BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Συνδεδεμένη ενίσχυση στις επιτραπέζιες ελιές φέρνει η νέα ΚΑΠ

Συνδεδεμένη ενίσχυση σε επιτραπέζιες ελιές επιφυλάσσει ο σχεδιασμός για την επερχόμενη περίοδο ΚΑΠ που ξεκινά το 2023, μια προοπτική που ήδη συζητείται ανάμεσα σε κυβερνητικούς κύκλους. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, έχει ήδη κατατεθεί σχετικός φάκελος στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για έκτακτη κρατική ενίσχυση στην κονσερβολιά.

14924d15eca9f828d4fe416dbe09caf9

230
0

Συνδεδεμένη ενίσχυση στις επιτραπέζιες ελιές φέρνουν οι ζυμώσεις στα εθνικά σχέδια για εφαρμογή της ΚΑΠ

Τελευταία αναφορά στο ενδεχόμενο συνδεδεμένης στον ελαιοκομικό τομέα της Ελλάδας, έγινε προ ολίγων ημερών, όταν στις 2 Ιουλίου, στο πλαίσιο μιας συζήτησης που άνοιξε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στυλίδας. Σε αυτήν παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ανακοινώθηκε στους παραγωγούς ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο στη νέα ΚΑΠ, να συμπεριληφθεί η επιτραπέζια ελιά στα προϊόντα συνδεδεμένης επιδότησης.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει και άλλες φορές επίσηµα την πρόθεσή τους να αναθεωρήσουν σε µεγάλο βαθµό το καθεστώς των συνδεδεµένων ενισχύσεων τη νέα περίοδο αλλά και τον κατάλογο των προϊόντων που αξιώνουν πριµ. Η πίεση για ένταξη της ελιάς και του ελαιολάδου στο καθεστώς αυτό είναι διαχρονική, ωστόσο έβρισκε «τοίχο» στο µεγάλο ποσό που απαιτείται

Στη χώρα µας υπολογίζεται πως καλλιεργούνται γύρω στα 1,5 εκατ. στρέµµατα βρώσιµες ελιές, σύµφωνα µε στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων. Για µία τέτοια έκταση, αν είναι να λάβει ενίσχυση η οποία θα προσφέρει ουσιαστική βοήθεια, θα πρέπει να δεσµευτεί ένα µεγάλο ποσοστό πόρων των συνδεδεµένων.

 

Η Ισπανία έκανε το lobbying

 Ο κατάλογος των προϊόντων που µπορούν να λαµβάνουν συνδεδεµένη ενίσχυση τη νέα περίοδο ανανεώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της νέας ΚΑΠ και εντάχθηκαν η επιτραπέζια ελιά και η πιπεριά Η επιτραπέζια ελιά εντάχθηκε στον κατάλογο µετά από πιέσεις της ισπανικής κυβέρνησης, η οποία θέλει να ενεργοποιήσει τη συνδεδεµένη για τους καλλιεργητές της τη νέα περίοδο. Μέχρι στιγμής, στον ευρύτερο κλάδο της ελιάς, µόνο η Ιταλία έχει επιλέξει την τρέχουσα περίοδο να προσφέρει συνδεδεµένη ενίσχυση στο ελαιόλαδο. Αφορά σε 66.811.422 ευρώ ετησίως για 8.867.890 στρέµµατα αναφοράς, κάτι που µεταφράζεται σε ενίσχυση 7,5 ευρώ το στρέµµα.

 

Κρατική ενίσχυση στις κονσερβοελιές

Η συζήτηση άνοιξε εκ νέου με αφορμή την εκδήλωση του Συνεταιρισμού Στυλίδας που θέλησε να κοινοποιήσει στους κυβερνητικούς φορείς το μεγάλο πρόβλημα ακαρπίας που αντιμετωπίζει η ελιά φέτος στο νομό Φθιώτιδας. Από την συζήτηση προέκυψε ότι προχώρησε η κατάθεση του φακέλου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για ενίσχυση στην επιτραπέζια ελιά ποικιλίας Κονσερβολιά/Αμφίσσης από τις επιπτώσεις της πανδημίας, η οποία σημειωτέων είχε εξαιρεθεί από όσες αποζημιώσεις έχουν δοθεί μέχρι στιγμής στο ελαιοκομικό τομέα.  

Η ανακοίνωση του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας:

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά