BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Αυξάνεται το μερίδιο της εξισωτικής που αντλεί από τη μειωμένη βασική

Οι αλλαγές που δροµολογούνται στον φάκελο άµεσων ενισχύσεων στην αφετηρία της νέας ΚΑΠ, φαίνεται πως µετριάζουν τις παρεµβάσεις στα ιστορικά δικαιώµατα και τις επιπτώσεις της σύγκλισης, που θα οδηγήσουν τελικά σε ανακατανοµή µεταξύ των εκµεταλλεύσεων µόλις 90 εκατ. ευρώ έως το 2026.

w22-174939w22151620image32

Γιώργος Κοντονής

51
2

Κι αυτό γιατί η σύγκλιση 100% αγγίζει µόνο τη βασική ενίσχυση η οποία, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, θα µειωθεί έτι περαιτέρω από τα 860 εκατ. ευρώ ετησίως -όπως είχε ανακοινωθεί από την αρµόδια διεύθυνση του ΥΠΑΑΤ- και θα φτάσει κοντά στα 830 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης των κονδυλίων που θα πορευθούν προς την εξισωτική (8,5% του εθνικού φακέλου). Έτσι η µέση αξία δικαιωµάτων θα πέσει συνολικά κατά περίπου 25%, µε αφετηρία το 2023, σε σχέση µε τη σηµερινή τους αξία.

Εφόσον τώρα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θέλει να περιορίσει τη µείωση στη βασική ενίσχυση (το πρασίνισµα των 500 εκατ. ευρώ καταργείται ούτως ή άλλως), µόνο ένας τρόπος υπάρχει και αυτός είναι ο περιορισµός των συνδεδεµένων ενισχύσεων. Πηγή που εµπλέκεται ενεργά στις διαπραγµατεύσεις για το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ, εξηγεί στην Agrenda πως ο ευρωπαϊκός κανονισµός µπορεί να δίνει το δικαίωµα να προσφέρει η χώρα µας 250 εκατ. ευρώ µέσω συνδεδεµένων, αλλά «όταν δίνεις τόσα για συνδεδεµένες έχεις κόψει λεφτά από τη βασική ενίσχυση». Ως εκ τούτου, το ΥΠΑΑΤ έχει την ευχέρεια να «παίξει» µε τον προϋπολογισµό των συνδεδεµένων, ώστε να δώσει κάτι παραπάνω στα δικαιώµατα. Το ερώτηµα όπως λέει είναι, «εφόσον στις συνδεδεµένες ενισχύσεις δεν απορροφηθούν τελικά κατά την υλοποίηση όλα τα χρήµατα, όσα περισσεύουν θα περάσουν στη βασική ενίσχυση;». Αυτό δεν ξεκαθαρίζεται στη νέα ΚΑΠ και ως εκ τούτου είναι ένα ρίσκο.

Κλιµακωτά όλο και περισσότερα στρέµµατα στο νέο πρασίνισµα

Αναφορικά µε το νέο πρασίνισµα (οικολογικά σχήµατα) οι πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόταση που επεξεργάζεται το ΥΠΑΑΤ για το πρώτο έτος εφαρµογής της ΚΑΠ (2023) µπορεί να µην εξαντλήσει τα 430 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιµα, τουλάχιστον τον 1ο χρόνο, µε τα κονδύλια που θα περισσέψουν να πηγαίνουν στη βασική ενίσχυση, περιορίζοντας σε κάποιο βαθµό την πτώση στην αξία των δικαιωµάτων. «Από τον 2ο όµως χρόνο θα θέλουν να µπουν κι άλλοι αγρότες και από τον 3ο ακόµα περισσότεροι. Θα γίνεται κλιµακωτά και δεν θα έχουµε τις ίδιες εκτάσεις». Αυτό σηµαίνει ότι ο περιορισµός της µείωσης στα δικαιώµατα θα είναι παροδικός και δεν θα ισχύσει µετά την περίοδο 2023-2024. Όσον αφορά τις δράσεις που θα εντάσσονται οι αγρότες στα πλαίσια του νέου πρασινίσµατος αυτές, δεν θα είναι δύσκολες στην εφαρµογή τους. «Τώρα το θέµα είναι πως την πράσινη ενίσχυση την έπαιρναν όλοι, είτε ήταν βοσκοτόπια είτε στη φυτική παραγωγή. Τώρα, θα τα παίρνουν συγκεκριµένοι για µια συγκεκριµένη δράση. Όσοι για παράδειγµα έχουν αγροτεµάχιο 5 µέτρα από το ρυάκι να µην ρίχνουν εκεί λίπασµα, θα µπορούσε να είναι µία δράση. Και φυσικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να µπορεί να τα ελέγξει αυτά.», σηµειώνούν οι ίδιες πηγές.

Η κατανοµή της αναδιεµητικής

Την ίδια κατανοµή ανά αγρονοµική περιφέρεια µε τη βασική ενίσχυση θα ακολουθήσει ο προϋπολογισµός στο καθεστώς της αναδιανεµητικής, σύµφωνα µε το κείµενο ∆ιαβούλευσης του Στρατηγικού Σχεδίου (ΣΣ) για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2023-2027. Αυτό σηµαίνει ότι για τα βοσκοτόπια θα είναι διαθέσιµα περί τα 43 εκατ. ευρώ, για τις αροτραίες εκτάσεις 80 εκατ. ευρώ και για τις δενδρώδεις καλλιέργειες και τα αµπέλια 48 εκατ. ευρώ.

Τα χρήµατα αυτά θα κατανέµονται µε τη µορφή αναδιανεµητικής πληρωµής ετησίως, σε µικροµεσαίες εκµεταλλεύσεις που θα είναι περί τα 120 στρέµµατα όσον αφορά τα βοσκοτόπια, 90 στρέµµατα για τις αροτραίες εκτάσεις και 30 στρέµµατα για τις δενδρώδεις.

Αλλαγές ετησίως στον ενεργό αγρότη

O ορισμός για τον ενεργό αγρότη στη νέα ΚΑΠ σχεδιάζεται με γνώμονα να έχει δυναμικό χαρακτήρα στην Ελλάδα. Οι αρμόδιες αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να τροποποιούν ετησίως τους όρους εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων που θα είναι προαπαιτούμενο για τις πληρωμές των άμεσων ενισχύσεων, διαμορφώνοντας ανάλογα με τις ανάγκες την αξία των παραστατικών που απαιτούνται για την εγγραφή των δικαιούχων. «Η ΕΕ ζήτησε να καθοριστεί ο ενεργός αγρότης είτε με βάση το εισόδημα, είτε με βάση τις ώρες εργασίας (ΜΑΕ) είτε βάσει ενός Μητρώου. Δεν πρέπει όμως να αποκλείσεις τους ετεροεπαγγελματίες. Αν το δίναμε στους κατά κύριο επάγγελμα, από 600.000 δικαιούχους θα πηγαίναμε στους 230.000 και θα χάναμε 800 εκατ. ευρώ το χρόνο. Το ίδιο γίνεται και με τις ώρες απασχόλησης. Οπότε καταλήξαμε στο να φτιάξουμε ένα Μητρώο Αγροτών, όπου όλοι οι δικαιούχοι θα γραφτούν αυτόματα και εμείς μετά θα το εξειδικεύουμε. Εκεί θα λέμε για να είναι κάποιος στο Μητρώο χρειάζονται παραστατικά εφοδίων έως 3.000 ευρώ, ή θέλω μία αντίστοιχη παραγωγή. Αυτό μπορεί να εξειδικεύεται διαφορετικά κάθε χρόνο», εξηγεί στην Agrenda πρόσωπο που έχει γνώση της διαβούλευσης για τη νέα ΚΑΠ.
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

07-10-2021 13:54Λευτέρης

Τίποτα δεν κόβεται παραμύθια είναι πολύ οι ψηφοφόροι

Απάντηση

06-10-2021 17:53Κατερινα

Αντε επιτέλους πέταξε έξω, τους συνταξιούχους του ΙΚΑ του δημοσίου από τις επιδοτήσεις να πάνε για τσάι, κοίταξε τους νέους, η ΕΕ την επιδότηση την δίνει για βοήθεια γιατί δεν τους φτάνει, τώρα του ΙΚΑ αφού πληρώνονται κάθε μήνα, που την παν την επιδότηση,; που είναι τα τιμολόγια τους; Ελλάς Ελλάς παρτυ ατελείωτο.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά