τον βιοκαλλιεργητή.

 

Αναλυση SWOT βιολογικων
Πολλή έκταση, λίγο προϊόν

 

Για τον κλάδο βιολογικών στην Ελλάδα, η ανάλυση για τη νέα ΚΑΠ αναγνωρίζει τα εξής:

Πλεονεκτήµατα:

  Υψηλότερες εκτάσεις και ζωικές µονάδες από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς µέσους όρους.

  Πολύ καλό σύστηµα ελέγχων και θεσµικό πλαίσιο.

 Καλές εξαγωγικές δραστηριότητες.

  Θεσµικό πλαίσιο λειτουργίας αγορών βιολογικών προϊόντων.

Αδυναµίες:

  Αναντιστοιχία µεταξύ της αύξησης των καλλιεργούµενων εκτάσεων και της προσφοράς βιολογικών προϊόντων στον καταναλωτή.

  Μικρή αναγνώριση του σήµατος της βιολογικής γεωργίας από τους Έλληνες καταναλωτές.

 Μικρή κατά κεφαλή δαπάνη.

  Υψηλό κόστος παραγωγής.

Ευκαιρίες:

  Η βιολογική γεωργία είναι σηµαντική διέξοδος και για την περιβαλλοντική προστασία της υπαίθρου αλλά και για τον µετριασµό των επιπτώσεων της γεωργίας στην κλιµατική αλλαγή.

  Επιπλέον αύξηση των εξαγωγών σε αγορές της Ευρώπης που διαθέτουν υψηλή κατά κεφαλή δαπάνη για βιολογικά προϊόντα.

Απειλές:

  Χαλάρωση των ελέγχων.

  Αύξηση κόστους παραγωγής από αύξηση του κόστους των εισροών ή της εργασίας.

Σχόλια (20)
Προσθήκη σχολίου

12-01-2021 23:03ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

Να την χάριζαν;;;;;;;τρία € την μπάλα κ άμα ήθελαν σε αφηναν μετα το δέσιμο να βοσκησεις φίλτατε ...

Απάντηση

11-01-2021 16:50Ποιμενιδης Αντώνιος

Καλησπέρα. Στην Ελλάδα ζησαμε την φούσκα του χρηματιστηρίου, της ανοικοδόμησης και τώρα την φούσκα των νέων αγροτών. Και στις τρεις το αποτέλεσμα ήταν να χρεωθούν στις τράπεζες οι πολίτες. Και μάλιστα με δικά τους χρήματα. Εάν θέλουν οι κυβερνώντες να ενισχύσουν τους πραγματικά παραγωγούς θεωρώ ότι θα έπρεπε να βάλει ένα πλαφόν. Π.χ αυτό που έγινε στη βιολογική μηδικη είναι απαράδεκτο. Οι έξυπνοι;έβαλαν όλα τα μπαιρια μηδικη βιολογική για την επιδότηση και για 5 χρόνια μόνο εισέπρατταν. Και μιλάμε για 500 και 1000 στρέμματα ο καθενας, την παραγωγή την χάριζαν σε κτηνοτρόφους και η τιμή έπεσε στα τάρταρα. Τώρα οι κτηνοτροφοι ψάχνουν απεγνωσμένα για ζωοτροφές και δεν μπορούν να βρουν. Ο λόγος είναι ότι οι πραγματικοί παραγωγοί καταστραφηκαν οικονομικά. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει σε κάθε προϊόν. Και στο κάτω κάτω έλεγξε κανένας σε ποιους πάνε οι επιδοτήσεις; Ετεροεπαγγελματιες λαμβάνουν την μερίδα του λέοντος. Η λογική λέει τέλος επιδοτήσεις. Λογικές τιμές στα αγροεφοδια και στα μηχανήματα. Συμμετοχικές εταιρείες από ομάδες αγροτών-κτηνοτρόφων και διαμόρφωση τιμών από την προσφορά και ζήτηση. Δικλείδα ασφαλείας μια τιμή(κατωτερη) σε κάθε προϊόν που θα την ανακοινώνει το ΥΠΑΑΤ.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία