Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Αποζημιώσεις παγετού και πράσινα δικαιώματα στο άτυπο των υπουργών Γεωργίας

Αναζήτηση πόρων για τις αποζηµιώσεις αγροτών στις Βρυξέλλες επιδιώκουν τα κράτη µέλη της Μεσογείου που κατέγραψαν σηµαντικές ζηµιές στην αγροτική παραγωγή τους εξαιτίας του παγετού που εκδηλώθηκε τον Απρίλιο, µε τη µεταβίβαση του αιτήµατος να γίνεται επίσηµα τη Μεγάλη ∆ευτέρα, στο πλαίσιο της άτυπης τηλεδιάσκεψης τοτυ Συµβουλίου των υπουργών γεωργίας της ΕΕ.

378cf02_d3125ca6e23549ee8f025593a87231f4-d3125ca6e23549ee8f025593a87231f4-0

66
0

Σε κοινή µοίρα βρίσκονται οι Έλληνες αγρότες από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα µε τους συναδέλφους τους στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, αφού µεγάλης κλίµακας ζηµιές από παγετό σηµειώθηκαν σε ολόκληρη τη µεσογειακή λεκάνη. Θα µπορούσε βέβαια να πει κανείς, ότι οι Γάλλοι αγρότες, βρίσκονται σε καλύτερη θέση, αφού η κυβέρνησή τους έχει ήδη εξαγγείλει πακέτο αποζηµιώσεων της τάξης των 1 δισ. ευρώ, όσο στην Ελλάδα ακόµα αναµένεται η καταγραφή των ζηµιών, µε την εικόνα να ξεκαθαρίζει µετά τις 15 Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση, ήδη οι υπουργοί γεωργίας των τεσσάρων χωρών έχουν έλθει σε επικοινωνία µε σκοπό να συντονίσουν το αίτηµα στήριξης προς τις Βρυξέλλες και όπως φαίνεται, µε δεδοµένο το µέγεθος της αγροτικής παραγωγής σε αυτές, οι τεχνοκράτες της Κοµισιόν δύσκολα θα αρνηθούν κάποια κοινοτική αρωγή. Οι πληροφορίες θέλουν το αίτηµα να µεταβιβάζεται επίσηµα την προσεχή ∆ευτέρα 26 Απριλίου στην άτυπη τηλεδιάσκεψη των υπουργών του µπλοκ. 

 

Συμβιβασμός ώστε το 22% των άμεσων ενισχύσεων να γίνουν «πράσινα δικαιώµατα»

Συµβιβαστική πρόταση αναµένεται ότι θα καταθέσει η Πορτογαλική προεδρία της ΕΕ στους ευρωβουλευτές, η οποία µεταξύ άλλων κατεβάζει στο 22% το ποσοστό του νέου πρασινίσµατος της ΚΑΠ από το 30% που θέλουν Κοµισιόν και Ευρωβουλή. Η έως τώρα θέση του Συµβουλίου θέλει τα οικοπρογράµµατα να καταλαµβάνουν το 20% του ταµείου των άµεσων ενισχύσεων, ωστόσο αυτό αναµένεται να αλλάξει την προσεχή ∆ευτέρα, όταν η Πορτογαλίδα υπουργός Γεωργίας Μαρία ντο σέου Αντούνιες θα προτείνει στους οµολόγους της το ποσοστό αυτό να ανέλθει στο 22% το 2023 και έως το 2025 να φτάσει στο 25%. Η συµβιβαστική λύση του 25% φαινόταν µονόδροµος για τη συνέχιση των διαπραγµατεύσεων, κάτι που είχε αναδείξει από νωρίς η Agrenda. Πάντως αρκετά κράτη µέλη δεν είναι πρόθυµα να δώσουν την έγκρισή τους σε κάτι τέτοιο, ωστόσο απ’ ό,τι φαίνεται το διαπραγµατευτικό περιθώριο είναι στενό.

Σύμφωνα με την ατζέντα της προεδρίας, τα κυριότερα σημεία της ημερήσιας διάταξης έχουν ως εξής:

 

Δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ μετά το 2020

Η Προεδρία θα παρουσιάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ και οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για τους τρεις σχετικούς κανονισμούς. Θα επικεντρωθούν ιδιαίτερα στον κανονισμό για τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ και την πράσινη αρχιτεκτονική.

 

Κατάσταση της αγοράς

Μετά από παρουσίαση από την Επιτροπή, οι υπουργοί θα συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση στις γεωργικές αγορές και τις μελλοντικές προοπτικές τους, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις, καθώς και αυτές που σχετίζονται με το εμπόριο, καθώς και τους πιθανούς τρόπους χειρισμού τους.

 

Εμπόριο

Το Συμβούλιο θα ανταλλάξει απόψεις για θέματα που σχετίζονται με το εμπόριο και τη γεωργία. Ειδικότερα, θα συζητήσει τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προωθηθούν, μέσω εμπορικών συμφωνιών και σχέσεων, οι στόχοι της Ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030, οι αρχές της συμφωνίας του Παρισιού και το ευρωπαϊκό μοντέλο βιώσιμης παραγωγής.

Οι υπουργοί θα έχουν επίσης την ευκαιρία να σχολιάσουν τα αποτελέσματα της επικαιροποιημένης μελέτης του Κοινού Κέντρου Ερευνών (ΚΚΕρ) σχετικά με τις σωρευτικές οικονομικές επιπτώσεις των εν εξελίξει και των επικείμενων εμπορικών διαπραγματεύσεων στον γεωργικό τομέα της ΕΕ.

 

Άλλα θέματα

Τα ακόλουθα σημεία θα παρουσιαστούν σε δημόσια συνεδρίαση και θα είναι διαθέσιμα μέσω ζωντανής μετάδοσης.

Στρατηγική της ΕΕ για την καλή μεταχείριση των ζώων

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει το αποτέλεσμα της αξιολόγησης της προηγούμενης στρατηγικής της ΕΕ για την καλή μεταχείριση των ζώων, η οποία κάλυπτε την περίοδο 2012-2015.

 

Επισήμανση τροφίμων

Η γερμανική αντιπροσωπία θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την επισήμανση των τροφίμων που περιέχουν αυγά. Οι αντιπροσωπίες θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη δυνατότητα επισήμανσης της μεθόδου εκτροφής ωοπαραγωγών ορνίθων ακόμη και όταν τα αυγά χρησιμοποιούνται ως συστατικό σε επεξεργασμένα τρόφιμα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία