Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Επιβεβαίωση πριμ εξόδου από Ε.Ε. και Οικονόμου στην Agrenda

Σε προσωρινή αύξηση των τιµών σε γη και δικαιώµατα φαίνεται πως είναι ικανή να οδηγήσει η προοπτική µίας πριµοδότησης εξόδου από το αγροτικό επάγγελµα στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ.

4_55

Γιώργος Κοντονής

7464
3

Όπως αποκαλύπτει σε στην Agrenda, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόµου (σελ. 42-43), για την ενεργοποίηση του Μέτρου στην Ελλάδα έχουν πέσει διάφορες ιδέες στο τραπέζι, και κατά την άποψή του το πριµ θα πρέπει να συνδέεται µε το ύψος των ενισχύσεων που λαµβάνουν οι αγρότες κοντά σε ηλικία σύνταξης βάση των δικαιωµάτων που έχουν και τα οποία θα παραχωρήσουν.

Από τη µία λοιπόν οι µεγάλοι σε ηλικία αγρότες που είχαν σκοπό να πουλήσουν, τώρα µπαίνουν σε δεύτερες σκέψεις διατηρώντας την εκµετάλλευσή τους για λίγο καιρό ακόµα, ενώ, από την άλλη κάποιοι προσπαθούν να µεγιστοποιήσουν τον αριθµό δικαιωµάτων και στρεµµάτων, µε την ελπίδα ότι µπορεί µε αυτόν τον τρόπο να µεγιστοποιηθεί η µελλοντική τους πληρωµή βάσει αυτού του Μέτρου.

Άλλωστε, οι Έλληνες αγρότες θα είναι σε θέση να γνωρίζουν µέχρι τέλος του έτους το σχέδιο των εθνικών αρχών για τη χρήση του Άρθρου 71 (παράγραφος 7) της νέας ΚΑΠ, το οποίο προβλέπει τη πριµοδότηση της διαδοχής στην εκµετάλλευση. ∆ηλαδή, την καταβολή χρηµατοδοτικής στήριξης σε αγρότες κοντά στα 67 που συνεργάζονται µε έναν νέο αγρότη έως ότου του µεταβιβάσουν τη γη.

Όσον αφορά αυτή την τεχνητή και συνάµα προσωρινή αύξηση της ζήτησης και µείωση της προσφοράς γης, είναι φαινόµενο που παρατηρείται φέτος στην Αγγλία, και συνδέεται όπως λένε οι µεσίτες µε το γεγονός πως το 2022 έχει ανακοινωθεί πως θα τρέξει ένα τέτοιο πρόγραµµα εξόδου αγροτών. Όπως µεταφέρουν οι ίδιοι παρατηρείται αύξηση έως 35% στις τιµές γης οι οποίες µάλιστα δεν έχουν καν δικαιώµατα ενίσχυσης. Φυσικά να ληφθεί υπόψη πως η περίπτωση της Αγγλίας είναι ιδιαίτερη λόγω  Brexit και τη σταδιακή κατάργηση των ενισχύσεων της ΚΑΠ έως το 2027. Ωστόσο δεν παύει να αποτελεί ένα δείγµα γραφής για την επίδραση που έχει έστω και η ανακοίνωση ενός τέτοιου µέτρου.

 

Ο σκελετός του Μέτρου Πρόωρη παύση δραστηριοτήτων

Σύµφωνα µε το πολυσέλιδο report «Πρόσβαση στην αγροτική γη» του ισπανικού υπουργείου Γεωργίας, που εξειδικεύει το Μέτρο «Πρόωρη παύση δραστηριοτήτων» της νέας ΚΑΠ, ως τα κύρια σηµεία του προγράµµατος προτείνονται τα εξής:


    Σύνδεση µέρος της ενίσχυσης µε τα εκτάρια που µεταβιβάστηκαν µε αύξηση της ανά εκτάριο ενίσχυσης αν αυτή φιλοξενεί αγροτικό εξοπλισµό ή ακίνητα όπως π.χ σταβλική µονάδα, σιλό, αποθήκη, αρδευτικό εξοπλισµό.

    Το ύψος του πριµ θα είναι αρκετά διαφορετικό ανάλογα µε την καλλιέργεια και την έκταση.

  Η µέση ετήσια ενίσχυση θα πρέπει να οριστεί άνω των 7.000 ευρώ, καθώς αν είναι µικρότερη δεν προσφέρει, σε κάθε περίπτωση, ένα αρκετά σηµαντικό κίνητρο για την εγκατάλειψη της δραστηριότητας που συνεπάγεται, εκτός εάν πρόκειται για µάλλον περιθωριακές εκµεταλλεύσεις (ή για το γεγονός ότι δεν υπάρχει πραγµατικά συνταξιοδότηση).

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

13-04-2021 10:56Αγρότης

Πόσο μακακες είναι τελικά Άσχετοι τελείως

Απάντηση

11-04-2021 09:24Βασίλης

Στα 67 η πρόωρη συνταξιοδότηση? Χαχαχαχα ότι να ναι!!! Κανείς δεν θα τα παραχωρήσει ούτε δικαιώματα ουρά γη!!! αυτό δεν δίνει κανένα κίνητρο για να υπάρξει διάδοχος στις καλλιέργειες. Μάλλον άσχετοι με την πολιτική για τη στρατηγική επιβίωσης και ανάπτυξης του αγροτικού κλάδου!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία