BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Χωρίς νέα κατανομή δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης η νέα ΚΑΠ

Μοναδική λύση οι μεταβιβάσεις για να ντύσουν «γυμνή» γη οι αγρότες που δεν μπορούν να μπουν στο Εθνικό Απόθεμα στη νέα ΚΑΠ. H αφαίρεση της εμπορικής αξίας των δικαιωμάτων που συζητάνε στις Βρυξέλλες περιπλέκει τις αγοραπωλησίες τους.

4_pin_19

Γιώργος Κοντονής

113
10

 Με τον ίδιο αριθµό δικαιωµάτων που έχουν στην κατοχή τους σήµερα, θα πορευθούν στη νέα ΚΑΠ οι αγρότες, καθώς δεν θα υπάρξει νέα µοιρασιά ή «πρώτη κατανοµή» όπως ονοµάστηκε την τρέχουσα περίοδο. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι αν για παράδειγµα ένας αγρότης έχει στην κατοχή του σήµερα «γυµνή» γη από δικαιώµατα, αυτή θα παραµείνει έτσι τουλάχιστον έως το 2027 (έτος λήξης νέας ΚΑΠ), εκτός κι αν αποκτήσει κάποια µέσω µεταβίβασης. Ή, προφανώς, αν είναι νεοεισερχόµενος ή νέος αγρότης, µέσω του Εθνικού Αποθέµατος. Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες της Agrenda, πιο συγκεκριµένα το 2023, έτος εφαρµογής της νέας ΚΑΠ :

Πρώτον, δεν θα υπάρξει ανακατανοµή δικαιωµάτων, ούτε «περίοδος αναφοράς».

∆εύτερον, ο αριθµός δικαιωµάτων µένει ο ίδιος, αλλά η αξία τους αναπροσαρµόζεται για να ταιριάξει µε το νέο ταβάνι χρηµατοδότησης.

Τρίτον, θα οριστεί µέγιστη µοναδιαία αξία δικαιώµατος έως το 2026.

Τέταρτον, οι µεταβιβάσεις δικαιωµάτων θα συνεχίσουν να είναι δυνατές.

Όλα τα παραπάνω προβλέπονται στον κανονισµό της νέας ΚΑΠ και στα Άρθρα 19-22 που περιγράφεται το καθεστώς ενεργοποίησης και αξίας δικαιωµάτων της ερχόµενης περιόδου.

Τι συµβαίνει τώρα µε τα επιπλέον στρέµµατα βοσκότοπου που θα µπουν στην παραγωγική διαδικασία. ∆ικαιώµατα θα µπορούν να λάβουν µόνο από το Εθνικό Απόθεµα. Μάλιστα, σύµφωνα µε πηγές που έχουν γνώση των διαβουλεύσεων που διεξάγονται µε τις ελληνικές αρχές, έχει προταθεί να συνδεθεί το Εθνικό Απόθεµα µε ένα σύστηµα σε στυλ
ΑΓΡΟΓΗ που θα διαχειρίζεται τους δηµόσιους βοσκότοπους. ∆ηλαδή, όταν ένας νέος κτηνοτρόφος αιτείται βοσκότοπο να του δίνεται µαζί µε τα δικαιώµατα και µάλιστα µε πολυετές µίσθωµα που θα δεσµεύει τον δικαιούχο. Έτσι θα αποφευχθεί και η µεγάλη µείωση στη µοναδιαία αξία δικαιώµατος στα βοσκοτόπια εφόσον η χρηµατοδότησή τους θα γίνεται µε οριζόντια µείωση όλων των ενισχύσεων (πηγή χρηµατοδότησης Εθνικού Αποθέµατος). Όπως προαναφέρθηκε, αν κάποιος δεν είναι νέος αγρότης ή νεοεισερχόµενος, ο µόνος τρόπος να «ντύσει» µε δικαιώµατα τη γη είναι οι µεταβιβάσεις. Ωστόσο, εδώ έρχεται µία πρόταση για αφαίρεση της εµπορικής αξίας των δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης να περιπλέξει τα πράγµατα. Συγκεκριµένα, η πρόταση αυτή προέρχεται από την Ευρωβουλή και τις επίσηµες θέσεις που έχει ψηφίσει και έχει καταθέσει στα πλαίσια του τριλόγου διαπραγµατεύσεων για τη νέα ΚΑΠ. Η τροπολογία αναφέρει τα εξής:

Τροπολογία 202 Πρόταση κανονισµού: Άρθρο 24 Μεταβίβαση δικαιωµάτων πληρωµής– παράγραφος 1 α (νέα):

1 α. Τα δικαιώµατα ενίσχυσης δεν µπορούν να αποκτήσουν εµπορική αξία.

Αν τελικά περάσει η συγκεκριµένη πρόταση στα τελικά κείµενα της ΚΑΠ, ενοικιάσεις και αγοραπωλησίες δικαιωµάτων, ειδικά όσων δεν συνοδεύονται µε γη, θα δυσκολέψουν από το 2023 και µετά. Φυσικά, δεν παύει να µπορούν να γίνονται «άτυπα», ωστόσο φαινόµενα όπως οι πλειστηριασµοί τους θα σταµατήσουν. Πάντως, αν αναλογιστεί κάποιος ότι δεν θα γίνει νέα κατανοµή δικαιωµάτων το 2023 µε την εισαγωγή της ερχόµενης ΚΑΠ, δύσκολα θα περάσει και µία τέτοια πρόταση που θα περιπλέξει τις µεταβιβάσεις.

 

Με παρακράτηση 25% υπέρ του Αποθέµατος οι µεταβιβάσεις χωρίς γη για τη διετία

Στη µεταβίβαση δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης χωρίς γη εφαρµόζεται παρακράτηση ύψους 25% επί της µοναδιαίας αξίας των δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης υπέρ του Εθνικού Αποθέµατος. Η ως άνω παρακράτηση δεν εφαρµόζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις: α) Στην οριστική µεταβίβαση δικαιωµάτων χωρίς γη, σε περίπτωση που οι συµβαλλόµενοι είναι συγγενείς α’ βαθµού εξ’ αίµατος ή εξ’ αγχιστείας ή σύζυγοι β) Στη µεταβίβαση δικαιωµάτων λόγω κληρονοµιάς γ) Στη λύση µίσθωσης δικαιωµάτων και ταυτόχρονη οριστική µεταβίβαση δικαιωµάτων χωρίς γη (συµβαλλόµενοι συγγενείς α’ βαθµού κ.λπ).

 

Γραµµική µείωση στα δικαιώµατα η πηγή για το Εθνικό Απόθεµα, χωρίς το όριο του 3%

Τη νέα προγραµµατική περίοδο δεν προβλέπεται το όριο του 3% για τη γραµµική µείωση των δικαιωµάτων όσον αφορά τα χρήµατα που απαιτούνται για την κάλυψη νέων και νεοεισερχόµενων από το Εθνικό Απόθεµα. Πρακτικά, λοιπόν δεν αλλάζει κάτι, καθώς την τρέχουσα περίοδο που ίσχυε το σχετικό όριο, και πάλι, τα κράτη-µέλη είχαν δικαίωµα να παρεκκλίνουν από το 3% για να καλυφθούν οι ανάγκες των δύο παραπάνω κατηγοριών δικαιούχων. Τα κράτη µέλη µπορούν να θεσπίζουν συµπληρωµατικούς κανόνες για τη χρήση του αποθεµατικού και την αναπλήρωσή του.

Σχόλια (10)
Προσθήκη σχολίου

19-01-2021 23:33Βασίλης

Θα είναι μεγάλο το πολιτικό κόστος αν αποφασίσουν να μοιράσουν τα δικαιώματα σωστά σε όλους και μάλιστα στους νέους. Μας έβαλαν στο τριπακι της επένδυσης στη γεωργία και μας τράβηξαν το χαλί κάτω απ τα πόδια. Είμαι 31 χρονών, εντάχθηκα το 2009 νέος αγρότης με διακόσια στρέμματα καλλιέργειες, πήρα από το άρθρο 68 ψίχουλα και κάθε χρόνο μου κόβουν από τις επιδοτήσεις, γιατί στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ με θεωρούν παλιό ... φέτος έπεσα στα 13 ευρώ το στρέμμα ...τα συμπεράσματα δικά σας . Οποιαδήποτε ανακατανομή δικαιωμάτων θα στοιχίσει σε ψήφους στην εκάστοτε κυβέρνηση. Πως θα συνεχίσουν οι νέοι να καλλιεργούν χωρίς στήριξη κύριε ΥΠΟΥΡΓΕ????

Απάντηση

17-01-2021 20:59Γιωργος

.,.

Απάντηση

17-01-2021 20:38Άτυχος Νέος..

Κύριε υπουργέ βοηθήστε τούς Νέους αγρότες 40 και κάτω, γιατί σε μια 5ετια σας βλέπω τους νέους να πηγαίνουν στο εξωτερικό, τους παππούδες που έχουν όλα τα δικαιώματα της χώρας, να πεθάνουν, και μαζί με αυτούς και η αγροτιά στην Ελλάδα.. Εκατό φορές το έχουμε κάνει θέμα.. Όπως σε όλη την Ευρώπη βοηθάνε τους νέους για να δημιουργήσουν οικογένειες, έτσι βοηθήστε και εσείς τα νέα παιδιά της Ελλάδας.. Όχι ξανά και ξανά αυτούς που έχουν Πόλα..

Απάντηση

17-01-2021 20:22Πετρος

Στον τάφο σας να τα πάρετε ρε παλιό συχαμένοι, καμία διέξοδος στους άτυχους νέους !

Απάντηση

17-01-2021 18:11Γρηγόριος Καλαμπούκας

Ρε θα αφήσετε κανέναν νέο να καλλιεργήσει; Δλδ όλοι οι συνταξιούχοι τα δηλώνουνε τα καλλιεργούνε άλλοι και αυτός ο φαύλος κύκλος χωρίς κερδισμένο ουσιαστικά κάποιον, θα διαιωνίζετε σε αυτή τη χώρα!!! Έλεος!!!

Απάντηση

17-01-2021 15:38Γιωργος

Για τους καπνοπαραγωγους θα υπάρξει καπια μέριμνα η είναι θέμα χρόνου να σβήσουμε!

Απάντηση

17-01-2021 11:41Μάνος

Άρα τι είχες Γιάννη? Τι είχα πάντα.. Πάλι τα ίδια, δεν λένε να πάρουν τα αιώνια δικαιώματα από κάποιους παλιούς, και να τα δώσουν σε κάποιους νέους που έχουν γη χωρίς δικαιώματα, και όταν λέω νέους εννοώ 40 και κατο.. Άρα κάποιος που έχει 90 στρέμματα, και έχει 60 δικαίωματα, πρέπει να βρει κάποιον να αγοράσει 30 δικαιώματα, για να συμπληρωθεί...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

17-01-2021 09:43ATHANASSIOS THEODORAKIS

Στο τέλος του άθρου είναι το ζουμί, το κράτος-μέλος δύναται...έτσι τελειώνουν όλοι οι κοινοτικοί κανονισμοί. Δεν αρκεί βέβαια αυτό, πρέπει το κράτις να ξέρει και τί θέλει, τί μπορεί και πού θέλει να οδηγήσει το καράβι. Αθ. Θεοδωρακης

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά