BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Επιτάχυνση σύγκλισης ενισχύσεων το 2021-2022 αιτείται η Ελλάδα

Έως τις 19 Φεβρουαρίου κοινοποιεί στην Κομισιόν την απόφασή της η Ελλάδα, με τον Σπήλιο Λιβανό να έχει στα χέρια του το memo Βορίδη για σύγκλιση δικαιωμάτων με αυξημένο βήμα.

12_pin_5

Γιώργος Κοντονής

27
3

Τη σύγκλιση των άµεσων ενισχύσεων µε µεγαλύτερο βήµα µέσα στη διετία 2021-2022 και την εφαρµογή flat rate, δηλαδή ένα ενιαίο ποσό ανά περιφέρεια ενίσχυσης το 2023, είχε αποφασίσει η απερχόµενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda. Η ευχέρεια της σχετικής παρέµβαση πλέον βρίσκεται στα χέρια του νέου υπουργού, Σπήλιου Λιβανού. Μένει λοιπόν να φανεί αν τελικά θα προωθήσει την βούληση του προκατόχου του µε πολιτικό κόστος για τον ίδιο (εκλογή σε περιοχή µε καπνά και ιστορικά δικαιώµατα), ή, θα επιλέξει να ακολουθήσει τελικά µία µετριοπαθή διαχείριση της σύγκλισης των δικαιωµάτων.

Το πολιτικό του στίγµα άλλωστε καλείται να το δώσει γρήγορα, καθώς η Κοµισιόν απαιτεί έως τις 19 Φεβρουαρίου, να ενηµερώσουν οι ελληνικές αρχές το πώς θα υπολογιστούν τα δικαιώµατα το 2021 µε τα οποία θα πληρωθούν φέτος οι αγρότες. Σηµειώνεται εδώ ότι µέχρι σήµερα η λεγόµενο εσωτερική σύγκλιση, γίνεται µε βήµα 60%. ∆ηλαδή, τα δικαιώµατα που έχουν αξία κάτω από το 90% του περιφερειακού µέσου όρου, θα πρέπει να προσεγγίζουν έως το 2019 το 60% του εθνικού µέσου όρου. Η χρηµατοδότηση αυτής της αύξησης γίνεται µε τη µείωση των ακριβών δικαιωµάτων που έχουν Μοναδιαία Αξία µεγαλύτερη από το 100% του περιφερειακού µέσου όρου. Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές η απόφαση να προχωρήσουν οι αρχές σε µεγαλύτερο βήµα (το ποσοστό δεν είναι γνωστό) έχει να κάνει µε το να µη φανεί τόσο µεγάλη η διαφορά στους λογαριασµούς των αγροτών µε τα ιστορικά δικαιώµατα το 2023, έτος πλήρους εξίσωσης ενισχύσεων. Σηµειώνεται εδώ ότι για το 2022 θα πρέπει να κοινοποιήσει στην ΕΕ τη σχετική απόφαση για τα δικαιώµατα η χώρα µας, έως την 1η Αυγούστου του 2021.

Υπενθυµίζεται ότι η µέση περιφερειακή αξία δικαιωµάτων ανά στρέµµα το 2020, διαµορφώθηκε στα 20,2 ευρώ για τα βοσκοτόπια, στα 27,6 ευρώ για τα αροτραία και στα 34,1 ευρώ για τις δενδρώδεις. 

 

Οι επιλογές της σύγκλισης στην εθνική δηµόσια διαβούλευση της νέας ΚΑΠ

Όσον αφορά στην εσωτερική σύγκλιση της αξίας των δικαιωµάτων ενίσχυσης (∆.Ε.) για τη νέα ΚΑΠ που ξεκινά το 2023, οι αποφάσεις θα ενσωµατωθούν στο στρατηγικό σχέδιο που θα σταλεί στην Κοµισιόν µέσα στο έτος. Οι επιλογές που έχει η χώρα µας, σύµφωνα µε την εθνική διαβούλευση που είχε πραγµατοποιηθεί αρχές του περασµένου έτους ήταν:

  Η εσωτερική σύγκλιση κατά τουλάχιστον 75% της αξίας των ∆.Ε. να επιτευχθεί το αργότερο µέχρι το 2026.

  Η εσωτερική σύγκλιση κατά τουλάχιστον 75% της αξίας των ∆.Ε. να επιτευχθεί στο µέσον της περιόδου - Η εσωτερική σύγκλιση κατά τουλάχιστον 75% της αξίας των ∆.Ε. να επιτευχθεί από το πρώτο έτος εφαρµογής της νέας ΚΑΠ.

 Η καταβολή της ενίσχυσης να γίνεται ως ενιαίο ποσό ανά εκτάριο για τη χώρα, µε κατάργηση των δικαιωµάτων ενίσχυσης.

 Η καταβολή της ενίσχυσης να γίνεται ως ενιαίο ποσό, ανά εκτάριο, ανά οµάδα περιοχών µε παρόµοιες κοινωνικο-οικονοµικές ή αγρονοµικές συνθήκες (π.χ. υφιστάµενες περιφέρειες αροτραίων / βοσκοτόπων / δενδρωδών καλλιεργειών).

 

Η διαµόρφωση της κατανοµής δικαιωµάτων

Στην Ελλάδα παρατηρείται σήµερα ανισοκατανοµή των άµεσων ενισχύσεων, µε το 10% των εκµεταλλεύσεων να συγκεντρώνει το 48% των άµεσων ενισχύσεων, ενώ το 45% των εκµεταλλεύσεων που µπορούν να θεωρηθούν ως µικροκαλλιεργητές λαµβάνουν το 10% των άµεσων ενισχύσεων (2019). Κατά την εσωτερική σύγκλιση στη µεταβατική περίοδο 2020-2022, αναµένονται µεταβιβάσεις ποσών από τις εκµεταλλεύσεις µικρού οικονοµικού µεγέθους στις εκµεταλλεύσεις µεγαλύτερων οικονοµικών µεγεθών, καθώς οι αγρότες µε µικρά αγροτεµάχια µε ελιές, βαµβάκια και καπνά κ.α. είναι κυρίως οι κάτοχοι των ιστορικών δικαιωµάτων. Αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως στο 78% των εκµεταλλεύσεων της χώρας η οικονοµική λειτουργία τους σε πολύ µεγάλο βαθµό ή αποκλειστικά εξαρτάται από τις άµεσες ενισχύσεις, σύµφωνα µε ευρήµατα µελέτης το εθνικό στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

21-01-2021 11:05Βασίλης

Δυστυχώς στον κλάδο έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα δύο ταχυτήτων όλα αυτά τα χρόνια και η δικαιολογία είναι το πολιτικό κόστος. Πρέπει πλέον αυτό το κράτος (Έλληνες πολιτικοί) να καταλάβει ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις σε αυτόν τον τόπο για να συμβαδίσουμε με αυτό που λέγεται ευρωπαϊκό οικοδόμημα...η γη αλλάζει χέρια και έχουν εισέλθει καινούργιοι επαγγελματίες αγρότες στον κλάδο για να επενδύσουν ρίχνοντας μάλιστα πολύ μεγάλα κεφάλαια. Το αποτέλεσμα;;το σύστημα να τους αναγνωρίζει ως εχθρούς και να τους πετάει έξω.το ξέρω είναι παράλογο όλο αυτό που λέω αλλα δυστυχώς είναι η αλήθεια.Δεν γίνεται ένας επαγγελματίας αγρότης νεοεισερχόμενος που έχει επενδύσει πάνω από 250 χιλιάδες ευρώ σε εξοπλισμό,να καλλιεργεί πάνω από διακόσια στρέμματα δυναμικές καλλιέργειες και δέκα χρόνια τώρα η βασική του ενίσχυση να μην ξεπερνάει τα 17 ευρώ το στρέμμα, ενώ ένας 70 χρόνος αγρότης αυτή τη στιγμή κάθεται στον καναπέ του, καλλιεργεί άλλος για λογαριασμό του την γη και αυτός καρπώνεται τα δικαιώματα τα οποία μπορεί να ξεπερνούν πολλές φορές και τα 80 ευρώ το στρέμμα βασικης ενίσχυσης...πείτε μου πώς θα σταθεί στα πόδια του ο νέος αγρότης μετά από μια τέτοια επένδυση όταν υπάρχουν αυτές οι ανισότητες μέσα στον ίδιο κλάδο. Καλώ και γω εκ μέρους μου την πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου να αναλάβει πλήρως την ευθύνη για την νέα ΚΑΠ που έρχεται και να εξελίξει το κλάδο προς το καλύτερο και όχι να αφήσει να διαιωνίζονται τέτοιες πολιτικές πρακτικές..Ας αφήσει λοιπόν ο κύριος Λυβανος τις ψήφους στο χωριό του και ιστορικά δικαιώματα με τα καπνά και να βάλει ένα τέλος σε αυτή την αδικία.. υπάρχουν νέοι άνθρωποι και μορφωμένοι πλέον που εισέρχονται στην αγορά εργασίας και στο ελεύθερο επάγγελμα και έχουν απαιτήσεις για ένα καλύτερο μέλλον σε αυτόν τον τόπο..

Απάντηση

20-01-2021 16:40Αρισταρχος

Τα λαμογια υπαρχει περιπτωση να αφησουν τους Πραιτωριανους και να επιβαλουν ισονομια;

Απάντηση

18-01-2021 15:33Καραγιάννης Γρηγόριος

Νομίζω ότι παράτράβηξε, το αστείο, το σύστημα κλειστό και πάει σύνεφο το δούλεμα. Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να σπάσει αυγά, αλλιώς ομελέτα δε γίνεται

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά