BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Την ερχόμενη εβδομάδα η έγκριση της Κομισιόν για την ελληνική ΚΑΠ

Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται η συμφωνία και στη συνέχεια η κύρωση του Στρατηγικού Σχεδίου της Ελλάδας για τη νέα ΚΑΠ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση βρίσκεται ήδη στα γραφεία της Κομισιόν στης Βρυξέλλες.

5685960

789
0

Για την πορεία του ελληνικού φακέλου απάντησε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος υποστήριξε πως συνεχίζεται η διαδικασία διαπραγμάτευσης για την έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ, τόσο για την Ελλάδα όσο και για 17 ακόμη χώρες της ΕΕ, με αφορμή Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Αραχωβίτη.

Όσον αφορά στις συνδεδεμένες ενισχύσεις ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι η ΕΕ έχει κάνει παρατηρήσεις σε όλα τα κράτη μέλη, επισημαίνοντας την ανάγκη εξορθολογισμού μέσω πιο αυστηρών κριτηρίων με κυρίαρχο αυτό της ανταγωνιστικότητας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:

«Συνεχίζεται η διαδικασία διαπραγμάτευσης για την έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ, τόσο για την Ελλάδα όσο και για 17 ακόμη χώρες της ΕΕ, είπε ο ΥπΑΑΤ κ. Γ. Γεωργαντάς, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στ. Αραχωβίτη.

Ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι από τον Δεκέμβριο του 2021 που η Ελλάδα κατέθεσε το Στρατηγικό της Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ, μεσολάβησαν πολλά διεθνή γεγονότα αλλάζοντας τα δεδομένα. Η ΕΕ έκρινε ότι τα νέα αυτά δεδομένα πρέπει να ενσωματωθούν.  Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ, εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται η συμφωνία και στη συνέχεια η κύρωση του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας μας για τη νέα ΚΑΠ.

Επισημαίνοντας τα νέα δεδομένα που επιβάλλουν λύσεις, ανέφερε τα εξής:

o   ενεργειακή αυτονομία

o   εντατικότερη αξιοποίηση των ΑΠΕ

o   μείωση τους κόστους εισροών με ενθάρρυνση επενδύσεων σε νέες και ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η γεωργία ακριβείας

o   προώθηση του συνεργατισμού και της συλλογικής οργάνωσης των παραγωγών για την ισχυροποίηση της θέσης τους στην αλυσίδα αξίας

o   διεύρυνση των χρηματοδοτικών εργαλείων και των εργαλείων διαχείρισης κινδύνου για την προστασία του εισοδήματος των παραγωγών σε σχέση με απρόβλεπτες εξωγενείς κρίσεις, οικονομικές, κλιματικές, επιδημιολογικές, επισιτιστικές, κλπ.

Σε αυτά τις επισημάνσεις που προκύπτουν από τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, δόθηκαν επαρκείς απαντήσεις. Όσον αφορά στις συνδεδεμένες ενισχύσεις ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι η ΕΕ έχει κάνει παρατηρήσεις σε όλα τα κράτη μέλη, επισημαίνοντας την ανάγκη εξορθολογισμού μέσω πιο αυστηρών κριτηρίων με κυρίαρχο αυτό της ανταγωνιστικότητας».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά