BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Κλιμάκωση τριμερούς διαλόγου για τη νέα ΚΑΠ στις 26 Μαρτίου

Με επικαιροποιημένη τη θέση του Συμβουλίου των υπουργών γεωργίας της ΕΕ στο ζήτημα της συμφωνίας Από το χωράφι στο πιάτο, που ουσιαστικά απορρίπτει οποιονδήποτε νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα αλλά και ανοιχτά ζητήματα όπως τον χαρακτήρα της εσωτερικής σύγκλισης, τον ορισμό του ενεργού αγρότη και την χρηματοδότηση νεοεισερχόμενων άνω των 40 ετών, την Παρασκευή 26 Μαρτίου θα λάβει χώρα μια έντονη διαπραγματευτική διαδικασία στις Βρυξέλλες.

_37859041-CC8F-EB4E-8E5D-56A4EE1DF5AA_

61
0

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, δηλαδή Κομισιόν, Συμβούλιο Υπουργών και Ευρωβουλή θα καθίσουν στο τραπέζι σε έναν από τους μάλλον τελευταίους γύρους διαπραγμάτευσης επί της νέας ΚΑΠ. Ουσιαστικά αυτό που θα κριθεί είναι το επίπεδο ευελιξίας και ο εθελοντικός χαρακτήρας στις ουσιαστικότερες μεταρρυθμίσεις της νέας ΚΑΠ. Ήδη για παράδειγμα η Ελλάδα, διεκδικεί ένα μοντέλο εσωτερικής σύγκλισης που εισάγει κόφτη στο 30% της μείωσης της αξίας των ιστορικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της πορτογαλικής προεδρίας της ΕΕ, οι υπουργικές συζητήσεις στάθηκαν για ακόμα μια φορά στα στρατηγικά σχέδια, το νέο μοντέλο παράδοσης, την στόχευση των ενισχύσεων, την διαχείριση της αγοράς και τα έκτακτα μέτρα.

Συγκεκριμένα το κείμενο αναφέρει:

Στρατηγικά σχέδια

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την προετοιμασία των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ. Τα κράτη μέλη σχεδιάζουν επί του παρόντος τα εθνικά στρατηγικά τους σχέδια, βάσει μη νομικά δεσμευτικών και ειδικών ανά χώρα συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι Υπουργοί ευχαρίστησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παροχή συγκεκριμένων συστάσεων ανά χώρα. Πολλοί υπουργοί εξήγησαν ότι αυτές οι συστάσεις αποτελούν καλή ένδειξη και αφετηρία για τον σχεδιασμό των στρατηγικών σχεδίων. Ωστόσο, τόνισαν ότι αυτά τα σχέδια θα βασίζονται κυρίως σε εθνικές προτεραιότητες, ειδικότητες και SWOT ανάλυση.

Οι αντιπροσωπείες εξέφρασαν αποκλίνουσες απόψεις σχετικά με τον βαθμό στον οποίο μπορεί να ενσωματωθεί η «Πράσινη Συμφωνία» και οι στόχοι των στρατηγικών για την βιοποικιλότητα και «από το χωράφι στο πιρούνι» στα εθνικά σχέδια για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Όπως τονίστηκε η εν λόγω ενσωμάτωση θα οδηγήσει σε περεταίρω πρασίνισμα της ΚΑΠ και για τον λόγω αυτό ορισμένοι υπουργοί ζήτησαν εκτίμηση επιπτώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Νέο μοντέλο παράδοσης

 

Οι υπουργοί επανέλαβαν με έμφαση την προτίμησή τους για ένα νέο μοντέλο παράδοσης (όπως προβλέπεται στον κανονισμό στρατηγικών σχεδίων και στον οριζόντιο κανονισμό) που παρέχει αρκετή ευελιξία στα κράτη μέλη σχετικά με τον τρόπο σχεδιασμού των παρεμβάσεων χρηματοδότησής τους, διασφαλίζοντας παράλληλα μια απλοποιημένη διαδικασία. Για να διασφαλιστεί η απλούστευση και να μειωθεί η γραφειοκρατία, πολλοί υπουργοί αντιτάχθηκαν σε πρόταση για ένα σύστημα δύο στρωμάτων που εισάγει τόσο τη συμμόρφωση όσο και τις υποχρεώσεις που βασίζονται στην απόδοση.

 

Διαχείριση της αγοράς και έκτακτα μέτρα

Η Προεδρία εξήγησε ότι οι θέσεις του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι σχετικά ευθυγραμμισμένες σε ζητήματα που αφορούν τον οίνο και τις γεωγραφικές ενδείξεις, αλλά αποκλίνουν όταν πρόκειται για μέτρα διαχείρισης της αγοράς και κρίσεων. Οι υπουργοί κάλεσαν την Προεδρία να παραμείνει κοντά στις αρχές που συμφωνήθηκαν και κατοχυρώθηκαν στη γενική προσέγγιση του Συμβουλίου (που εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2020) με σεβασμό στις δεσμεύσεις της ΕΕ στον ΠΟΕ κατά τις τρέχουσες διοργανικές διαπραγματεύσεις. Έδειξαν επίσης την προθυμία να κάνουν ένα βήμα προς το Ευρωκοινοβούλιο σε ορισμένα θέματα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά