Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Τυπική επικύρωση ΚΑΠ και συντονισμός επί των στρατηγικών σχεδίων στο Συμβούλιο Γεωργίας

Τυπική επικύρωση από τους υπουργούς Γεωργίας της συμφωνίας για τη νέα ΚΑΠ που επετεύχθη το βράδυ της Παρασκευής 25 Ιουνίου και εν συνεχεία δευτερεύοντα ζητήματα θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Γεωργίας που συνεδριάζει στις 28 και 29 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

812b7f4a-1db5-4e2a-a5aa-4a6cda4e4322

57
0

Έπειτα από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τη νέα ΚΑΠ ύστερα από ένα βαρύ 48ωρο «κρυφών», η ατζέντα των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ είναι οπωσδήποτε πιο ανάλαφρη και περιστρέφεται γύρω από παράγοντες βιολογικού ελέγχου, προστασία των μελισσών και αλιευτικά ζητήματα.

Παράλληλα, η Πορτογαλίδα υπουργός Γεωργίας, Μαρία ντο σέου Αντούνιες, η οποία όπως αποδείχθηκε πήρε σοβαρά την υπόθεση της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης της ΚΑΠ προτού παρέλθει η θητεία της στη θέση της προέδρου, αποχαιρετά σε αυτό το συμβούλιο, παραδίδοντας τη θέση της στον Σλοβένο ομόλογό της.

Βάσει σχετικής ανακοίνωσης, δεν αποκλείεται να γίνει και ένας συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών αναφορικά με τα μέτρα της νέας ΚΑΠ που καλούνται τώρα να διαμορφώσουν μέχρι το τέλος του έτους. Κατά τα λοιπά, η θεματολογία αποτελείται από:

Παράγοντες βιολογικού ελέγχου: Οι υπουργοί της ΕΕ επιδιώκουν την έκδοση απόφασης του Συμβουλίου με την οποία ζητείται από την Επιτροπή να υποβάλει μελέτη για τους παράγοντες βιολογικού ελέγχου.

Το θέμα αυτό αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης προσανατολισμού κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας φέτος τον Μάρτιο. Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι οι παράγοντες βιολογικού ελέγχου αποτελούν βιώσιμη εναλλακτική λύση αντί των χημικών φυτοφαρμάκων και ότι μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη ορισμένων στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της στρατηγικής «από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Μέλισσες: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει πληροφορίες σχετικά με τον καθορισμό στόχου για την προστασία των μελισσών, με βάση την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων σχετικά με τον κίνδυνο που ενέχει για τις μέλισσες η χρήση των φυτοφαρμάκων.

Μετά την παρουσίαση, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την ανάγκη καθορισμού συγκεκριμένου στόχου για την προστασία των μελισσών.

Κατάσταση της αγοράς: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση της γεωργικής αγοράς. Θα ακολουθήσει ανταλλαγή απόψεων.

Αλιευτικές δυνατότητες για το 2022: Οι υπουργοί της ΕΕ θα παρακολουθήσουν παρουσίαση της Επιτροπής σχετικά με την κατάσταση στον τομέα της κοινής αλιευτικής πολιτικής και τη διαβούλευση σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2022. Θα ακολουθήσει ανταλλαγή απόψεων των υπουργών.

Κάθε χρόνο, το Συμβούλιο καθορίζει τα συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα και τις αλιευτικές ποσοστώσεις για τα ιχθυαποθέματα της ΕΕ. Με τον τρόπο αυτό ορίζεται η ποσότητα ιχθύων (ανά απόθεμα) που μπορεί να αλιεύεται στα ύδατα της ΕΕ ετησίως.

Έλεγχος της αλιείας: Οι υπουργοί της ΕΕ θα επιδιώξουν να καθοριστεί η θέση του Συμβουλίου σχετικά με κανονισμό για την τροποποίηση των υφιστάμενων κανόνων για τον έλεγχο της αλιείας.

Η αναθεώρηση του συστήματος ελέγχου της αλιείας σκοπεί στον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση των κανόνων για την παρακολούθηση των αλιευτικών δραστηριοτήτων και τη διασφάλιση της συμμόρφωσής τους με την κοινή αλιευτική πολιτική.

Άλλα θέματα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με τα ακόλουθα:

-εφαρμογή της οδηγίας για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό

-προγραμματισμός του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας

-μικροβιακή αντοχή και λοιμώξεις που συνδέονται με την υγειονομική περίθαλψη

-49η διάσκεψη των διευθυντών των οργανισμών πληρωμών της ΕΕ

-στατιστικά στοιχεία για γεωργικές εισροές και εκροές

Επιπλέον, η πορτογαλική Προεδρία θα συζητήσει σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής στην αγορά της ΕΕ, ενώ η ολλανδική και η αυστριακή αντιπροσωπία θα ενημερώσουν σχετικά με την εκτροφή γουνοφόρων ζώων στην ΕΕ.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία