BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Οι επιδοτούμενες δράσεις θρέψης-φυτοπροστασίας στο νέο πλαίσιο ΚΑΠ

Συνολικά εννέα δράσεις με αναφορά στη φυτοπροστασία φιλοξενεί το καθεστώς των eco-schemes (νέο πρασίνισμα) που ενεργοποιείται για πρώτη φορά φέτος στα πλαίσια των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ, όλες μαζεμένες υπό την ομπρέλα της ψηφιακής εφαρμογής παρακολούθησης. 

3000_2

Γιώργος Κοντονής

6127
11

Πέρα από το γνωστό Κομφούζιο (διατήρηση), περιλαμβάνονται επίσης ενέργειες για την εξαπόλυση ωφέλιμων εντόμων (36- 43 ευρώ το στρέμμα ενίσχυση), τη χρήση φύλλων εδαφοκάλυψης για τα ζιζάνια (22 ευρώ το στρέμμα), τη χρήση υπηρεσιών γεωργίας ακριβείας στους ψεκασμούς, την κατάλληλη διαχείριση των κενών συσκευασιών κ.α. Παράλληλα ξεχωρίζουν δύο ξεχωριστές δράσεις για ελιά (60 ευρώ το στρέμμα) και εσπεριδοειδή (17,5 ευρώ το στρέμμα). 

Όλα τα παραπάνω συνδέονται με την ψηφιακή εφαρμογή παρακολούθησης (5 ευρώ το στρέμμα) ωστόσο ακόμη δεν υπάρχουν πιστοποιημένες από το ΥΠΑΑΤ τέτοιες εφαρμογές διαθέσιμες προς τους αγρότες. Μένει αν φανεί αν κάποιες από αυτές τις δράσεις θα μπορέσουν να «λειτουργήσουν» χωρίς τη χρήση ψηφιακής εφαρμογής, αν και κάτι τέτοιο, μοιάζει δύσκολο καθώς απαιτείται τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ. Επίσης, η Κομισιόν δεν εγκρίνει στο πλαίσιο των eco-schemes δράσεις μείωσης της φυτοπροστασίας, χωρίς να υπάρχει επαρκής παρακολούθηση των σχετικών δεσμεύσεων. 

Αναλυτικότερα οι εννέα αυτές δράσεις μείωσης, διαχείρισης ή πλήρους διακοπής της χημικής φυτοπροστασίας έχουν ως εξής:

«Ενίσχυση παραγωγών για την εφαρμογή μεθόδων γεωργίας ακριβείας με τη χρήση τουεργαλείου/εφαρμογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων»  

1. Για την χρήση της εφαρμογής, την κατάρτιση, παρακολούθηση και προσαρμογή του σχεδίου διαχείρισης 5 ευρώ/στρέμμα.


2. Για τη συνέχιση εφαρμογής της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδοπτέρων Confusio ανά καλλιέργεια: 

- Ροδακινιά, νεκταρινιά και βερικοκιά 47,6 ευρώ/στρέμμα 

- Δαμασκηνιά 69,7 ευρώ/στρέμμα 

- Μηλιά, αχλαδιά και κυδωνιά 185,4 ευρώ/στρέμμα 

- Οινοποιήσιμο σταφύλι 43,1 ευρώ/στρέμμα 

- Επιτραπέζιο σταφύλι στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η σταφίδα 75,7 ευρώ/στρέμμα. 

3. Για την εξαπόλυση ωφέλιμων αρπακτικών εντόμων στην καλλιέργεια μηλιάς, ροδακινιάς και κερασιάς 43 ευρώ/στρέμμα ενώ για την καλλιέργεια αχλαδιάς 36 ευρώ/στρέμμα.

4. Για τη χρήση εντομοπαθογόνων νηματωδών ενάντια σε διάφορα έντομα – εχθρούς στις καλλιέργειες ροδακινιάς, μηλιάς, δαμασκηνιάς 24 ευρώ/στρέμμα

5. Για την εφαρμογή μηχανικής ζιζανιοκτονίας, με παράλληλη κάλυψη με mulch 22 ευρώ/στρέμμα. Τα «mulch» είναι φύλλα εδαφοκάλυψης. Χρησιμοποιούνται για να εμποδίσουν την ανάπτυξη των ζιζανίων, να διατηρήσουν τη θερμότητα στο έδαφος, να εμποδίσουν την εξάτμιση του νερού και να σταθεροποιούν το έδαφος. Ειδικά φύλλα εδαφοκάλυψης μπορούν να δώσουν πρόσθετα πλεονεκτήματα όπως την προστασία από τα έντομα και την προώθηση της ανάπτυξης των φυτών. 

6. Για τη χρήση ψεκαστικών ακροφυσίων μειωμένης διασποράς 3 ευρώ/στρέμμα 
7. Για τη διαχείριση των υπολειμμάτων ψεκαστικών υγρών στις αροτραίες 1 ευρώ/στρέμμα και στα κηπευτικά και δενδρώδεις 3 ευρώ/στρέμμα 

 8. Για τη χρήση υπηρεσιών γεωργίας ακριβείας κατά τη διάρκεια των ψεκασμών 7 ευρώ/στρέμμα. 

 9.  Για την εφαρμογή των εθελοντικών οδηγιών ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας ο υπολογισμός γίνεται με βάση α) την αναμενόμενη μέση μείωση της παραγόμενης ποσότητας ή/ και την ποιοτική υποβάθμιση υποβάθμιση β) την αύξηση του κόστους λόγω της ανάγκης πολλαπλών παρεμβάσεων γ) το κόστος αγοράς των βιολογικών σκευασμάτων, φυσικών εχθρών κ.λπ. δ) τη μείωση του κόστους αγοράς χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων ε) την αύξηση του κόστους παρακολούθησης, επίβλεψης και επικαιροποίησης των οδηγιών φυτοπροστασίας από πλευράς των συμβούλων. Ειδικότερα:

-Εσπεριδοειδή (Πορτοκαλιές, μανταρινιές) ενίσχυση 17,5 ευρώ το στρέμμα αναλυόμενο ως εξής: Για την παρακολούθηση εχθρών των καλλιεργειων την άνοιξη. Καλύπτεται η προμήθεια εξοπλισμού (παγίδων κλπ) και 2 ημερομίσθια εξειδικευμένου ανά εκτάριο, 10 ευρώ το στρέμμα. Για την Αντιμετώπιση εχθρών το ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ. Καλύπτεται η προμήθεια εξοπλισμού, πιθανή μείωση παραγωγής καθώς και 1,5 ημερομίσθια εξειδικευμένου ανά εκτάριο 7,5 ευρώ το στρέμμα. 

-Ελιές ενίσχυση 60 ευρώ το στρέμμα αναλυόμενο ως εξής: - Για την παρακολούθηση ασθενειών καθ’όλη την καλλιεργητική περίοδο: 3 ημερομίσθια εξειδικευμένου ανά εκτάριο, 15 ευρώ το στρέμμα. Για την παρακολούθηση εχθρών την άνοιξη. Καλύπτονται 2 ημερομίσθια εξειδικευμένου ανά εκτάριο, 10 ευρώ το στρέμμα. Για την παρακολούθηση εχθρών το καλοκαίρι άνοιξη. Καλύπτεται η προμήθεια εξοπλισμού καθώς και 1 ημερομίσθιο εξειδικευμένου ανά εκτάριο, 5 ευρώ το στρέμμα Για την καταπολέμηση του Δακου από Ιούνιο έως Νοέμβριο. Καλύπτεται η προμήθεια εξοπλισμού, πιθανή μείωση παραγωγής καθώς και 6 ημερομίσθια εξειδικευμένου ανά εκτάριο 30 ευρώ το στρέμμα.

 

Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου

17-05-2023 22:47Παπαδόπουλος Γιώργος

Για τα θερμοκήπια αν γίνεται εδαφοκαλυψη, χρήση ωφέλιμων εντόμων και χρήση νηματώδη δεν δικαιούμαστε;

Απάντηση

17-05-2023 14:26Αγρότης

Ότι ναναι. Προφανώς έχουν ενημερωθεί τα κομματόσκυλα μαχαραγιάδες και θα βουτήξουν πάλι της επιδοτήσεις. Η συμμορία ΝΔ δεν κάνει τίποτα τυχαία και σε κάθε κίνηση της υπάρχει δόλος. Καληνύχτα πρωτογενή τομέα.

Απάντηση

16-05-2023 21:55Και τα βουνα εχουν καημους

Ντροπή μια λέξη αρμόζει μόνο για την κοροιδεια κ το ψέμα .

Απάντηση

16-05-2023 13:39Sakis

Καμμία ενημέρωση για τα απλήρωτα από τον Οκτώβριο θα κάνετε? Ο Γεωργαντάς ο επαναστάτης σε ποιο λαγούμι είναι κρυμμένος?Εδώ έχουμε κανονική στάση πληρωμών στον αγροτικό τομέα κ δεν ανοίγει ρουθούνι.

Απάντηση

16-05-2023 12:12Bejiamin

2.Για τη συνεχιση εφαρμογης της μεθοδου σεξουαλικης συγχυσης των λεπιδοπτερων Confouzio ανα καλλ/γεια Και τα εντομα βαλθηκαν να τα κανουν transexual......

Απάντηση

16-05-2023 10:18Γιωργος

Θα πάρουν πιστοποίηση οι ημέτεροι για να τα τσεπώσουν οι άλλοι όπως πάντα έξω από το χορό θα βλέπουν το ταβάνι νηστικοί με τα χέρια στην τσέπη

Απάντηση

16-05-2023 09:37Ζωή

Αυτά όλα που αναλύονται στο άρθρο είναι ενδιαφέροντα αλλά οι ενδιαφερόμενοι αγρότες, δηλαδή εκείνοι που θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν όλα αυτά στις καλλιέργειες τους αποτελούν την ΕΛΙΤ του αγροτικού κλάδου. Να σας ενημερώσω ότι λόγω του ανάγλυφου της ελληνικής υπαίθρου ο κλήρος που έχει στην κατοχή του ο Έλληνας αγρότης αποτελείται από λίγα εκτάρια, επομένως οι εννέα επιδοτούμενες δράσεις για θρέψη και φυτοπροστασία δεν τον αφορούν. Εσείς στα άρθρα σας επιμένετε να ενημερώνετε μόνο την ΕΛΙΤ των αγροτών, κάποια ενημέρωση για τους άλλους αγρότες που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου έχετε? Διότι σας διαβάζουν κυρίως αυτοί και η αδιαφορία σας τους εξοργίζει.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά