Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Αίτημα κοινοτικής ενίσχυσης για τις αγροτικές εισροές

Μέτρα ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της υπέρμετρης πίεση που υπόκεινται οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις εξαιτίας της κατάστασης στις διεθνείς αγορές πρώτων υλών, που έχει οδηγήσει σε διπλασιασμό της τιμής ουρίας και άλλων βασικών συστατικών για την παραγωγή προϊόντων θρέψης, αιτούνται τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Farmer_spread_organic_manure_on_a_pepper_field_in_Batya

284
0

Τη δύσκολη κατάσταση στις αγροτικές αγορές λόγω της αύξησης των τιμών των λιπασμάτων περιγράφει σε υπόμνημά της η αντιπροσωπεία της Πολωνίας στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο. 

Αναλυτικά το κείμενο των Πολωνών, με το οποίο απαιτούν την άμεση παρέμβαση της Κομισιόν για την εξομάλυνση της κρίσης αναφέρεται: 

Εδώ και πολλά χρόνια οι κλιματικές μεταβολές έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή των ευρωπαίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών. Οι ολοένα και πιο παρατηρούμενες καιρικές ανωμαλίες απαιτούν ολοένα και πιο συχνά δυναμικές αντιδράσεις και προσαρμογές προκειμένου να δράσουμε «εδώ και τώρα». Οι κλιματικοί παράγοντες που αποτελούν πηγή δυσκολιών για τη φυτική παραγωγή, καθώς και παράγοντα κόστους, έχουν πλέον επιδεινωθεί περαιτέρω από τις συνέπειες της πανδημίας Covid-19 και, ακόμη πιο πρόσφατα, την τρέχουσα κατάσταση στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου με αυξανόμενες τιμές.

Οι αυξήσεις των τιμών που παρατηρούνται στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου είναι σημαντικός παράγοντας στην αύξηση των τιμών στα μέσα παραγωγής, με αποτέλεσμα μια σαφή αύξηση του κόστους της γεωργικής δραστηριότητας. Η αύξηση των τιμών των λιπασμάτων (βασικό μέσο φυτικής παραγωγής), στην οποία οι τιμές του φυσικού αερίου στην Πολωνία είναι παράγοντας, είναι η πιο αντιληπτή και ανησυχητική.

Επίσης, στην αγορά της Ένωσης, η τρέχουσα κατάσταση κρίσης είναι άμεση συνέπεια της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, η πηγή της οποίας πρέπει να αναζητηθεί στις αποφάσεις της επιχείρησης Gazprom, η οποία εμπόδισε την πώληση αυτού του πόρου.

Το τρέχον έτος οι τιμές των ορυκτών λιπασμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν περίπου. 79,3% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Για παράδειγμα, τον Ιούνιο, ο Δείκτης Τιμών Λιπασμάτων της Παγκόσμιας Τράπεζας έφτασε τις 119,8 μονάδες - την υψηλότερη βαθμολογία από τον Μάιο του 2013. Για σύγκριση, έναν χρόνο πριν, τον Ιούνιο του 2020, ήταν 66,8 μονάδες. Μέσα σε 12 μήνες, το φωσφορικό αμμώνιο και το τριπλό υπερφωσφορικό (TSP) έχουν υπερδιπλασιαστεί και η ουρία έχει κερδίσει 94,7%. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο δείκτης τιμών για τις ενεργειακές πρώτες ύλες σημείωσε αύξηση τιμών 92,6%, συμπεριλαμβανομένου 177,6% για το φυσικό αέριο, με τους φωσφορίτες να κερδίζουν 66,7%.

 

Κατά την εξέταση των αυξήσεων των τιμών των λιπασμάτων - βασικών μέσων παραγωγής στη φυτική παραγωγή - που προκύπτουν από τις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η κατάσταση αποτελεί απειλή για την επίτευξη των βασικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία , δηλαδή μετατροπή της ΕΕ σε μια σύγχρονη ανταγωνιστική οικονομία στην οποία κανείς και καμία περιοχή δεν μένει πίσω. Επιπλέον, όπως σημειώνει η Επιτροπή, το όφελος που θα προκύψει από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα είναι η βελτίωση της ευημερίας και της υγείας των πολιτών και των μελλοντικών γενεών και η εξασφάλιση της διαθεσιμότητας προσιτών τροφίμων. Ούτε είναι δυνατόν εδώ να αγνοηθούν οι στόχοι της Επιτροπής που εκφράζονται στη στρατηγική «Farm to Fork», στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη διασφάλισης της επισιτιστικής ασφάλειας. Σύμφωνα με τη στρατηγική, το ισορροπημένο σύστημα τροφίμων πρέπει να εγγυάται τη διαθεσιμότητα επαρκούς και ποικίλης προσφοράς ασφαλών, πλήρων και οικονομικά προσιτών τροφίμων για τον πληθυσμό, ανά πάσα στιγμή. Χωρίς να σταματήσει η αύξηση των τιμών των λιπασμάτων που προκύπτουν από τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά, οι προαναφερθείσες προσδοκίες θα καταστούν εξαιρετικά δύσκολο ή ακόμη και αδύνατο να ικανοποιηθούν.

Φυσικά, θα υπάρχει η επιλογή εισαγωγής φθηνότερων τροφίμων χαμηλότερης ποιότητας από χώρες εκτός ΕΕ. ότι, ωστόσο, δεν είναι ο στόχος μας στις κοινές μας δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, του κλίματος και των πολιτών της Ένωσης διατηρώντας παράλληλα το ανταγωνιστικό δυναμικό της ευρωπαϊκής γεωργίας. Επιπλέον, όπως έχει αποδείξει η πανδημία, πρέπει να δράσουμε «εδώ και τώρα» προκειμένου να μην θέσουμε σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια και να μην αποδυναμώσουμε την ανταγωνιστική θέση της ευρωπαϊκής γεωργίας.

Ο αντίκτυπος της κρίσης λιπασμάτων θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη την οικονομία, η οποία, με τη σειρά της, θα οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ασφάλεια των επιμέρους κρατών μελών.

Ως εκ τούτου, εκτιμώντας το ρόλο και τα καθήκοντα που ανατέθηκαν στον Επίτροπο Γεωργίας από την

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Ursula von der Leyen, με τα λόγια της οποίας: «Η παροχή προσιτών τροφίμων για τους πολίτες και ένα δίκαιο βιοτικό επίπεδο για τους αγρότες είναι μία από τις ιδρυτικές αποστολές της Ευρώπης», η Πολωνία κινείται ως εξής:

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει αποφασιστικές και συγκεκριμένες ενέργειες είτε για τη σταθεροποίηση είτε για την προσωρινή αντιστάθμιση του υψηλού κόστους των λιπασμάτων, η επίτευξη των οποίων θα μεταφραστεί σε σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων.
  • Να αντιμετωπιστεί επειγόντως το ζήτημα της παροχής υποστήριξης στους αγρότες σε αυτήν την κατάσταση κρίσης 
  • Να προχωρήσουμε όχι μόνο σε προσωρινές αλλά και ολιστικές λύσεις για να διασφαλίσουμε τη συνεχή βιωσιμότητα της φυτικής παραγωγής για τους αγρότες και κατά συνέπεια προσιτή τροφή για τους πολίτες της ΕΕ. Ο ρόλος μας είναι να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού αγροτικού τομέα στην παγκόσμια αγορά. Η σημασία αυτού είναι σημαντική στο πώς αυτό που θα κάνουμε τώρα θα καθορίσει τις συνθήκες στις οποίες θα ζήσουν τα παιδιά μας και θα καθορίσει τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο.Τη δουλειά τους πάνω στη ΚΑΠ θα δείξουν οι υπουργοί στο Συμβούλιο Γεωργίας
Έλεγχος προόδου επί της προετοιμασίας των κρατών μελών αναφορικά με την διαμόρφωση των στρατηγικών τους σχεδίων για τη νέα ΚΑΠ θα απασχολήσει στο επικείμενο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που είναι προγραμματισμένο για την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου.
 Από την ανεπίσημη ανατροφοδότηση που έχουν παράσχει τα περισσότερα κράτη μέλη, φαίνεται ότι σχεδόν όλα έχουν ετοιμάσει τις εκτιμήσεις των αναγκών τους και τις στρατηγικές παρέμβασης, οι οποίες αναθεωρούνται και επικαιροποιούνται.

 Στα περισσότερα κράτη μέλη βρίσκονται σε εξέλιξη άλλα στάδια, όπως ο καθορισμός των όρων επιλεξιμότητας για παρεμβάσεις, ο καθορισμός αριθμητικών στόχων και οροσήμων για τους σχετικούς δείκτες αποτελεσμάτων για κάθε παρέμβαση, καθώς και ο καθορισμός ετήσιων προβλεπόμενων εκροών και μοναδιαίων ποσών ανά παρέμβαση.

Ομοίως, οι εκ των προτέρων αξιολογήσεις και οι στρατηγικές εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχουν δρομολογηθεί, με τις πρώτες εκθέσεις να έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Οι πρώτοι γύροι δημόσιων διαβουλεύσεων έχουν διεξαχθεί ενώ περαιτέρω διαβουλεύσεις διενεργούνται επί του παρόντος ή έχουν προγραμματιστεί για τους επόμενους μήνες.

Η απογευματινή συνάντηση θα επικεντρωθεί λοιπόν σε μια συζήτηση για την πορεία των εθνικών στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, οι υπουργοί θα συζητήσουν την αναθεώρηση των προτύπων εμπορίας γεωργικών προϊόντων, ιδίως τους κανόνες επισήμανσης για τα μείγματα μελιού.

 

Αναθεώρηση των προτύπων εμπορίας της ΕΕ 

Επιπλέον, με βάση την ατζέντα, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την αναθεώρηση των προτύπων εμπορίας της ΕΕ για αγροτικά προϊόντα. Τα πρότυπα εμπορίας της ΕΕ καθορίζουν ελάχιστες απαιτήσεις για προϊόντα που διακινούνται μεταξύ επιχειρήσεων ή διατίθενται στο εμπόριο στους καταναλωτές. Η στρατηγική της ΕΕ Farm to Fork προβλέπει αναθεώρηση των προτύπων εμπορίας με στόχο την αύξηση της βιωσιμότητας της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Άλλες εκτιμήσεις περιλαμβάνουν την ανάγκη εκσυγχρονισμού ορισμένων προτύπων και ευθυγράμμισής τους με τις προσδοκίες των καταναλωτών. Συγκεκριμένα, οι υπουργοί θα κληθούν να μοιραστούν τις απόψεις τους σχετικά με την ενημέρωση των κανόνων για την επισήμανση των μειγμάτων μελιού, που αποτελεί βασική προτεραιότητα της σλοβενικής προεδρίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία