BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Μεταξύ 35 και 40 ετών το μέγιστο ηλικιακό όριο για τον ορισμό του νέου αγρότη

Μέγιστο ηλικιακό όριο µεταξύ 35-40 ετών επιτρέπει να θέσουν τα κράτη-µέλη για τον ορισµό του νέου αγρότη, ο οριστικοποιηµένος κανονισµός της ΚΑΠ.

ααααα

111
0

Συγκεκριµένα τα κράτη-µελη καλούνται να θέσουν κατά τη συγγραφή του στρατηγικού τους σχεδίου για τον ορισµό του νέου αγρότη:

  1. i) ανώτερο όριο ηλικίας που ορίζεται µεταξύ 35 ετών και 40 ετών,
  2. ii) τις προϋποθέσεις για να είναι «επικεφαλής της εκµετάλλευσης»,

iii)           την κατάλληλη εκπαίδευση ή δεξιότητες που απαιτούνται όπως καθορίζονται από τα κράτη µέλη.

 

Μέχρι το Σεπτέµβριο το πρώτο ολοκληρωµένο σχέδιο για την εφαρµογή της νέας ΚΑΠ στην Ελλάδα 

Εν τω μεταξύ, αυτό το διάστηµα η οµάδα που καταρτίζει το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ στην Ελλάδα βρίσκεται στη διαδικασία του σχεδιασµού παρεµβάσεων, δηλαδή των Μέτρων του ΠΑΑ και των καθεστώτων άµεσης ενίσχυσης που θα ικανοποιήσουν τους στόχους που έχουν τεθεί από τις σχετικές µελέτες για την ελληνική γεωργία (ανάλυση SWOT). Μέχρι τον ερχόµενο Σεπτέµβριο θα έχει γίνει η παράδοση του σχεδίου, ώστε να µπορέσει

να βγει στη δηµοσιότητα το πρώτο στρατηγικό πλάνο της χώρας µας και να τεθεί σε διαβούλευση προτού σταλεί στην Κοµισιόν τέλος του έτους. 

 

Άμεσα οι εντάξεις στις νέες προκηρύξεις

Σε ό,τι αφορά στις προκηρύξεις της μεταβατικής περιόδου, σε ιδιώτες φαίνεται πως στρέφονται  πλέον οι Περιφέρειες ώστε όχι µόνο τρέξουν η υλοποίηση και οι πληρωµές δικαιούχων των υφιστάµενων επενδυτικών προγραµµάτων του ΠΑΑ αλλά και για να γίνει άµεση η ένταξη των νέων δικαιούχων στις προκηρύξεις Νέων Αγροτών και Σχεδίων Βελτίωσης που έρχονται.

Συγκεκριµένα, η Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας κάνει την αρχή, προκηρύσσοντας σχετική θέση «για την οµαλή διεκπεραίωση των έργων που ήδη υλοποιούνται και δεν έχουν ολοκληρωθεί» αλλά και «για την υποστήριξη των υπηρεσιών για την έκδοση νέων προκηρύξεων και την αξιολόγηση των προτάσεων για την άµεση ένταξη των δικαιούχων στα προγράµµατα και την έναρξη υλοποίησης των δράσεων.» Υπενθυµίζεται πως οι Περιφέρειες έχουν αναλάβει µεταξύ άλλων τα Μέτρα µικρής Μεταποίησης, Σχεδίων Βελτίωση, Νέων Αγροτών, LEADER και Συνεργασία (Μέτρο 16).

Η πρόσκληση αυτή έρχεται εν µέσω πίεσεων που έχει ξεκινήσει να ασκεί στις περιφερειακές αρχές η γενική γραµµατεία που είναι υπεύθυνη για τα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς όλο και λιγοστεύουν τα περιθώρια για έγκαιρη απορρόφηση των κονδυλίων. Οι καθυστερήσεις άλλωστε και στους Νέους Αγρότες που... γέρασαν µέχρι τη 2η δόση και στα Σχέδια Βελτίωσης που προκηρύχθηκαν το 2017 και υλοποιούνται µετά από τέσσερα χρόνια, σίγουρα δεν είναι θετικό σηµάδι.

Εν τω µεταξύ, συνάντηση πραγµατοποίησε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στα γραφεία της Γενικής Γραµµατείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδοµών µε τον γ.γ ∆ηµήτρη Παπαγιαννίδη και τους προϊσταµένους των διαχειριστικών αρχών του ΠΑΑ την περασµένη Τετάρτη. Κατά τη συνάντηση δόθηκαν οδηγίες για την «καλύτερη υλοποίηση των πόρων της νέα περιόδου, της νέας ΚΑΠ και του Ταµείου Ανάκαµψης.», όπως ανέφερε σε σχετικό δελτίο τύπου το ΥΠΑΑΤ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά